Çıkmaz Sokaktan Kurtuluyoruz

Elbistan-Darıca (Malatya) duble yol ihalesinin 8 Eylül 2021 tarihinde yapılacağı açıklandı. Şehrimiz için bu yolun stratejik önemi oldukça fazla. Mevcut durumda virajları, rampaları ile standardı düşük olan tek şeritli Darıca yolu için yeni proje hazırlandı. Yapılacak viyadük, menfezlerle bazı yerlerde güzergahı değişiyor, yolun standardı oldukça yükseliyor ve duble hale geliyor. İhale bedeli 600 milyon TL. Ciddi bir rakam. Yatırım programına aldırıp, ihale seviyesine getirilmesini sağlamak da kolay değil. Yiğitlik gerektiren uğraşlar sonucu yatırım programına alındığını tahmin ediyorum.

Mevcut durumda Malatya’dan çıkan bir araç, Kayseri’ye Sivas Uzunyayla bölgesinden geçip 335 km yol kat ederek ulaşıyor. Bu yol kış mevsiminde, sık sık kapanmaktadır. Yolun kapandığı dönemlerde; kış mevsimin ortasında şehrimizden bir anda 50-100 otobüsün birden geçtiğine çok kere şahit olduk. Malatya, Elazığ, Bingöl, Muş, Diyarbakır vb. şehirlerin araçları batı güzergahı için Darıca-Elbistan-Göksun-Pınarbaşı üzerinden 374 km. yol kat ederek Kayseri’ye ulaştılar. Peki Darıca-Elbistan-Göksun istikameti tamamen duble yol haline geldiğinde durum nasıl olacak? Stratejik önem burada ortaya çıkıyor.

Üst seviye bir bürokrattan dinlemiştim; “İlk yapılan duble yol projeleri, genellikle mevcut yolun bir tarafı genişletilerek yapılıyordu. Bunun bir hata olduğunu anlayıp vaz geçildi. Son yıllarda gerekirse güzergahların değiştiği, yüksek standartlı duble yolların yapımına önem veriliyor. Tünel, köprü, viyadük, menfez vs ne gerekiyorsa yapılıyor.” demişti. Uzunyayla üzerinden ulaşımı sağlanan Malatya-Kayseri duble yolunun standardının yüksek olduğu söylenemez. Virajları, rampaları oldukça yorucu.

Bir kamyoncudan dinlemiştim; bir yere yük götürürken mesafenin kısalığına değil, rampa ve virajların hangi güzergahta daha az olduğuna bakarız demişti. 2016 yılında ihalesi yapılan Göksun-Elbistan duble yolu ve yakında ihalesi yapılacak olan Elbistan-Darıca duble yolu hizmete girdiğinde, rampası olmayan, tabiri caizse ip gibi dümdüz bir yol ortaya çıkacak. Doğu Anadolu illerinden, Kayseri-Ankara-İstanbul’a giden araçlar, rampa ve virajı olmayan, standardı yüksek güzergahtan 374-335=39 km fazlalığı herhalde göze alacaklardır. Yüksek standarda sahip 39 km fazla yolun seçilmesi karşılığında, daha az yakıt sarfiyatının olduğu ve daha erken ulaşımın sağlandığı görülecektir.

Darıca-Elbistan yolunun ihalesinden sonra, 1/100.000 il çevre düzen planında geçen çevre yollarımız bir an önce ele alınmalıdır. İleride artacak trafik yoğunluğu hesap edilerek, imar planlarında da yer alan 50 metrelik kuzey çevre yolu için çalışmalara başlanılmalıdır. Aksi takdirde şehir merkezi bu trafiği kaldırmaz.

Diğer bir alternatif güzergah olan Elbistan-Afşin-Sarız-Kayseri yolu, şu anda zahmetli bir ulaşıma sahip. Bu yolun da ileri zamanda standardı yüksek duble olduğunu da düşünür isek, zaten 39 km. lik fark ortadan kalkıyor. Yine ileri zamanlarda Sultankorusu üzerinden Gürün yolunun ve Kapıdere-Gölbaşı yolunun da standardı yüksek duble yol olduğunu düşünür isek, Karadeniz-Akdeniz, Güneydoğu-İç Anadolu bağlantıları da ilçemiz üzerinden sağlanacaktır. Bugüne kadar çıkmaz sokakta yer alan şehrimiz, bir anda ülkemizin ana kavşaklarından biri haline gelecektir.

Başta okullar, yenilenen kamu binaları, duble yollar ve daha bir çok yatırımın bölgemize kazandırılmasında, bu şehrin evladı Sayın Mahir Ünal’ın desteğini, halkımız hiçbir zaman unutmayacaktır.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Ahmet Göçer - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

03

Mehmet - Bu yatırım'a katkı sağlayan yapımında Emeği geçen tüm siyasi şahıslara teşekkür ediyorum çok büyük bir proje Elbistan'ın dışarı açılmasında önemli bir adım olacak.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ağustos 12:12
02

Ahmet - Memleketin asil evladı,asıl milletvekili Sayın Mahir ÜNAL'a sonsuz teşekkürler.Bu memlekete verdiği hizmetlerden dolayı Allah razı olsun.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ağustos 12:12
01

Muhammed - Şöyle olursa böyle olursa ile kamu yatırımları yürümez sayın yazar.Henüz Göksun Elbistan yolu dahi bitirilmezken afaki hayallerle birilerine #bak gizliden gizliye sizi övüyorum# mesajı vermek çok saçma.Bütçe durumu ortada,devletin ekonomik durumu ortada siz hayal kuruyorsunuz.Elbette ülke gelişmeye devam ederse torunlariniz o yolların yapıldığıni görecektir;ancak bugünkü şartlarda çok zor hatta imkansız olduğunu siz de biliyorsunuz ve sizin de bildiğinize adım gibi eminim.

Yıllar önceki gibi sizinle polemiğe girmek gibi bir niyetim yok.Amacım sadece gerçekler Nasrettin hocanın caliya takılan koyun yünleri fıkrasında gibisiniz

Saygılarımla

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ağustos 12:12