TEKNOLOJİNİN ÇOCUKLARA VERDİĞİ ZARARLAR

Merhaba değerli okurlar! Bu gün sizlerle çocuklu aileleri ziyaretim de dikkatimi çeken bir konuyu paylaşmak istiyorum. Yaptığım ziyaretlerde gördüğüm kadarıyla çocuklu aileler, çocuklarını oyalamak için genellikle tv çocuk kanallarından, akıllı telefonlardan, tabletlerden, internetten yararlanmaktalar. Bunu yapmalarının sebebi belki kendilerine vakit ayırmak, belki de evlerinin yakınlarında park vb oyun alanlarının olmaması, belki de anne ve babaların tv, tablet, akıllı telefon, internet gibi teknoloji ürünlerinin çocukları için park ve diğer oyun alanlarından daha sağlıklı ve güvenli bulduklarındandır. Bunu ailelerle bire bir konuşmadan bilemeyiz.

Değerli anne ve babalar, çocuklarınız için en doğrusunu en iyisini yaptığınız ve yapmaya hazır olduğunuzdan kimsenin kuşkusu olamaz. Ama bazen insanlar, iyilik yapayım derken kötülük, kaş yapayım derken göz çıkarabilir: Değerli anne ve babalar, gelin bu konuyu beraber tartışalım:

Değerli, anne ve babalar, sizler, çocuklarınızı çevrenizdeki kesici aletlerden, zehirli ilaç ve deterjanlardan, hatta ve hatta art niyetli insanlardan kısacası gözle görülebilen tüm tehlikelerden koruyorsunuz da neden televizyon, akıllı telefon ve internetten korumuyorsunuz? Evet değerli anne ve babalar, tabletler, televizyon, akıllı telefon, ve internet kontrollü kullanıldığında yetişkinler için bulunmaz bir nimet, ama bu saydığım teknoloji ürünlerini kontrollü kullanamayan çocuklar için bir o kadar da zararlı özellikle de 0-6 yaş grubu için bu zararlar, biyoloji, psikoloji, sosyoloji alanlarında cilt cilt kitabı dolduracak kadar çok. Ama benim burada bu zararların hepsini anlatmam mümkün değil; çünkü akıllı telefon, televizyon ve internetin çocuklara verdiği zararlar, kısa vadede değil, uzun vadede açığa çıkar. Yani bir gıda zehirlenmesi gibi birkaç saatte açığa çıkmaz. Bu zararlar, yıllar sonra açığa çıktığında ise maalesef bazı etkiler de ömür boyu sürebilir. Çünkü çocuklarda oluşmakta olan bilinçaltı ömür boyu onu etkiler…

Benim burada akıllı telefon, tv ve internetin tüm zararlarını anlatmam mümkün olmadığından sadece bir kaç sosyolojik ve psikolojik zarara kısaca değinmek istiyorum.

1)Tv ve internetteki programlardan çocukların neden nasıl etkilendikleri önceden bilinemez ama şöyle bir akıl yürütülebilir: Mesela küçük çocukların beynini küçük bir balona benzetebiliriz. Hepimizin bildiği o küçük balonları gereğinden fazla şişirdiğimizde nasıl ki, patlıyorsa, o küçük çocukların henüz gelişmekte olan beyinleri de gelişimlerine uygun olmayan bilgi ile şişirilmeye çalışıldığında çocukların beyinleri, o oranda tahrip olabilir ve yıllar sonra bu fark edildiğinde tedavisi mümkün olmaya bilir. Bu da çocuğun ömür boyu sıkıntı yaşamasına neden olur.

2)Erken yaşlarda küçük çocuklar, gerçekle, gerçek olmayanın ayrımını yapamadıklarından internet ve televizyonda gördükleri karşısında ciddi travmalar yaşayabilirler.

3) Çocuklar, televizyon, internetteki, savaş, trafik kazası, sel, deprem gibi doğal affet görüntülerinden olumsuz etkilenebilirler. Bu da zamanla çocuklarda ciddi davranış bozuklukları sergileyebilir.

4) Çocuk kanallarında gösterilen reklamlara da değinmeden edemeyeceğim: Alış veriş merkezlerindeki oyuncak reyonlarında hepimiz sıkça, “oyuncak “diye tutturup, istedikleri alınmayınca da kıyameti koparıp histeri krizlerine giren çocuklarla karşılaşmışızdır. Evet değerli anne ve babalar, bu masum gibi görünen durum hiç de masum değil. sizler farkında olmadan televizyon ve internetteki reklamlar, çocukların bilinçaltında “tüketici toplum” şemasını yerleştirmekte. Tüketim toplumu bireyleri sürekli talep eder sürekli bir şeyler ister. İstenilenlerin alınması da alınmaması da zaman içinde başta çocuk olmak üzere ailede telafisi mümkün olmayan sıkıntılara sebep olabilir.

