TAKDİM -3-

Allah dost yokluğu vermesin dostlarımıza.

Bu bağlamda, bendelerinin dostları çok Allah'a şükür.

Öteki sayfada sözünü ettiğimiz "TAKDİM" uygulama geleneğimizi, Edebiyat uzmanı değerli Akademisyen dostumuz Dr. Cemil GÜLSEREN Hoca efendiye de arz ettik Un Sandığı 8. cilt taslağını. Değerse bir TAKDİM yazısı yazar mısınız diye.

"Kör'ün istediği bir göz, Allah verdi iki göz" esprisi misali, Sağ olsunlar, bir takdim yazısı yazmışlar, bir de: bilhassa: üniversite öğrencilerine öğüt ve tavsiyeler sergileyen vecize misali hususlara yer vermişler. Bu bağlamda, bilhassa; yarınımızın yükünü yüklenecek ve ülkemizi daha ileri götürecek Üniversiteli Gençlerimizin iş bu yazıları dikkatle okumalarını tavsiye ederken, sayın GÜLSEREN Hocamızın Takdim ve "Un Sandığına Girenler" başlıklı makalesiyle siz okurlarımızı baş başa bırakıyoruz:

Un Sandığı 8.cilde ulaştı. Diyebiliriz ki Un Sandığı büyüyor. Sürükleyici özelliği ile bir çırpıda okutuyor kendisini. Yazılanlar sade ama basit değil; dağınık, lâkin lüzumsuz hiç değil.

Dr. Cemil GÜLSEREN

Bu ciltte, yerelden ulusala doğru konu açılımı söz konusu. Ayrıca tarihi anekdotlar bu ciltte daha bir öne çıkıyor. Genel çizgi bozulmamış. Yerel basında yazarlıkta bir ‘istikrar abidesi’ olan Sayın Mehmet Göçer, yol haritasını zaten çizmiş:

“Kitaplarımın mecrası ve mahiyetini yineliyorum: kıssadan hisse ağırlıklı olmak üzere; eğitici, düşündürücü, dinlendirici ve de ibretlik olacak, müstehcen olmamak kaydıyla. Espriye meyyal, güldürücü de olabilir. Diyor. Yani bu kitapta Anadolu insanının ince mizah anlayışını da göreceksiniz.

Üniversitelerimizin Türk Dili ve Edebiyatı bölümü öğrencilerine sesleniyorum; Mehmet Göçer’in Un sandığı Kitaplarından ‘Tez’ konusu çıkarabilirsiniz. Sadece: “Söndü köz, tükendi söz, kalkın gidin siz; yatacağız biz.” ‘Önce selam, sonra kelâm’ dersiyle başlayan kitabın başlarında Fadime Dilekçi Teyzenin duasına ‘âmin’ diyerek devam edelim:

“İlahi-yavrum: Selvi gibi uzayasın, söğüt gibi dallanasın, kazanılmış mal yiyesin. ” Bu devirde ‘kazanılmış mal yemek’, ne büyük nimet, ne büyük servet. Hem maharet hem marifet. Çok dua sözleri işittik. Doğrusu bu bana özgün geldi. Sevdim ben bunu.

Sonra Darendeli Osman Hulûsi Efendi’nin bir duasına rastlıyoruz. Memleketin sorunlarına ilgisiz kalan vekile gücenen bir grup; Osman Hulûsi Efendi’ye dertlenmişler. Onları teselli amacıyla şöyle duada bulunmuş:

“Olsalar da başa taç; Allah kapılarına etmesin muhtaç..." deyimleri, kalıp sözleri tarasanız bile yeter.

İşte onlardan biri:

Urfalı Mehmet Hulûsi Öcal da duasını şiir diliyle etmiş:

“Toplumu aldatanlar; Başlara taç olmasın, Güvenilen haccı'nın, koynunda haç olmasın, Hayatına lezzet ver, zehirle iç olmasın, Kararında ye, harca, israfla saç olmasın, Azimle hedefe var, geç olsun, güç olmasın, Helâlden zenginlik hoş; haramla hiç olmasın, Hazırlıksız, azıksız, dünyadan göç olmasın.”

Ben dualardan seçtim. Siz neler görürsünüz daha başka neler... Teşekkürler Sayın Mehmet Göçer amca. Yüreğinize sağlık. Okuyanı bol olur İnşallah.

Dr. Öğr. Üyesi Cemil GÜLSEREN

İstanbul Kültür Üniversitesi

Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi

www.unsandigi.com

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Mehmet Göçer - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


ELEMANLAR ARANIYOR

KARÇEK TARIM ÜRÜNLERİ ÇALIŞMA ARKADAŞLARI ARIYORUZ

Kiralık Oto Yıkama

Kiralık Oto Yıkama şartlar yüz yüze görüşülecek 0543 485 8743

ELEMANLAR ARANIYOR

Temap harita ve inşaat Mühendislik Ön Muhasebe Personeli *Ms Office (word-excell) programlarına hakim. *Faturalama ve ön muhasebe işlerini yönetebil...

MATEMATİK DERSİ VERİLİR

İşletme mezunuyum kendi evimde İlk ve Ortaokul öğrencilerine matematik dersi vermekteyim ilgilenirseniz . Ayrıntı ve bilgi için 0543 583 86 11

BAYAN ELE­MAN ARA­NI­YOR

BAYAN ELE­MAN ARA­NI­YORÇay ve te­miz­lik yemek iş­le­ri­ne ba­ka­cak bayan ele­man ara­nı­yor.Mü­ra­ca­at şah­sen ya­pı­la­cak­tır. GÜ­MÜŞ­LER TRAK­T...

KİRALIK İŞYERi

Kızılcaoba Mahallesi Kışla Caddesi Corcular Market yanı 66 m2 işyerim kiralıktır. Tel: 0 543 618 21 04

BAYAN ELEMAN ARANIYOR

BAYAN MUHASEBE ELEMAN ARANIYOROrganizede kurulan işletmemize iş tecrübesi olan bayan muhasebe elemanı alınacaktır. Tel: 0553 940 23 75 Mail:Ybmermerr@...

KAYIP İLANI

Saraykent Ehli Beyt Cami taraflarında Şok Markete gidilen yolda altın zincir kolyem kaybolmuştur bulan kişinin Ehli Beyt Cami Hocasına vermelerini ric...

KAYIP İLANI

Bileklik 2 yarım altın ve 1 çeyrek altınım kaybolmuştur. Bulanların ve görenlerin insaniyet namına bu telefona bildirmeleri rica olunur.

0542 214 33 42

ELEMAN ARANIYOR

Bilgisayar kullanmasını bilen diksiyonu düzgün bayan çalışma arkadaşı arıyoruz.Vestel Bayii

Tel. 0 538 0970439