Büyümenin ve Değişimin Habercisi mi?

Isparta’yı herkes bilir. Gülleri ile gül suyu ile herkes tarafından tanınır. Konu Isparta değil. Isparta’nın bir de yaklaşık 15 bin nüfusa sahip Keçiborlu ilçesi var ve bu ilçenin Kuyucak diye bir köyü var. Kuyucak köyünde lavanta yetiştiriciliği yapılmakta ve bu konuda Türkiye’de lider durumda bulunmaktadır. Köyde en başta sadece 30 tane aileye ve sadece 15 kök dağıtılarak lavanta üretimine başlanılmış olup günümüzde 3000 dekarlık bir alanda lavanta ekimi ve lavanta üretimi yapılmaya devam edilmektedir. Şu anda Türkiye’de toplam lavanta üretiminin 2013 verilerine göre %93’ünü karşılamaktadır. Türkiye’de adını duyurmuş olan bu küçük köy sadece lavanta üretiminde zirvede olmayıp aynı zamanda turizmin de bir merkezi haline gelmiştir. Koronavirüs salgınına rağmen lavanta bahçeleri ve Kuyucak köyü geçtiğimiz bir yıl içerisinde 500.000 turisti ağırlamış durumda. Evet, yanlış duymadınız 500.000 turist bu köyü ziyaret etmiş ve lavanta bahçelerini gezmiş. Şimdi can alıcı noktaya geliyoruz ki “mor renkli köy” ismi ile ünlenen ve bir yılda bu kadar turist ağırlayan bu küçük köyün nüfusu sadece ve sadece 261.

Buradan şu noktaya gelmek istiyorum ki 261 nüfusa sahip Türkiye’nin on binlerce köyünden bir tanesi sadece bir lavanta üretim alanında kendisini zirveye taşıyarak ülkede 500.000 turist ağırlayacak bir seviyeye gelebilmektedir.

Her zaman Elbistan Türkiye‘de şu kadar ilden daha büyük, bu kadar ilden daha büyük diye her ortamda konuşmuşluğumuz vardır. Ve şehir olarak Elbistan‘ın her zaman il olma arzusu, il olma mevzusu var olduğu gibi hiçbir zamanda bu konudaki umudunu de kaybetmiş değildir. Burada değerli bir büyüğümüzün şu sözünü hatırlatmak istiyorum. “Bir şehri il yapıp büyütemezsiniz, bir şehri büyütür il yaparsınız.” Elbistan‘ımızın ister il olsun ister olmasın öncelikle büyümeye ihtiyacı vardır.Elbistan Eğitimi ve eğitim kurumlarıyla büyük durumda. Elbistan sağlık hizmetleri ve sağlık tesisleri ile kamu yatırımları ve kurumsal tesisleri ile büyük durumda. Ancak Elbistan özel sektörü ve müteşebbisler eliyle gelmesi gereken noktaya gelemedi ve hala da hak ettiği noktada değil. Mevcut haliyle Elbistan’ı il yapıp il seviyesinde bulunan bütün kurumları buraya getirip şehrin yoluna il olarak devam etmesini sağlasanız dahi Isparta’nın Keçiborlu ilçesinde Kuyucak köyü kadar belki de turist çekemeyecektir.

Burada kırılma noktası şehrin il veya ilçe olması köy olması değil şehrin tüm dinamikleri ile cazibe merkezi haline gelmesi şehrin tüm yönleriyle gelişmesi ve kalkınmasıdır.

Şehrin kabuğunu kırarak, coğrafi olarak bulunduğu bölge avantajını fırsata dönüştürüp, madenler olarak sahip olduğu avantajı fırsata dönüştürüp ve dünyada nadir olan içinden geçen Ceyhan nehrinin avantajını fırsatlara, güzelliklere, gezi alanlarına, kamp alanlarına, milli parklara dönüştürüp fırsata çevirmesi gerekiyor. Dulkadiroğlu Beyliği‘ne başkentlik yapması hasebiyle sahip olduğu tarihsel hafızası, tarihsel kalıntıları ve kültür mirasını avantaja dönüştürerek hak ettiği ilgiyi görmesi gerekiyor. Et üretimi ve besicilik noktasında bulunduğu yeri, Türkiye’nin dördüncü büyük ovası olması münasebetiyle tarım ve yetiştirdiği, pazara sunduğu, markalaştığı ürünlere sahip olması ve bunun avantajı ile hak ettiği noktaya yükselmesi gerekiyor.

