SORU-CEVAPLARLA CORONA VİRÜS AŞISI

Son zamanlarda nereye gidersek gidelim herkesin aklındaki sorular benzer; Aşı olmalı mıyız? Olursak hangi aşıyı olmalıyız? Yan etkileri nelerdir? Gibi koronavirüs aşısı ile ilgili herkeste bir belirsizlik var. Öncelikle koronavirüs salgını tüm gezegenimizi derinden etkileyen bir salgın oldu. Hepimizin hayatını, yaşam şeklini ve alışkanlıklarını değiştirdi bu salgın. İnsanlık olarak normale dönmeyi o kadar özledik ki bu alanda yapılan çalışmaları genci yaşlısı hep beraber takip ettik ve aşıların piyasaya çıkması ile umutlandık. Tabi aşılar ile beraber sorularda meydana geldi. Bundan sonrasını soru cevap olarak gidelim.

1-Bugüne kadar en erken virüs aşısı 4 yılda bulunmuş bu aşı nasıl bu kadar çabuk bulundu?

Doğrudur virüs aşılarının bulunma süresi uzundur bunun ana nedeni de virüsü izole etmede yaşadığımız zorluklardır. Kaba tabir ile savaşacağımız düşmanı ele geçirmeden ona uygun silahı üretemeyiz. Bu yüzden bugüne kadar bulunan virüs aşılarında süre oldukça uzun olmuştur. Ancak teknolojinin ulaştığı nokta ve koronavirüsün çok kolay yayılabilme potansiyeli virüsün izolasyonunu kolaylaştırdı ve süreç çok hızlı ilerleyebildi.

2-Aşının yan etkileri nelerdir?

Vücuda giren her kimyasal maddenin yapabileceği alerjik reaksiyonlar dışında korona virüs aşısının normal olarak hastalığı taklit edebilecek ateş, eklem ağrısı ve soğuk algınlığı benzeri yan etkileri olabilir. Bunun dışında şimdiye kadar gözlemlenmiş bir yan etki bulunmamaktadır. Halk arasında en çok söylenen kısırlık yapıyormuş gibi bir yan etki ne görüldü, ne çalışıldı ne de rapor edildi.

3-Farklı ülkelerde üretilen aşıların birbirinden farkı var mı? Aradaki fiyat farkının sebebi ne?

Aşıların farklı ülkede üretiminde bir fark olmamakla beraber aşıların üretim şekillerinde farklılıklar olmaktadır. Aradaki fiyat farkı da bu üretim şeklindeki farktan meydana gelmektedir. Şöyle ki şu an üretilmekte olan 3 tip aşı bulunmaktadır RNA aşısı, viral vektör aşısı ve İnaktif aşı. Fiyat farklılıkları bu 3 yöntemin kendi zorluklarından kaynaklanmaktadır. RNA aşısı en son teknoloji ile üretimi yapılan bir aşı yöntemi olup virüsün genetik şifresinden belirli bir bölgenin çoğaltılıp aşı olarak uygulanması olarak anlatılabilir ki böylece vücuda bu genetik materyali taşıyan virüs girdiği zaman bağışıklık mekanizması hazır olarak virüsü elemine edebilecektir. Viral vektör aşısı ise bilinen en eski yöntemlerden birisi olup koronavirüsün genetik materyalinin bir kısmının insanda hastalık oluşturmayan bir başka virüsün içine yerleştirildikten sonra aşı olarak uygulanmasıdır ki bu da bağışıklık sistemini harekete geçirip aynı genetik materyali taşıyan koronavirüs vücuda girerse reaksiyon verebilsin. En son yöntem ise hepimizin Çin aşısı olarak bildiği İnaktif aşı yöntemidir ki bu yöntemde de koronavirüsün hastalık yapma özelliği ortadan kaldırılıp sadece boş koronavirüs yaşam formunun aşı olarak uygulanmasıdır ki vücuda koronavirüs girdiği m zaman bağışıklık sisteminin onu tanıyıp yok etmesi esasına bağlıdır. Bu 3 yöntem arasında en pahalı olanı üretim zorluğundan dolayı İnaktif aşı yöntemidir.

4-Covid aşısı tetanoz aşısı gibi sürekli olmamız gereken aşılar arasında mı yoksa sadece bu süreçte yapılıp bitecek mi?

Yeni bulunmuş bir aşı olmasından dolayı uzun dönem koruyuculuğu ile ilgili kesin bir bilgi vermek mümkün olmamakla beraber 2 doz aşı yapılması ile bağışıklık sistemimizin hafıza hücrelerinde virüse karşı koyabilecek antikor yapım bilgilerinin saklanabilmesi ve tekrar bir salgın olursa en azından bir hatırlatma dozu aşı ile koruma sağlaması mümkündür.

