“Her şey sana bağlı”

Daha çok ulusal şirketlerin yaptığı bir analiz metodu var. Buna GFZT (SWOT) analizi deniliyor. GFZT’nin açılımı, Güçlü, Fırsat, Zayıf ve Tehdit kelimeleridir. Bir şirketin, kurumun veya şehrin; güçlü (Strengths) ve zayıf (Weaknesses) yönlerini belirlemekte, iç ve dış çevreden kaynaklanan fırsat (Opportunities) ve tehditlerini (Threats) saptamak için kullanılan stratejik bir tekniktir. Bu analiz, şahsın kendisi, ailesi, işletmesi veya şehri için de yapılabilir. Bu analizi kabaca şehrimiz üzerinde düşünelim.

Elbistan’ın güçlü yönleri ve muhtemel fırsatları neler olabilir? Şehrimizin zayıf yönlerini bulup, ileride sorun teşkil etmemesi için bugünden nelerin yapılması gerektiğini ortaya çıkartmamızın faydalı olacağı kanaatindeyim.

Şehrimizin güçlü olduğu birçok husus var. Dünyada; içinden nehir doğan iki şehirden biriyiz. 720.000 dönüm verimli arazinin önümüzdeki 5 yıl içinde İnşallah sulanması gerçekleşecek. Dünyanın sayılı, Türkiye’nin en büyük linyit (5.1 milyar ton) rezervine sahibiz. Yıllık güneşlenme saati ölçümünde Türkiye ortalamasının %17 üzerinde olmanın avantajına sahibiz. Bu sebeple Elbistan’da güneş santralleri kurulmaya başlandı. En önemlisi de genç, dinamik, cesur, özgüveni tam bir insan yapımız var. Bu imkanlardan doğan fırsatlarımız ortada. En basitinden, 720.000 dönüm tek tapu kıraç bir araziye sahip olduğunuzu düşünün. Buraya su geldiği zaman, sadece kira değeri 150-200 milyon TL. artacağı muhakaktır. Yani tarım arazilerimiz sulandığı zaman, Elbistan’da ticari canlılığın varacağı yeri hesaplamak zor. Gelir, yatırımı artırır, yatırım işsizliği azaltır.

Şehrimizin zayıf yönü, transit bir yol güzergahında olmamamızdır. Göksun tünelinin açılmasından sonra, Göksun-Elbistan yolunun 171 milyon TL.ye, Elbistan-Darıca arası 161 milyon TL.ye yapımına başlanıyor. Duble yol olarak yapılacak çalışmalarda, yollardaki virajlar neredeyse yok oluyor. Bu zayıf yönün ileri zamanda, fırsata dönüşmesi gerçekleşecektir.

Şehrimizin en önemli tehdidi hava kirliliğidir. Sadece kış mevsiminde yaşanan bu husus sağlığımızı tehdit ediyor. Peki bu olumsuzluk nasıl giderilir? Kirli hava, temiz yakıt ile aşılır. Bununda adımları çok şükür atıldı. Elbistan’ın bir çok köyünde, doğalgaz borularının geçeceği tarlalara irtifak şerhleri kondu. Doğalgaz borularına kaynak atılmaya başlanıldı.

Bugünlerde kararları alınan, ancak henüz tamamlanmayan Elbistan’ın kaderini güzelleştirecek bir çalışma devam ediyor. AK Parti Grup Başkanvekili Sayın Mahir Ünal’ın ortaya attığı, Elbistan’ın tarih ve kültürel zenginliğini ortaya çıkartacak çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) tarafından yapılan planlamaların uygulamaya geçmesi ile, tahminimizin üzerinde yerli ve yabancı turistler ilçemize gelecek. GFZT analizinde, bu husus uzun soluklu en önemli fırsatların başında yerini alır.

Yine termik santrallerin çürük buharından veya hazır buharın bir kısmının seracılık amacıyla tarıma sağlanması yönünde sevindirici bilgiler aldık. Geçen hafta Sayın Mahir Ünal’ın, Enerji Bakanı ile bu konuda yaptığı görüşmenin olumlu geçtiği ve uygulanabilir bir proje olduğu kamuoyuna açıklandı. Bu projenin hayata geçirilmesinin bölgeye sağlayacağı katkı oldukça fazla. Kış mevsiminde Antalya’da ne üretiliyor ise, aynısı daha ucuza ve daha az nakliye gideri ile tüm bölgeye arz edilecektir. Afşin ve Elbistan bölgesi için seracılık önemli bir fırsattır.

Yıllar süren Organize Sanayi Bölgesi kurulması nihayetinde başarıldı. Nurhak yolu üzerine kurulan ve altyapı çalışmalarının devam eden Elbistan OSB’ye şirketlerin yoğun ilgi göstermesi, yine Elbistan için önemli bir fırsat teşkil etmektedir.

Geleceği düşünmek ufuk gerektirir. Duble yolların, barajların tamamlanması, seralara buhar verilmesi neticesinde bölgede oluşacak gelişimin yanında, termik, hidro ve güneş santralleri ile enerji merkezi konumuna gelecek Elbistan’da nüfusun olağanüstü artması kaçınılmazdır. Bu nüfusa hitap edecek sağlık ve eğitim hizmetlerinin de aynı oranda artırılması muhakkaktır. Karaelbistan’a yapımı sürdürülen bölge hastanesinin ve fiziki donanım bakımından takdir toplayan yeni okulların yapımı yine şehrimizi güçlü kılmaktadır.