6) Her aile çocuklarını kendi kültürü ve inançlarına göre yetiştirmek ister ama tv ve internette ailelerin kendi kültürleri dışında o kadar farklı kültürler var ki, ister istemez çocuklar, bu farklı kültürlerden etkilenmekteler. Bu da zamanla ailelerin kendi kültürünün yozlaşmasına zemin hazırlamakta; çünkü aileler çocuklarının hangi kültürden nasıl etkilendiğini önceden bilemezler.

5) Zamanlarının büyük bir bölümünü tv ve internet karşısında geçiren çocuklar, kendi çağdaşlarıyla vakit geçiremedikleri ve sosyalleşemedikleri için yetişkinlikte anti sosyal, toplumla uyumsuz kişilik geliştirebilmekteler. Bu da bu şekilde yetişen çocukların topluma faydalı değil zararlı bireyler olarak yetişmelerine neden olabilir. Değerli okurlar, bu yazımda, kontrolsüz kullanıldığında akıllı telefon, tv ve internetin çocuklara verdiği olası zararlara kısaca değindim. Ama dile getirdiklerimi dikkate alıp değerlendirip değerlendirmemek sizlerin bileceği bir iş… Sağlıkla kalın

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Fatma Gül - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

02

Şahin - Çok güzel bir konuya neşter vurdunuz fakat bu konuyu biraz

İslah etmek için önce büyüklerde

Başlamak gerekir coçuk neyi görürse

Onu yapar annenin elinde bir telefon babada bir telefon bir birinin bile yüzüne bakmadan

Sabah akşam aynen devam birbirine

Bile sohpei unutuyorlar coçuğa

İlgi sevgi karı koça arasındaki

İlgi saygı sevgi bitmiştir inanın

Bukadar boşanmalar dahi bundandır

Cünki aile arasındaki ilişkiye

Kadar girmiştir teknoloji bunuda

Engellemen mümkünü yok yazacak cokta netiçe böyle her şeyimizle

Teknolojiye teslim olduuuuuk

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Şubat 14:59
01

Mehmet - Merhaba hocam sizinle nasıl irtibata gecebiliriz

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Şubat 14:59

ELEMANLAR ARANIYOR

KARÇEK TARIM ÜRÜNLERİ ÇALIŞMA ARKADAŞLARI ARIYORUZ

Kiralık Oto Yıkama

Kiralık Oto Yıkama şartlar yüz yüze görüşülecek 0543 485 8743

ELEMANLAR ARANIYOR

Temap harita ve inşaat Mühendislik Ön Muhasebe Personeli *Ms Office (word-excell) programlarına hakim. *Faturalama ve ön muhasebe işlerini yönetebil...

MATEMATİK DERSİ VERİLİR

İşletme mezunuyum kendi evimde İlk ve Ortaokul öğrencilerine matematik dersi vermekteyim ilgilenirseniz . Ayrıntı ve bilgi için 0543 583 86 11

BAYAN ELE­MAN ARA­NI­YOR

BAYAN ELE­MAN ARA­NI­YORÇay ve te­miz­lik yemek iş­le­ri­ne ba­ka­cak bayan ele­man ara­nı­yor.Mü­ra­ca­at şah­sen ya­pı­la­cak­tır. GÜ­MÜŞ­LER TRAK­T...

KİRALIK İŞYERi

Kızılcaoba Mahallesi Kışla Caddesi Corcular Market yanı 66 m2 işyerim kiralıktır. Tel: 0 543 618 21 04

BAYAN ELEMAN ARANIYOR

BAYAN MUHASEBE ELEMAN ARANIYOROrganizede kurulan işletmemize iş tecrübesi olan bayan muhasebe elemanı alınacaktır. Tel: 0553 940 23 75 Mail:Ybmermerr@...

KAYIP İLANI

Saraykent Ehli Beyt Cami taraflarında Şok Markete gidilen yolda altın zincir kolyem kaybolmuştur bulan kişinin Ehli Beyt Cami Hocasına vermelerini ric...

KAYIP İLANI

Bileklik 2 yarım altın ve 1 çeyrek altınım kaybolmuştur. Bulanların ve görenlerin insaniyet namına bu telefona bildirmeleri rica olunur.

0542 214 33 42

ELEMAN ARANIYOR

Bilgisayar kullanmasını bilen diksiyonu düzgün bayan çalışma arkadaşı arıyoruz.Vestel Bayii

Tel. 0 538 0970439