YENİÇERİOĞLU MARANGOZ HÜSEYİN USTA

Bu yazımızda da Elbistan’ın ünlü marangozlarından/nacarlarından Yeniçeriler kabilesinden şehit Hacı Ali oğlu, Karaelbistan’ın Arpacılar kabilesine mensup Fatma’dan olma Hüseyin Usta’dan daha çok da Elbistan’a hizmetlerinden söz edelim. 1326 (Miladî 1910’da doğdu. İsmetpaşa ilkokulunda Beşir Beyreli’nin öğrencisi iken 3. sınıftan terk etti. Böylece çıraklık, kalfalık, askerlik, evlenme ve ustalık başladı... 16 Şubat 1977 tarihinde vefat etti.

Eşi Hatun Hanım’dır. Elbistanlı, Afşin’de bucak müdürlüğü yapan, sonra Göksun Belediye Reisi olan “Altıparmak” lakaplı Mustafa Efendi ile Münevver Hanım’ın kızıdır. İsmet, Güldane (Aktura), Leman (Gözümoğlu), Yaşar ve Mustafa isminde 5 çocukları bunlardan da 22 torun çocukları oldu…

Marangoz Hüseyin Yeniçerioğlu

Çocukken bir Ermeni marangozun yanına çırak verilir. Bir süre sonra da başka ustanın yanına… Çatı yapma işini ise Adana’dan gelen Alaattin isminde bir ustadan (Uğurluların damadıymış) öğrenir.

Marangozlar Çarşısı ’nın (Çarşı Caminin önünden yani kuzeyinden geçen sokak) batı tarafı girişinde sağdaki ilk amcası Yeçeroğlu Mamet Ağa’ya ait dükkânda kiracı olarak kendi işinin sahibi olur. O zamanki birçok marangoz / Nacar gibi dükkândan ziyade işin olduğu yerlerde seyyar çalışır. Kışları ve boş kaldıklarında dükkânlarında çalışırlardı. Harman sürecek gemden, çocuklara kağnıcağa, çeyiz sandığından, sandalyeye, çocuklara oyuncaklardan kapı ve pencereye kadar ahşap ne varsa yaparlardı. Kimi sipariş üzerine yapılırdı, kimi bahardan itibaren satışa hazırlık olsun diye…

Dönemindeki ünlü nacarlardan İsmail Usta (Özyurt), Tayyip Usta (Sezer), Kemal Usta (Ünal), Abdürrezzak Usta (Karaman) sürekli ortak iş yaptığı yakın dostlarıydı. Abdürrezzak Usta aynı zamanda akrabasıydı da, ona dayı derdi.

Oğulları İsmet ve Yaşar Yeniçerioğlu, babaları Marangoz Hüseyin Ağa’nın Elbistan’da yaptığı büyük işlerden hatırladıklarını şöyle sıraladılar :

1- 1951’lerde Battal Köprüsünün yıkılıp yeniden yapılması.

2- 1950 gibi hatırlıyoruz, Söğütlü Köprüsü’nün ahşap kısmının yenilenmesi. ((1949’da Taş işçiliğini Hırfanoğlu yapmıştır. A.B.)

3- Çarşı Camisi’nin (1956-1957 olabilir.) kapıların, pencerelerin ve tavanın tadilatı, çatısının yeniden yapılması.

4- Dilek Sineması’nın çatısının yapılması.

5- Tapkıran Köyü İlkokulu’nun komple işlerinin yapılması (1957’lerde).

6- Kapıdere İstasyonu girişine, yanından çok derinden akan nehrin üzerine köprü yapılması (1957/1958)

7- Singer Süleyman (Singer dikiş makinesi sattığı için bu lakap verilmiş, ayrıca fotoğrafçılık da yapardı)’ın kiraya vereceği kamyon garajının çatısının yapılması.

8- Tekke Köprüsü’nü geçip sola dönünce sağ köşedeki Çeltikçi Çerkez Mehmet’in evinin ikinci katının işlerinin ve çatısının yapılması (İş bitince mal sahibi, Hüseyin ustanın oğlu İsmet Yeniçerioğlu ve Tayyip Usta’nın oğlu Hanifi Sezer’e bahşiş olarak 100’er lira vermiş. O zamana göre çok büyük paraymış)

9- Atatürk İlkokulu’nun -temelinden çatısına kadar ki- ahşap işlerinin (1954-1955 yılları) yapılması.

