Maraş Savunması Belgeseli’nin Elbistan bölümü çekiliyor

Milli Mücadele’nin ilk savunma savaşı “Ateşler İçerisinde Maraş” belgeseli yapımcı ve yönetmen Mustafa Çakıroğlu tarafından T.C. Ziraat Bankası A.Ş.’nin katkılarıyla çekilmeye başlandı.

Maraş Savunması Belgeseli’nin Elbistan bölümü çekiliyor
Maraş Savunması Belgeseli’nin Elbistan bölümü çekiliyor
+3
Haber albümü için resme tıklayın

Milli Mücadele’nin ilk savunma savaşı “Ateşler İçerisinde Maraş” belgeseli yapımcı ve yönetmen Mustafa Çakıroğlu tarafından T.C. Ziraat Bankası A.Ş.’nin katkılarıyla çekilmeye başlandı.

Cinekare Film A.Ş. kurucusu ve yöneticisi, Yapımcı-Yönetmen Mustafa Çakıroğlu tarafından, uzun süren saha ve arşiv çalışmaları sonunda hayata geçirilecek olan “Ateşler İçerisinde Maraş” belgeseli çekimlerine başlandı. Temmuz ayı içerisinde tamamlanması planlanan ilk tur çekimlerin genelini röportajlar oluşturuyor. Ankara ve İstanbul’da çekimlerine devam edilecek belgesel için Kahramanmaraş il ve ilçelerinde, Milli Mücadele’ye emek vermiş kahramanların birinci dereceden yakını olan yaklaşık 30 kişi ile görüşülecek. Alanında uzman yedi akademisyenin de röportajlarıyla katkı sunacağı belgesel için yaklaşık 500 arşiv belgesine ulaşıldı. Belgeselin Elbistan bölümü için Kent Müzesi başta olmak üzere çeşitli mekanlarda dahili ve harici çekimler gerçekleştiriliyor. Maraş savunmasına Elbistan’dan destek veren kahramanların yakınlarıyla da röportajların yer alacağı belgesel, kent kültürüne katkı sunmakla kalmayıp, bugüne kadar ilçemizin Milli Mücadele’ye büyük katkısını da gün yüzü görmemiş belge ve bilgilerle ortaya koyacak.

Mustafa Çakıroğlu yaptığı açıklamada; “Kahramanmaraş’ın yanı sıra Elbistan, Afşin ve Göksun başta olmak üzere sıcak çatışmaların yaşandığı ilçeler ve köylerde de yapılacak çekimler, arşiv malzemeleri ve röportajlarla harmanlanarak belgesel haline getirilecek. Özellikle Elbistan bölgesine dair bulduğumuz belgeler, buranın yalnızca Maraş savunmasına geri planda destek sağlayan bir bölge olmadığını, gerektiğinde tüm Güney cephesine stratejik desteğin sunulduğu ana karargah olarak kullanıldığını da gösteriyor. Canlandırma unsurların da kullanılacağı belgesel Kahramanmaraş’ın kurtuluşu etkinlikleri kapsamında 2020 Şubat ayı içerisinde yapılacak gala ve gösterimlerle sadece Maraş halkıyla değil, İstanbul ve Ankara’da da gösterilecek” dedi.

Bu kapsamda bir belgesel yapmanın son derece titiz ve profesyonel ekiplerle çalışmaktan geçtiğini vurgulayan Çakıroğlu, “Elimizi taşın altına koyduk. Zira Maraş dışında çok bilinmeyen Milli Mücadele’nin çoluk-çocuk, kadın erkek demeden, gerektiğinde insanların kendi evlerini ateşe vererek vatan ve millet uğruna verdiği bu savunma savaşını, duyurmayı görev edindim. Türkiye’de kapsamlı bir belgesel çekmek oldukça masraflı bir iş. Bu noktada Kültür ve Turizm Bakanlığı, sponsorlara sağladığı kolaylıklarda dolaylı bir katkı sunarken, Ziraat Bankası harekete geçmemizi sağlayacak finansal desteği verdi. Özellikle Elbistan Ziraat Bankası 100 yıl önce yine bu bölgede Milli Mücadeleye desteğini esirgemeyen kurumların başında gelmekteydi. Ödüllü, deneyimli bir belgeselci ve aynı zamanda uzman bir tarihçi olan Ünal Üstündağ tarafından metni kaleme alınan belgeselimiz, yine alnında uzman görüntü yönetmeni Serdar Kuru tarafından çekiliyor. Murat Çürük ise süpervizörlük noktasında desteğini bizden esirgemedi. Üstündağ aynı zamanda içerik konusunda da büyük katkılar sağladı.

