Temiz Hava Platformu’ndan santraller için ortak bildiri

TEMA Vakfı, Türk Tabipleri Birliği, Greenpeace Akdeniz, HEAL, 350.org, WWF-Türkiye, Halk Sağlığı Uzmanları Derneği ve Türk Toraks Derneği gibi çevre v...

TEMA Vakfı, Türk Tabipleri Birliği, Greenpeace Akdeniz, HEAL, 350.org, WWF-Türkiye, Halk Sağlığı Uzmanları Derneği ve Türk Toraks Derneği gibi çevre ve sağlık alanında faaliyet gösteren 17 kuruluşun üyesi olduğu Temiz Hava Hakkı Platformu, termik santrallere 2022 yılına kadar çevreyi kirletme zırhı tanıyan yasa tasarısına dikkat çeken ortak bir bildiri yayımladı.

Bildiride, Elbistan’ın sınır değerin 6 katı üzerinde zehir soluduğuna vurgu yapıldı.

2013 yılında kömürlü termik santrallerin özelleştirilmesinin ardından, bu santrallerin çevre yatırımlarını tamamlamaları için 2019 yılının sonuna kadar süre tanınmıştı. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda tatilin ardından ilk sırada görüşülecek yasa teklifi, Elbistan, Çanakkale, Karabük, Kütahya, Manisa, Sivas, Şırnak ve Zonguldak'ta bulunan 10 santrale iki yıl daha havayı kirletme özgürlüğü tanıyacak.

Bugüne kadar söz konusu santrallerin doğaya ve insan sağlığına verdikleri kalıcı zararların iki yıl daha devam etmesine sebep olacak yasa teklifine çevre ve sağlık alanında çalışan kuruluşlar tepki gösterdi. Ortak bildiride şu ifadelere yer verildi

"Toplam kurulu gücü 4680 MW olan 10 santral halihazırda bu şehirlerde doğaya ve insan sağlığına ciddi tehdit oluşturmaktadır. Hava kirliliğinin başta kalp ve solunum yolu hastalıkları olmak üzere, kanser dahil birçok hastalığın ve erken ölümlerin temel nedeni olduğu artık kanıtlanmıştır. Ömrünü tamamlamış bu santrallerin çevre yatırımlarından muaf tutulmak bir yana, emekliye ayrılma planlamalarının ivedilikle yapılması gerekmektedir. Termik santrallerin yol açtığı zararın maliyeti, yasanın getireceği ertelemeyle kazanılması düşünülen miktardan çok daha fazla olacaktır. Bu sebeple milletvekillerimizden, bu santrallere iki yıl daha bizi hasta etme izni verecek Madde 45'i, Meclis'teki oylamada kabul etmemelerini talep ediyoruz."

Elbistan sınır değerin 6 katı zehir soludu

Temiz Hava Hakkı Platformu, emekli olma zamanı gelmiş bu santrallerin bulundukları şehirlerde yüksek miktarda hava kirliliğine sebep olduğunu açıkladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayımlanan partikül madde (PM10) ölçüm verilerini inceleyen Platformun uzmanları, Afşin-Elbistan Termik Santrallerinin yer aldığı Elbistan'da yaşayanların son üç yılda Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) sınır değerlerinden altı kat daha fazla kirli hava soluduğunu tespit etti. Toplam yedi santralin bulunduğu Zonguldak'ta ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın mobil istasyonuyla 2018'de yapılan ölçümler PM10 değerlerinin DSÖ'nün sınır değerlerinin üç katı olduğunu ortaya koydu.