10- Nurhak İlkokulu’nun yapım işinin ihale ile alınması ve yapılması (1954)

11- Ali Rıza Kışlal’ın çarşı içindeki evinin (Eski müftülüğün, şimdiki Kur’an kursunun karşısındaki tarihi binanın) caddeye bakan duvarlarının yıkılarak dükkâna çevrilmesi (2 dükkân-1954)

12- Köprübaşı’ndaki (Dr. Hasan Başaran’a ait) konağın üst katını, otel yapılması amacıyla Tayyip usta veya Abdurrezak usta ile birlikte odalara bölünmesi (1956 yılı olabilir.)

13- Gazipaşa İlkokulu’nun (Köprübaşındaki parkın orta kenarında idi) kapı, pencere, taban tahtaları ve balkona çıkan merdivenlerinin tamiri ve bahçe parmaklıklarının yenilenmesi.

14- Nakipler’in bahçesine (yazlık kahve olarak çalıştırılmakta iken) Köprübaşı köprüsü ile Ceyhan Camii köprüsünün ortasına tahta köprünün yapımı. İsmet Bey, bu köprünün neden yapıldığını sorunca babası Hüseyin Usta şöyle demiş: “Bu yazlık kahveye, önceleri Aşağı Cami Köprüsü kullanılarak varılırdı. Köprü geçilir geçilmez sola dönülür, Nakiplere ait konağın cümle kapısının önünden gidilirdi. Ev ahalisi rahatsız olduğundan bu iğreti köprünün yapılmasına karar verilir.

15- Tayyip Usta ile birlikte Aşağı Cami’nin çatısının yapılması.

16- Bayramlarda Köprübaşı’nın iki tarafına tak yapılması.

17- Kamyon ve traktör römorku karoseri yapması, at arabası tekeri yapması.

18- Köy evleri ve konaklarının ahşap işleri ile birlikte tavan süslemesi (ağaç işleme) yapardı.

19- Tarım aletleri ve köylülerin kullandıkları yayık, silme, su kovaları vb. eşyalar yapardı.

20- Ceviz ağacından oymalı /işlemeli çeyiz sandığı, açılır-kapanır oymalı / işlemeli sandalye yapardı.

21- Elbistan Hapishanesi’nin ahşap ranzalarının yapılması.

Oğlu Yaşar Yeniçeri’nin kardeşi Mustafa ile görerek ve çalışarak yapılışlarını bildiği işleri de şunlar:

22- Göksun Orman İşletmesi’nin çatısının yapılması (1959-1960 olabilir.)

23- Nurhak kasabası İlkokulu’nun taban ve tavan döşemesi, pencere ve kapılar ile çatısının yapılması.

24- Uncular Köyü İlkokulu taban ve tavan döşemesi, pencere ve kapılar ile çatısının yapılması.

25- Güneşli Camisi’nin çatısının yapılması (1964-1965 olabilir.).

26- Demircilik Köyü İlkokulu’nun tüm ahşap işlerinin ve çatısının yapılması.

27- Geçit Köyü Cami çatısının yapılması.

28- Saray Sineması’nın (Köprübaşı’ndaki parkın içinde şimdiki Kent Konseyi binasının -ki o zamanlar Ziraat Bankası idi- yakınında idi) çatısının yapılması. Asma çatı yapılır. Çatının ana iskeleti, demir bağlantıları ve vidaları yerde takıldı. Yüksek duvarların üstüne iple çekilerek monte edilir. Üstüne çatının diğer işleri yapılır. (1963 tahmininde bulunurlar.)

29- Elbistan’da ve köylerinde birçok ev çatısının yapılması.

Allah cümle marangozların vefat edenlerine rahmet eylesin, kalanlara sağlık ve hayırlısından uzun ömür versin.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Arif Bilgin - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

06

İbrahim Gövcecik - Babamın yaptığı bir çok evin çatı ve ahşap işlerini yapardı. Dilek sinemasının çatısı, Cerkez Maammed'in evi ve Uncular Köyü İlkokulunun çatısı da benim aklımda kalanlar. Uncular Köyü eski ilkokulunun duvarları taş malzemeden yapılmıştır. Babam orada iskeleye yüklenen aşırı taştan dolayı, iskelenin çökmesiyle omuzu çıkmış işe orada ara vermiş. Eve de üzülmesinler diye haber vermemiş. Köylü babama çok iyi bakmış. O yıl orada doğan oğlan çocuklarına İzzet adı konulmuş. Elbistan'da ikame eden "Balcı İzzet" bunun örneğidir.