5-Hamilelerde aşı olmak bir risk taşır mı?

Bu konu ile ilgili net bir çalışma ve buna bağlı net bir bilgi olmamakla beraber tüm dünya ülkeleri farklı stratejiler uygulamaktadır. Ancak en çok kabul gören yaklaşım COVİD 19 enfeksiyonunun hamilelerde daha büyük sorunlara yol açmasından dolayı aşı yapılması gerektiği yaklaşımıdır.

6-COVİD 19 enfeksiyonu geçirmiş kişiler ne zaman aşılanmalı?

COVİD 19 enfeksiyonu geçiren kişilerde koruyuculuk oranının az olduğu ve antikor yanıtının yetersiz olduğu gözlemlendi bu nedenle 2. Hatta 3. Kez korona virüs enfeksiyonu geçirmiş vaklar saptandı. Bu sebeple kişi COVİD 19 enfeksiyonu geçirmiş dahi olsa herhangi bir süre beklenmeden aşılanmalıdır.

7-Aşının tüm vatandaşlara yetmeme durumu göz önünde bulundurulursa bulaşı ihtimali nasıl sıfıra indirilebilinir?

Mevcut durumda aşıların yetmemesi gibi bir senaryo düşünülmemektedir. Yetkililerimizin sağlamış olduğu antlaşmalar neticesinde Türkiye yeterli dozda aşı antlaşmasını yapmıştır. Öteki taraftan ülkemizde de aşı çalışmaları son hızla ilerlemekte olup yakın bir gelecekte e kendi aşımızı da üretiyor olacak olmamız bu konuda bizi ilerde olası yeni salgınlarda güçlü konuma getirecektir.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Mustafa Emrah Kaya - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

Halil - Yazınız için çok teşekkür ederim. Yalnız değerli hocam internette bazı Çinli bilim insanlarından bazılarının bu virüsün laboratuvar ortamında üretilip insanlara bulaşmasına sebep olduklarını hatta başka ülkelerden bilim insanlarının da olduklarını isim isim söylemesi açıkçası kafa karıştırıcı. Açıkçası kafa karıştırıcı.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 28 Ocak 17:23

ELEMANLAR ARANIYOR

KARÇEK TARIM ÜRÜNLERİ ÇALIŞMA ARKADAŞLARI ARIYORUZ

Kiralık Oto Yıkama

Kiralık Oto Yıkama şartlar yüz yüze görüşülecek 0543 485 8743

ELEMANLAR ARANIYOR

Temap harita ve inşaat Mühendislik Ön Muhasebe Personeli *Ms Office (word-excell) programlarına hakim. *Faturalama ve ön muhasebe işlerini yönetebil...

MATEMATİK DERSİ VERİLİR

İşletme mezunuyum kendi evimde İlk ve Ortaokul öğrencilerine matematik dersi vermekteyim ilgilenirseniz . Ayrıntı ve bilgi için 0543 583 86 11

BAYAN ELE­MAN ARA­NI­YOR

BAYAN ELE­MAN ARA­NI­YORÇay ve te­miz­lik yemek iş­le­ri­ne ba­ka­cak bayan ele­man ara­nı­yor.Mü­ra­ca­at şah­sen ya­pı­la­cak­tır. GÜ­MÜŞ­LER TRAK­T...

KİRALIK İŞYERi

Kızılcaoba Mahallesi Kışla Caddesi Corcular Market yanı 66 m2 işyerim kiralıktır. Tel: 0 543 618 21 04

BAYAN ELEMAN ARANIYOR

BAYAN MUHASEBE ELEMAN ARANIYOROrganizede kurulan işletmemize iş tecrübesi olan bayan muhasebe elemanı alınacaktır. Tel: 0553 940 23 75 Mail:Ybmermerr@...

KAYIP İLANI

Saraykent Ehli Beyt Cami taraflarında Şok Markete gidilen yolda altın zincir kolyem kaybolmuştur bulan kişinin Ehli Beyt Cami Hocasına vermelerini ric...

KAYIP İLANI

Bileklik 2 yarım altın ve 1 çeyrek altınım kaybolmuştur. Bulanların ve görenlerin insaniyet namına bu telefona bildirmeleri rica olunur.

0542 214 33 42

ELEMAN ARANIYOR

Bilgisayar kullanmasını bilen diksiyonu düzgün bayan çalışma arkadaşı arıyoruz.Vestel Bayii

Tel. 0 538 0970439