Burada saydığımız tarım olsun, hayvancılık olsun, madencilik olsun, ürün çeşitliliği, pazarlama, üretim, fabrikalaşma gibi konularda tüm vatandaşlarımızın ve özellikle maddi durumu iyi şehir insanlarımızın rol üstlenmesi ve bu kabuğun kırılmasında rol alması, öncü olması gerekmektedir. Bahsettiğimiz noktaya gelmek için kurumların çabaları ve yapacaklarının haricinde kamuoyunun ve halkın da bu yolda enerji sarf etmesi gerekmektedir.

Besi organize sanayinin devreye alınması ve yatırımcıların, müteşebbislerin girişimleri ilçemizi besi ve et üretimi alanında ülkede önemli bir yere taşıyacağı gibi et işleme ve yan alanları ile yem bitkileri ve yem üretimi ile hem tarım alanına katkı sağlayacak hem de iş olanakları noktasında alan açacaktır. Benzer girişim ve yatırımlarla, özel sektörün girişimleri ve yük almasıyla tarım alanında, üretim-işleme-paketleme-pazarlama-markalaşma konularında alan açılacak ve dördüncü büyük ova olmanın gerektirdiği yere gelecektir. Yine madencilik alanında özel sektör yatırımları kısır kalmaktadır. Komşu ilçe Ekinözü bünyesinde barındırdığı su nedeniyle hatırı sayılır miktarda misafir ağırlamakta iken hem Ekinözü hem de Elbistan’da herhangi bir şişeleme tesisi ve bu alanda markamızın olmaması bu kısırlığın göstergesidir.

Yakın zamanda Elbistan Belediyesi tarafından Pınarbaşı‘nın üst tarafına 100 dönümlük bir alanda lavanta ekimi yapıldı ve alternatif bir fikir olarak ilçemizde lavanta üretimi ve lavanta yetiştiriciliği konusunda uygulamalı bir girişimde bulunuldu. Çok daha ileri seviyeye taşınmak suretiyle lavanta yetiştiriciliği konusunda ülkede iddialı bir noktaya gelir miyiz bilmem ama bölge halkının ufkunu genişleten heyecanlandıran ve sonucu beklenen bir girişim oldu. Elbistan’ımızın bunun gibi yeni, uygulanabilir ve yapılması hem şehrin ekonomisine hem de şehrin güzelleşmesine, gelişmesine ve cazibe merkezi haline gelmesine vesile olacak buna benzer girişimlerin hepsinin vakit geçirilmeden yapılması ilçemiz için çok büyük avantajdır.

Eskiden ilçemize dışardan arkadaşlarımız, dostlarımız, misafirlerimiz geldiği zaman gezdirebileceğimiz, dolaştırabileceğimiz Pınarbaşı haricinde herhangi bir yerimiz neredeyse yoktu. Sadece dışardan gelenler değil ilçe halkının da Pınarbaşı ve Ceyhan parkı gibi birkaç alan haricinde nefes alacağı rahatlayacağı herhangi bir yer bulunmuyordu. Şehir merkezine yakın olarak yapılan ve Ceyhan nehrinin kıyısında uygulanmış olan millet bahçesi alternatif bir yaşam alanı olarak şehrin hayatına girdi. Yine yakın zamanda Elbistan Belediyesi tarafından yapılan ve halkın kullanımına sunulan Kaynarca Gölet’i vatandaşların nefes alacağı güzel bir yaşam alanı haline geldiği gibi aynı zamanda ilçemizin görünümüne farklı bir hava katmış durumda. Pınarbaşı ve Kaynarca Gölet’i ile bu bölgenin tamamı Abant benzeri bir yapıya büründürülürse çok daha mükemmel bir hale gelmiş olacaktır. Burada şunu da belirtelim ki Abant gölünün 2019 yılı ziyaretçi sayısı 900.000