Türk Tabipleri Birliği Temsilcisi Doç. Dr. Gamze Varol, ortak bildiriyle ilgili olarak, "Dünya Sağlık Örgütü, kirli havayı 'insan sağlığına etkileyen en büyük tehlikelerden biri' olarak açıkladı. Kirlilik seviyelerindeki artış yaşam süresini kısaltıyor; kanser, kalp damar hastalıkları ve felç görülme sıklığını artırıyor. Bebek ölümleri, erken doğum, büyüme-gelişme geriliği, öğrenme bozuklukları, hafıza ve davranış sorunları ve diyabet gibi çok sayıda sağlık sorununun temelinde kirli havanın etkisi olduğu tartışılıyor. Sağlık iki yıl beklemez, bu bölgelerdeki insanların iki yıl daha sağlık sorunları yaşamasının bedelini kim ödeyecek?” dedi.

Türk Toraks Derneği Başkanı Prof. Dr. Hasan Bayram ise, solunum yolu ile alınan kirli havanın, akciğer ve kalp hastalıkları oluşum riskini artırdığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

“Çok sayıda çalışma, hava kirliliğinin yoğun olduğu yerlerde akciğer ve kalp hastalıklarına bağlı ölümlerin daha çok olduğunu, acil hastane başvuruları ve yatışları ile hastaların ilaç ihtiyacının arttığını göstermektedir. Dünya Sağlık Örgütü'nün ilk kez bütün dünyada hava kirliliği ile topyekun mücadele başlattığı bir dönemde, yasal uyarıya rağmen termik santrallerin önlem almayarak havayı ve çevreyi kirletmeye devam etmesine izin verilmesi halk sağlığı açısından doğru değildir.”

TEMA Vakfı'ndan Çevre Politikaları Bölüm Başkan Yardımcısı Özlem Katısöz ise, "2014 yılında Anayasa Mahkemesi (AYM) benzer bir düzenlemeyi iptal etti. AYM, iptal kararının gerekçesinde sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkının ekonomik ve mali gerekçelerle vazgeçilecek haklardan olmadığını açıkça belirtmişti. Bu karara rağmen, santrallerin kirleterek çalışmaya devam etmesi temiz hava hakkımızın ihlalidir” ifadelerini kullandı.

Greenpeace Akdeniz Projeler Sorumlusu Avukat Deniz Bayram da, Anayasa Mahkemesi'nin kararına rağmen termik santraller yıllardır bu ayrıcalıklardan faydalandığının altını çizdi.

Sağlık ve Çevre Birliği (HEAL) Türkiye Temsilcisi Funda Gacal ise, yasa tasarısının geri çekilmesini, halk sağlığının ve çevrenin korunması adına AB'deki bu gelişmelerin takip edilmesini talep etti.

01 Şub 2019 - 15:11 - Çevre


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

12

Elbistanli - Sıkıntı yok bizde secimlerde ona gore oy verecegiz

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 01 Şubat 15:11
11

Afşin /Elbistanlı - Halkı zehirlemekten çekinmediler.millette hesap sormalı diye düşünüyorum.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 01 Şubat 15:11
10

elbisttanli - once calistiramaz dediniz CALİSTİRDİ

elazığlı lari doldurdular dediniz

1120 elbistanli İŞE ALDİ

kül yağıyor dediniz

dediniz de devletteyken niye demiyordunuz veya niye şimdimi geldi akliniz basiniza

elbistanin halki cok cahil

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 01 Şubat 15:11
09

özelbistan - O zırh santraller için deyil,yandaş şirketler için,samimi olun.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 01 Şubat 15:11
08

Ahmet - Sınır değerin 6 kat zehiri soluyup,hala santraller açılsın diyenler ne diyecekler acaba??