Her ikisine de Allah rahmet eylesin.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 07 Mayıs 09:18
05

ahmet dokuyucu - BU YAZI BENİ ÇOK DUYGULANDIRDI. çÜNKÜ HANİFİ VE İSMET BENİM SINIF ARKADAŞLARIM HEM İLKOKUL HEM DE ORTAOKUL HÜSEYİN AMCANIN YAPTIKLARININ ÇOĞUNA ŞAHİT OLDUK AYNİ MAHALLAEDE YAŞADIK ALLAH RAHMET EYLESİN.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 07 Mayıs 09:18
04

Ali Türkmen - Bir de büyüklerimden Habib Nacar isimli marangoz ustası duyardım. Bu bölgenin eski marangoz ustalarından olduğunu tahmin ediyorum. Hepsine de rahmetler dilerim. (Not; Kerpiç bina olan Saray Sineması'nın çatılı olduğunu pek hatırlayamadım. Acaba sonralarda çatısı sökülmüş olabilir mi ? Sonradan yapılan Saray Sineması çatılıydı 1970 lerde )

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 07 Mayıs 09:18
03

Arif BİLGİN - Ali Bey haklısınız. Bence de yanlış ifade edilmiş. Çatı değil dam denmesi gerekirdi. Yani mertekler döşenerek yapılan damlardan değil, asma dam (tavan gibi) yapılmıştır. Ben de çatısız olduğuna kesin eminim...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 07 Mayıs 09:18
02

Yaşar Yeniçerioğlu - Arif bey, öncelikle köşende babama yer verdiğin için çok teşekkür ederim. Beni çok duygulandırdın. Allah kalemine kuvvet, sana da sağlıklı ve huzurlu bir ömür versin ki, Elbistan'ın diğer kıymetli şahsiyetlerini de tanıtmak nasip etsin. Saygılar.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 07 Mayıs 09:18
01

Metin Aktura - Annemin babasi olan Hüseyin dedeme Allah tan rahmet dilerim

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 07 Mayıs 09:18

ELEMANLAR ARANIYOR

KARÇEK TARIM ÜRÜNLERİ ÇALIŞMA ARKADAŞLARI ARIYORUZ

Kiralık Oto Yıkama

Kiralık Oto Yıkama şartlar yüz yüze görüşülecek 0543 485 8743

ELEMANLAR ARANIYOR

Temap harita ve inşaat Mühendislik Ön Muhasebe Personeli *Ms Office (word-excell) programlarına hakim. *Faturalama ve ön muhasebe işlerini yönetebil...

MATEMATİK DERSİ VERİLİR

İşletme mezunuyum kendi evimde İlk ve Ortaokul öğrencilerine matematik dersi vermekteyim ilgilenirseniz . Ayrıntı ve bilgi için 0543 583 86 11

BAYAN ELE­MAN ARA­NI­YOR

BAYAN ELE­MAN ARA­NI­YORÇay ve te­miz­lik yemek iş­le­ri­ne ba­ka­cak bayan ele­man ara­nı­yor.Mü­ra­ca­at şah­sen ya­pı­la­cak­tır. GÜ­MÜŞ­LER TRAK­T...

KİRALIK İŞYERi

Kızılcaoba Mahallesi Kışla Caddesi Corcular Market yanı 66 m2 işyerim kiralıktır. Tel: 0 543 618 21 04

BAYAN ELEMAN ARANIYOR

BAYAN MUHASEBE ELEMAN ARANIYOROrganizede kurulan işletmemize iş tecrübesi olan bayan muhasebe elemanı alınacaktır. Tel: 0553 940 23 75 Mail:Ybmermerr@...

KAYIP İLANI

Saraykent Ehli Beyt Cami taraflarında Şok Markete gidilen yolda altın zincir kolyem kaybolmuştur bulan kişinin Ehli Beyt Cami Hocasına vermelerini ric...

KAYIP İLANI

Bileklik 2 yarım altın ve 1 çeyrek altınım kaybolmuştur. Bulanların ve görenlerin insaniyet namına bu telefona bildirmeleri rica olunur.

0542 214 33 42

ELEMAN ARANIYOR

Bilgisayar kullanmasını bilen diksiyonu düzgün bayan çalışma arkadaşı arıyoruz.Vestel Bayii

Tel. 0 538 0970439