GFTZ analizinin, bir şehir üzerinde yapılması bir makaleye sığmaz. Sayfalar dolusu analizler içerir. Daha önce böyle bir çalışmanın komisyonunda bulunmamdan ötürü şunu söyleyebilirim, muhtemel hazırlanacak raporun sonucundaki ana tema yukarıda anlatılanlar ile benzerlik gösterecektir.

Bir şehirde bilgi bir adam varmış. Ne sorulsa doğru cevap veriyormuş. Biri ben bu adamı yanıltacağım demiş ve yanına gitmiş. Avucunun içine canlı bir kelebek koymuş. Bilge adama sormuş “Elimdeki kelebek canlı mı, ölü mü?” Niyeti canlı derse, avucunu sıkıp öldürecek, ölü derse avucunu açıp kelebeği uçuracak. Bilgi adam cevap vermiş: “Her şey sana bağlı.”

Daha büyük yatırımların konuşulduğu bir Elbistan özlemi ile…

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Ahmet Göçer - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

02

FATİH - GİZLİ KAHRAMANSINIZ BENİM GÖZÜMDE ARADA YAZIYORSUNUZ VE YAZINCADA DERİNDEN DERİN MESELELERLE BİZİ ETKİLİYORSUNUZ. KALEMİNİZE SAĞLIK .

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 27 Ekim 09:30
01

ABDULGANİ EKER - AHMETÇİĞİM AĞZINA SAĞLIK.ANKARADA İKAMET EDEN BİRİSİ OLARAK ELBİSTAN ,EKİNÖZÜNE YILDA ÜÇ, DÖRT KEZ GELİR GİDERİM.ARALIKLI OLDUĞUNDAN ŞEHİRLERİMİZDEKİ OLUMLU OLUMSUZ GELİŞMELERİ FARKINDALIK AÇISINDAN DAHA NET GÖREBİLİYORUM.BİR ÖRNEK VERMEK GEREKİRSE TÜRKİYE GENELİNDE OLMAKLE BİRLİKTE. HER İKİ İLÇEMİZDE DE MAALLESEF İMAR PLAN UYGULAMALARI VERİMLİ ARAZİLERE DOĞRU GELİŞİYOR. VE BUNA KİSE DUR DEMİYOR.ELBİSTAN KETİZMEN GAVURBAĞLARI BELAN DİBİ VE ÇEVRESİ DURURKEN OVAYA DOĞRU GİDİYOR TARIM ARAZİLERİ YOK EDİLİYOR.EKİNÖZÜNDEDE YAPILAŞMA YAVAŞ OLMASINA VERİMLİ ARAZİ KITLIĞI OLMASINA RAĞMEN BAKIYORSUNUZ KABAKTEPE ETEKLERİ DURUYOR ÖTAÇE MEVKİİNİN YAPILAŞMADA ALTYAPI KOLAYLIĞINA RAĞMEN EKİM ARAZİLERİNE DOĞRU İMAR DEVAM EDİYOR.YETKİLİLERE SOHPETLERDE DİLE GETİRDİĞİMİZDE HE HAKLISIN DENİYOR ANCAK İMAM BİLDİĞİNİ OKUYOR. BİZEDE ÜZÜLMEK KALIYOR.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 27 Ekim 09:30

ELEMANLAR ARANIYOR

KARÇEK TARIM ÜRÜNLERİ ÇALIŞMA ARKADAŞLARI ARIYORUZ

Kiralık Oto Yıkama

Kiralık Oto Yıkama şartlar yüz yüze görüşülecek 0543 485 8743

ELEMANLAR ARANIYOR

Temap harita ve inşaat Mühendislik Ön Muhasebe Personeli *Ms Office (word-excell) programlarına hakim. *Faturalama ve ön muhasebe işlerini yönetebil...

MATEMATİK DERSİ VERİLİR

İşletme mezunuyum kendi evimde İlk ve Ortaokul öğrencilerine matematik dersi vermekteyim ilgilenirseniz . Ayrıntı ve bilgi için 0543 583 86 11

BAYAN ELE­MAN ARA­NI­YOR

BAYAN ELE­MAN ARA­NI­YORÇay ve te­miz­lik yemek iş­le­ri­ne ba­ka­cak bayan ele­man ara­nı­yor.Mü­ra­ca­at şah­sen ya­pı­la­cak­tır. GÜ­MÜŞ­LER TRAK­T...

KİRALIK İŞYERi

Kızılcaoba Mahallesi Kışla Caddesi Corcular Market yanı 66 m2 işyerim kiralıktır. Tel: 0 543 618 21 04

BAYAN ELEMAN ARANIYOR

BAYAN MUHASEBE ELEMAN ARANIYOROrganizede kurulan işletmemize iş tecrübesi olan bayan muhasebe elemanı alınacaktır. Tel: 0553 940 23 75 Mail:Ybmermerr@...

KAYIP İLANI

Saraykent Ehli Beyt Cami taraflarında Şok Markete gidilen yolda altın zincir kolyem kaybolmuştur bulan kişinin Ehli Beyt Cami Hocasına vermelerini ric...

KAYIP İLANI

Bileklik 2 yarım altın ve 1 çeyrek altınım kaybolmuştur. Bulanların ve görenlerin insaniyet namına bu telefona bildirmeleri rica olunur.

0542 214 33 42

ELEMAN ARANIYOR

Bilgisayar kullanmasını bilen diksiyonu düzgün bayan çalışma arkadaşı arıyoruz.Vestel Bayii

Tel. 0 538 0970439