Araştırmalarımız kapsamında Elbistan’ın Milli Mücadele döneminde adeta bir üs olarak hatta Güney Cephesi merkezi üssü gibi kullanıldığını gördük. Maraş savunması sırasında Sivas’ta kalan Mustafa Kemal için Elbistan oldukça stratejik bir merkezdi. Gerek kendi gönderdiği Kılıç Ali ve Yörük Selim paşalar gerekse işgal altındaki Maraş’tan buraya gelen kahraman liderler için bugün aslına uygun olarak yeniden inşa edilen Nakipoğlu Konağı, Elbistan Belediyesi’nin katkılarıyla o günlerin anısına yepyeni bir işlevle hayata geçirilecek. Görüşmelerini yürüttüğümüz süreçte uzun vadede bir Milli Mücadele Müzesi olarak hayata yeniden kazandırılacak Nakipoğlu konağı için de, saha ve arşiv çalışmaları sonucunda edindiğimiz bilgi ve belgeyi bu alanda sergileyerek, sürdürülebilir bir kültür ortamı oluşturmayı planlıyoruz. Böylece hem ülkemiz hem Kahramanmaraş ve Elbistan önemli bir müze kazanmış olacak. Yapı sadece bir müze işlevi görmek dışında içerisinde Türkiye’de benzerine pek rastlayamadığımız bir sözlü tarih stüdyosu ve Milli Mücadele Kütüphanesi de içerecek. Bu bakımdan özellikle genç nüfus için adete bir kültür merkezi işlevini görecek” ifadelerini kullandı.

Mustafa Çakıroğlu konuşması sırasında yeni bir derneği de müjdeledi. Çakıroğlu, “Hepimizin bildiği gibi tüm ilçeleriyle birlikte bir kültür havzası olan bu şehirde, sayısız medeniyetin izlerine rastlamak mümkün. Somut ve somut olamayan kültürel mirasımızın derinliklerine inmek ve bu sayede kentin kültürel turizmden hak ettiği paydayı sağlamak adına, Elbistan’da yakın zamanda kuracağımız “Elbistan Maraş Araştırmaları ve Milli Mücadele Müzesi Derneği” için kolları sıvadık. Ağırlıklı disiplinler arası çalışan eğitimli tarihçilerden oluşan kurucu kadromuz ile uzun vadede bir enstitü haline gelip, yalnızca Kahramanmaraş’ımızın il ve ilçelerinde değil, yakın çevredeki il ve ilçelerde de derinlikli çalıştaylar, sempozyumlar, paneller düzenlemek, yerel yönetimlerle ortak hareket ederek kültür ve sanat atölyeleri, kursları, etkinlikleri gerçekleştirmek istiyoruz. Dernek merkezimizi Elbistan olarak planladık, bu bölgede uzun vadede düzenli aralıklarla düzenleyeceğimiz kültürel ve bilimsel etkinlikler sayesinde, Kahramanmaraş’ımızın kuzey bölgesini de bir kültür havzası haline getirmek niyetindeyiz. Yerel yönetimler, üniversite, sivil toplum kuruluşları ve halkımızın da desteği ile interaktif sürdürülebilir, bilimsel ve kültürel çalışmalarla bölgenin potansiyelini aktifleştirmek amacındayız.

Dolayısı ile şuan kurucusu olduğum Cinekare Film A.Ş. adına hayata geçirdiğim “Ateşler içerisinde Maraş” isimli belgesel yalnızca bize tarihi bilincimizi hatırlatmakla kalmadı, içinde bulunduğumuz akademik ilişkiler ağı ile yepyeni bir derneğin de kapısını aralayarak sürdürülebilir bölgesel kalkınmaya destek olmamızı sağladı diyebilirim.”

