Başkan Güngör, ilçe belediye başkanları ile birlikte orta hasarlı binaların ne olacağı hakkındaki soru işaretlerini gideren açıklamalarda bulundu.
‘Kahramanmaraş’ta orta hasarlı binaların geleceği hakkında bir bilmece vardı’ diyen Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, söz konusu yapılar için 3 farklı yöntem uygulanacağını dile getirdi.
Başkan Güngör, binalarını güçlendirmek isteyenlerin yüzde 80 oranında çoğunluğu sağlayıp dosya hazırlaması gerektiğinin altını çizdi.
Güngör, şöyle devam etti:
“Orta hasarlı binaların dönüştürülmesi için 3 tane yöntemimiz var. Birincisi, bu binaların güçlendirilmesi. Bir diğeri, hak sahipliğine konu olma, bir diğeri de yerinde dönüşüm yönteminden yararlanma. Eğer bir bina orta hasarlıysa süreçler tamamlanmış ve sisteme orta hasarlı olarak girilmişse, orta hasarlı binalarımızın malikleri kat mülkiyeti kanunundaki çoğunluğu sağlayarak yani maliklerin yüzde 80’i binalarını güçlendirmek istiyorlarsa güçlendirme ile ilgili dosyalarını tamamlayıp, ruhsat veren belediyelere müracaat etmelerinde yasal bir engel bulunmamaktadır ve bugünden itibaren müracaatlarını yapabilirler. Belediyelerimiz de bu projeleri inceleyerek imarına uygun olan bu projelere güçlendirme ruhsatı vererek güçlendirilmesi sağlanacak.”
Hazırlanan projelerin imar kanununa uygun olması gerektiğini ve uzman bir ekip tarafından inceleneceğini anlatan Güngör, “Hazırlanan projelerin imar kanununa uygun olması gerekiyor. Burada da belediyelerimiz ortak bir uzman grup dahilinde incelemesini yapacak, sonra ise güçlendirme ruhsatları verilmiş olacak. Bunlar için AFAD’ın mevzuatında kredi desteği var. Bunlar 2 yıl ödemesiz 8 yıl faizsiz ödemeli, proje bedeli gözetilerek AFAD bunlara güçlendirme kredisi verebilecek. Yakında bunun şartları ve miktarı belirlenmiş olacak. Güçlendirme projesi ile müracaat edilip, ruhsat alacak olan kat malikleri afet mevzuatına göre harç ve ücret ödemeyecekler” dedi.
Hazırlanacak rapor sonucunda güçlendirmesi mümkün olmayan binalar için izlenecek yolla ilgili de açıklama yapan Başkan Güngör, “Güçlendirme raporu sonucunda güçlendirmesi mümkün olmayan orta hasarlı binaların yıkılması durumunda yıkıldığı anda bunlar aynen ağır hasarlı ve binaları yıkılmış gibi hak sahipliğine konu olabiliyorlar ve buradaki süreçlerden istifade edebiliyorlar. Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayımlanan yerinde dönüşüm ile ilgili bir kanun çıktı. Bu kanun orta hasarlı binaları da içine dahil etti. Orta hasarlı bir bina malikleri yarıdan bir fazlası müracaat ettiklerinde tercihleri yerinde dönüşümü istemişseler bu bina sahipleri yerinde dönüşümden faydalanabilirler. Vatandaşlar hangisinin kendilerine uygun olduğunu tercih ederek orta hasarlı binaların malikleri bu süreçleri sürdürebilirler” ifadelerini kullandı.
Haber Merkezi