Eskişehir’in içinden geçen Porsuk çayı ile Amasya’nın içinden geçen Yeşilırmak nehrinin şehre kattığı güzellik ve katma değerinin şehir ekonomisine katkısı ortadadır. Malatya’nın kanal boyunun şehir esnafına ve ekonomisine katkısı ortadadır. Bu örneklere baktığımızda Ceyhan nehrinin Elbistan’da doğup şehrin yaşamına ve şehrin ekonomisine katkı sunmadan, şehir esnafına olumlu bir katkıda bulunmadan Elbistan’ı terk edip gitmesi çok acı bir durumdur. Elbistan Belediyesinin bir başka projesi olan ve daha önce var iken kapatılmış olan, Küçük Ceyhan olarak adlandırılan, Ahmet Karacabey caddesi ve Malatya caddesi üzerinden açılacak olan küçük Ceyhan kanalı şehrin cazibe merkezi haline gelmesinde ve şehir insanının yaşamına ayrı bir renk katmasına vesile olacaktır. Şehir merkezine kazandıracağı güzel havanın yanında çarşı ekonomisine kazandıracağı katkı, esnaflara ekonomik yansıması da çok güzel olacaktır.

Yıllardır kısır ve bakir bir şekilde kalan ilçemizin yaşam alanları ve tabiat güzellikleri ile şehir halkının yaşamına dokunacağı zamanı bekliyoruz. Ekonomik olarak esnaf önceliğinde şehir ekonomisine katkı sağlayacağı, turistik olarak gölleri ile mesire alanları ile lavanta bahçeleri ile şehrin ortasından geçen Ceyhan nehri ile ve yakın bölgesinde barındırdığı doğal güzellikleri ve su kaynakları ile cazibe merkezi haline geleceği, çekim gücüne kavuşacağı projeler ve yatırımları bekliyoruz. Özel sektör yatırımlarının hayata geçmesini, şehrin kabuğunu kırmasını, şehrin büyümesini bekliyoruz.

Tamamı bir bütün olarak düşünüldüğünde bunun en güzel sonucu bana göre büyüyüp yetişip eğitimini tamamlayıp mesleğini kazanıp doğduğu coğrafyayı terk eden bir nüfusun yerine, yetişen ve doğduğu coğrafyaya yatırım için geri dönen bir nüfusa sahip olacağız. Bu da şehrin çok daha büyümesine, kalkınmasına, gelişmesine domino etkisi yapacaktır.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Mikail Şahin - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

14

Mehmet ÖZKAL - Yazınızı dikkatle ve heyecanla okudum sonuna kadar Mikail Hoca.

Anladığım kadarıyla Elbistan'da ekonomik anlamda potansiyel oldukça fazla.

Bu potansiyeli, imkânları hayata geçirecek olan öncelikle siyasetçiler ve Elbistanlı işinsanları, yani Kahramanmaraş ve Elbistan halkı.

Bu hususta fazla yorum yapacak değilim;zira o çevreyi yeterince tanımıyorum.

Ancak şunu söyleyebilirim rahatlıkla;

Mikail Hoca'ın yazısı, analizi muhteşem!

Bu nedenle iftihar ediyorum kendisiyle.

Yıllarca Vakıflar öğrenci yurdunda beraber olduğumuz; o zamanın Mikail'i, şimdinin Mikail Hocası göksümüzü kabartıyor.

Kendisini tebrik ederim.

Yolunuz açık, başarınız daim olsun.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Şubat 10:59
12

Gurbetci - Elbistanda toprak olarak lavanta yetiştiriciligi icin buyuk yapalak arazisicok uygun.insAllah degerlendirilir.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Şubat 10:59
11

Duran Mavi - Başka Elbistan yok. Marka olmak dileğiyle...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Şubat 10:59
10

elbistanlı - inşAllah bu şehir hak ettiği yere gelir. inşAllah herkes üzerine düşen görevi yerine getirir de daha yaşanılır bir şehrimiz olur.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Şubat 10:59
09

Sabahattin - Kısır çekişmelerle hizipçilikle çok yıllar kaybetti Elbistan. Dediğiniz gibi kabuğun kırılmasına ve kendini geliştirmesine ihtiyaç var ilçemizin. Herkes üzerine düşen sorumlulukla hareket ederse değişimin gerçekleşeceği kaçınılmaz. Ağzınıza sağlık teşekkür ederiz güzel analiz edilmiş.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Şubat 10:59
08

Turan köse - Cok dogru bir tesbit tesekureseriz aydinlatici bilfileriniz icin malesef elbistanimizin makus talihi

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Şubat 10:59
07

Ali Yılmaz - Elbistan için hep düşündüğüm bir soruna değinmişsiniz teşekkür ederim. Elbistanın sahip olduğu bütün değerlerin üzerinde yaşadığı insanlarından bir alacağı var. Bize sunulan hiç bir şey bedava değildir. Bu topraklarda yaşıyor ve kazanıyorsak yaşatıp kazandırmamız da elzemdir bu basit bir gelişim dönüşüm paradoksudur. Bu Dönüşüm Elbistan için hala sorun olmaya devam ediyor. Benim de sorum şu Gerçekten Bu topraklarda yaşayan bizler bu büyüme ve dönüşümü İstiyormuyuz?!!