Mustafa Çakıroğlu son olarak daha önce yaptığı çağrıların yerine ulaşmasından memnuniyetini şöyle belirtti:

“Gazetenizin ve diğer yerel basın mecralarının da yardımıyla, Kahramanmaraş savunmasında aktif görev alan kahraman yakınlarına ulaşmak için bir duyuruda bulunmuştuk. Maraş halkı atalarını ve bu destansı savaşı unutmadığını göstererek bizlere ulaştı. Yaptığımız duyuru sonrasında yalnızca Kahramanmaraş’tan değil, Ankara, İstanbul, Muğla, Antalya ve neredeyse Türkiye’nin her bölgesinden dönüşler aldık. Maraşlılar köklerine ve atalarına bağlılığını, kendisine yapılan haksızlık karşısında azimli ve kararlı duruşunu böylece bir kez daha gösterdi. Bir Kahramanmaraşlı olarak 100 yıl önce elimde gerektiğinde kazma kürekle savunmaya katılamasam da, bugün o kahraman halkı, torunlarıyla yad ederek, gelecek kuşaklara arasında vatan, millet, bayrak gibi kavramların nasıl zor koşullarla koruduğumuzu hatırlatma görevini edinmiş olmak da benim için çok onurlu bir görev.”

27 Haz 2019 - 16:44 - Eğitim & Kültür


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

09

Yusuf - ABD nin uşakları, Mehmet Nakiboğlu ' nu da Deniz Gezmişler ile birlikte Idam cezası ile yargıladı neyse ki Mehmet Nakiboğlu 15 yıl hapis cezası aldı. Milli ve yerli geçinenler bunu bilmez. Sahi denizler niye katledildi?

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 27 Haziran 16:44
08

Nuri Şahin Alanya - Ben Mehmet Nakıpoğlu nun ismini Deniz gezmiş ile berabar duymuştum.Soy isminden dolayı araştırdım doğum yeri hakkında bilgiye ulaşamamıştım. Elbistanlı olduğunu öğrenmiş oldum teşekkkürler.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 27 Haziran 16:44
07

Mevlüt ÇANAK - NAKIPOĞLU KONAĞI'na bakınca Utanırmısınız acaba!!??Gerçi CEYHAN CAMİİ 3 yıl Müptezel yatağı olduğunda utanmadınız ki!YIKALIM;PARK YAPALIM!!

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 27 Haziran 16:44
06

köprübaşılı - malesef elbistan belediyesi tarihi konağa sahip çıkamadı kendi ceblerinin çıkarları için yaktılar yıktılar esrarcıların ellerine bıraktılar.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 27 Haziran 16:44
05

Duran Doğdu - Elbistan Maraş savunmasına katılmadı ve bu yüzden Maraşlılar Elbistan’ı sevmez diye büyüklerinizden hep duyarız

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 27 Haziran 16:44
04

SÜLEYMAN ŞAHİN - Mustafa Kemal Atatürk' ün Nutuk kitabını okursanız görürsünüz Elbistan'ın işlevini.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 27 Haziran 16:44
03

elbistan kuva-i milliye - maraşta fransızlar dört nala gezerken hiç bir maraşlı karşı gelmemiş elbistanın kendi insanı çevre köylerden hepsinin katkıları ile ve bu öncülüğü başlatan atalarım kuva-i milli cemiyetini kurup bütün organizasyonları Mustafa Kemal Atatürkün Bilgi Dahilinde yapmıştır.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 27 Haziran 16:44
02

elbistanli - kardes bu bir uydurma. milleti ayristirmak icin böyle yalanlar uydurmuslar. o onu sevmez bu bunu sevmez böyle böyle bölüyorlar insanimizi. koyler arasina bile düsmanlik koyuyorlar. inadina sevmeliyiz birbirimizi. benim büyük dedem bizzat maras ta düsmana karsi savasmis. yani savas dönemi düsünün banane marastan diyemezsiniz düsman seni öldürüp esine cocuguna zarar verecek. kimse böyle durumda bir saniye bile beklemez. saygilar.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 27 Haziran 16:44
01

YÖRÜK SELİM PAŞA - Mustafa Kemal Yörük Selim Paşa'yı özellikle Elbistan'ı örgütlemesi için göndermiştir.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 27 Haziran 16:44