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 01 Şubat 15:11
07

Elbistanli - Cevreyi kirletiyor tarlasi olan kirlilik parasi aliyor bizler ise kaçak bedeli okuma bedeli oduyoruz vatandasa niye bir şey yok zehir olsun bunlara göz yumanlara

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 01 Şubat 15:11
06

Vatandaş - Önemli değil işsizlere asgari ücretle iş versinler yeterli. Hava kirliliği nedir ki kalbimiz,gönlümüz,beynimiz kirlenmiş, kimse kimsenin iyi olduğu nu istemiyor memleket,hava kirliliği kimin umurunda yazık. Bakın göç alan bir ilçe olan Ken göç veren bir ilçe konumundayiz bu daha yeni bir yıl sonra daha fazla göç vereceğiz ve Nurhak,Ekinözü gibi bir ilçe olacağız.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 01 Şubat 15:11
04

Hakan - Elbistan’da yasamak icin bir sebep gösterin ! Havası suyu kışı, kavgası uyusturucu vs

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 01 Şubat 15:11
03

Mustafa Alan - Bu topraklarda her yıl 4.ay çocukluğum geçti.Arazimiz vardı.santral yapılıyor diye sevindik.hiç tepki göztermedik şimdide dövünüyoruz.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 01 Şubat 15:11
02

Ömer - Yazık vAllahi yazık bazıları da birazcık para almak için diğer santralın aciĺmasinı istiyo.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 01 Şubat 15:11
01

Cevreci - Santrali yenilemek sartıyla aldı sirket ama amacı üc yıl kömürü satıp devlete kacmak oda bilyorki ömrünü tamamlamıs santralin maliyeti boyunu asar. Burda önemli olan insan sagligimı sirketin rantımı. Bu havayı biz soluyoruz meclis karar veremez bız istemiyoruz zehirlenmek yeter.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 01 Şubat 15:11

AKARYAKIT SATIŞ ELEMANI

istasyonumuzda çalıştırılmak üzere bay akaryakıt satış elemanı alınacaktır. müracaatlar şahsen yapılacaktır.

0(000) 000 00 00 OPET ELBİ̇STAN ENSAR PETROL

ELEMANLAR ARANIYOR

KARAKUŞLAR AYGAZ TÜP BAYİİ VE SENDEO KARGODA ÇALIŞTIRILMAK ÜZERE EHLİYETLİ BAY ELEMAN VE BİLGİSAYARDAN ANLAYAN BAYAN ELEMAN ALINACAKTIR.

Mikail Karakuş 0544 346 86 86

ELEMANLAR ARANIYOR

KARÇEK TARIM ÜRÜNLERİ ÇALIŞMA ARKADAŞLARI ARIYORUZ

Kiralık Oto Yıkama

Kiralık Oto Yıkama şartlar yüz yüze görüşülecek 0543 485 8743

ELEMANLAR ARANIYOR

Temap harita ve inşaat Mühendislik Ön Muhasebe Personeli *Ms Office (word-excell) programlarına hakim. *Faturalama ve ön muhasebe işlerini yönetebil...

MATEMATİK DERSİ VERİLİR

İşletme mezunuyum kendi evimde İlk ve Ortaokul öğrencilerine matematik dersi vermekteyim ilgilenirseniz . Ayrıntı ve bilgi için 0543 583 86 11

BAYAN ELE­MAN ARA­NI­YOR

BAYAN ELE­MAN ARA­NI­YORÇay ve te­miz­lik yemek iş­le­ri­ne ba­ka­cak bayan ele­man ara­nı­yor.Mü­ra­ca­at şah­sen ya­pı­la­cak­tır. GÜ­MÜŞ­LER TRAK­T...

KİRALIK İŞYERi

Kızılcaoba Mahallesi Kışla Caddesi Corcular Market yanı 66 m2 işyerim kiralıktır. Tel: 0 543 618 21 04

BAYAN ELEMAN ARANIYOR

BAYAN MUHASEBE ELEMAN ARANIYOROrganizede kurulan işletmemize iş tecrübesi olan bayan muhasebe elemanı alınacaktır. Tel: 0553 940 23 75 Mail:Ybmermerr@...

KAYIP İLANI

Saraykent Ehli Beyt Cami taraflarında Şok Markete gidilen yolda altın zincir kolyem kaybolmuştur bulan kişinin Ehli Beyt Cami Hocasına vermelerini ric...