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Şubat 10:59
06

Unutulmaz Öğrencisi - Yine güzel bi yazı olmuş Sayın Müdürüm çok güzel yerlere değinmişiniz aynen dediğiniz gibi öncelikle bizim insanımızın kendini yenilemesi yerinde saymaması gerekli sonrada yeni yeni projelerle desteklenilmeli

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Şubat 10:59
05

Osman - Ağzınıza sağlık hocam. Herkes ön yargılarını bırakıp Elbistan için üzerine düşeni yapması gerekiyor.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Şubat 10:59
04

Zekeriya ÇAKABEY - Kalemine sağlık Mikail Bey.

Selamlar

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Şubat 10:59
03

Gımı İsmail koldan - İnşAllah sayın müdürüm elbistan hak ettiğini bulur sahipsiz bir şehir diyelim senin gibi cevher olanlar kaleme aldığı zaman her kesim elini taşın altına sokmak lazım diye düşünüyorum

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Şubat 10:59
02

Vatandaş - Elbistan'ımızın sesi olmuşsunuz hocam inşAllah mesajı alması gerekenler üstüne düşeni yapar geleceğin Elbistan 'ı hak ettiği yere ulaşır ve çocuklarımız, torunlarımız daha güzel daha temiz daha yaşanabilir bir Elbistan' a kavuşur

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Şubat 10:59
01

İbrahim Yılmaz - Sayın müdürüm, Elbistan'imizı inşAllah el birliği ile güzelleştirir, örnek bir şehir yaparız.Selam ve dua ile kalın.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Şubat 10:59

ELEMANLAR ARANIYOR

KARÇEK TARIM ÜRÜNLERİ ÇALIŞMA ARKADAŞLARI ARIYORUZ

Kiralık Oto Yıkama

Kiralık Oto Yıkama şartlar yüz yüze görüşülecek 0543 485 8743

ELEMANLAR ARANIYOR

Temap harita ve inşaat Mühendislik Ön Muhasebe Personeli *Ms Office (word-excell) programlarına hakim. *Faturalama ve ön muhasebe işlerini yönetebil...

MATEMATİK DERSİ VERİLİR

İşletme mezunuyum kendi evimde İlk ve Ortaokul öğrencilerine matematik dersi vermekteyim ilgilenirseniz . Ayrıntı ve bilgi için 0543 583 86 11

BAYAN ELE­MAN ARA­NI­YOR

BAYAN ELE­MAN ARA­NI­YORÇay ve te­miz­lik yemek iş­le­ri­ne ba­ka­cak bayan ele­man ara­nı­yor.Mü­ra­ca­at şah­sen ya­pı­la­cak­tır. GÜ­MÜŞ­LER TRAK­T...

KİRALIK İŞYERi

Kızılcaoba Mahallesi Kışla Caddesi Corcular Market yanı 66 m2 işyerim kiralıktır. Tel: 0 543 618 21 04

BAYAN ELEMAN ARANIYOR

BAYAN MUHASEBE ELEMAN ARANIYOROrganizede kurulan işletmemize iş tecrübesi olan bayan muhasebe elemanı alınacaktır. Tel: 0553 940 23 75 Mail:Ybmermerr@...

KAYIP İLANI

Saraykent Ehli Beyt Cami taraflarında Şok Markete gidilen yolda altın zincir kolyem kaybolmuştur bulan kişinin Ehli Beyt Cami Hocasına vermelerini ric...

KAYIP İLANI

Bileklik 2 yarım altın ve 1 çeyrek altınım kaybolmuştur. Bulanların ve görenlerin insaniyet namına bu telefona bildirmeleri rica olunur.

0542 214 33 42

ELEMAN ARANIYOR

Bilgisayar kullanmasını bilen diksiyonu düzgün bayan çalışma arkadaşı arıyoruz.Vestel Bayii

Tel. 0 538 0970439