Tadı gönülde kaldı ALİ İHSAN MIHÇI’nın

Edebiyat dersimize Ali İhsan Mıhçı[¹] isimli, çok zayıf, ince, uzunca boylu, kibar giyinen, zarif ve Elbistanlı olduğunu öğrendiğimiz bir öğretmen girmişti. Onun bu narin yapısından dolayı öğrenciler hemen bir lakap yakıştırmışlardı: REDKİT.

1968’de öğretmen okulu dâhil o zaman ortaokuldan sonra öğrenci alan birkaç okulun sınavına girmiş, kazanamazsam lisede okuyayım bari diyerek EMHL’ne kaydımı yaptırmıştım; numaram da 2120 idi.

Bir ay oldu olmadı ben sınavını kazandığım için Mersin Öğretmen Okulu’na gittim. Ancak beş altı dersini gördüğüm A. İhsan Bey’i çok sevmiştik. Sakin ve sade dille ders anlatıyor, ilgi ile izletiyor dolayısıyla faydalı oluyordu.

O zaman verdiği bir ödev üzerine rahmetli dedemin ezberinden yazdırdığı Yavuz Sultan Selim’e ait satırları aynı olmak şartıyla hem soldan sağa hem de yukarıdan aşağı okunabilen şu şiiri getirmiştim de hem çok beğenmiş hem de nereden aldığımı falan sormuştu.

Sonra Ankara’ya tayin olduğunu duymuştuk. Orada yıllarca görev yaptı ve bir ara EMHL’nde Fizik öğretmeni olarak görev yapan ve sanıyorum buradan da evlenen Uçar Yıldırım’ın kurduğu dershanede çalıştı. Orada birçok ders kitabı, test kitabı ve yardımcı ders kitabı yazıp yayınladı.

Ölüm (1993) haberi çok üzüldüğüm haberlerden biri oldu. Hani harika lezzette bir meyve tadarsınız da bir daha yiyemeyince tadı damağınızda kalır, tam öyle onu sevmiştim, karşılıklı bir sempati oluşturmuştuk; derslerini zevkle izlemiştim; birden bitti ve tadı damağımda, sevgisi kalbimde kaldı...

Ali İhsan Bey’in “İnsan kısım kısım, yer damar damar” ismiyle yayınladığı ve daha çok Elbistan ve doğup büyüdüğü Tepebaşı Mahallesinde geçen veya anlatılan, çok zaman yerel ağzı da kullanarak kaleme aldığı hikâye ve masalları içeren kitabı elime geçmedi maalesef; ancak onun hikâye ve masallarını Ahmet Özer’in hazırlayıp Kültür Bakanlığı Yayınları arasında “Bir Uzun Ölüm” ismiyle neşrettiği kitabı bir dostun hediyesi etmesiyle okudum, hatıralarımı canlandırdım ve yâd etme adına, onu tanıyan ve sevenlerinin yâd etmesi adına bu yazıyı yazmak istedim.

Katkıda bulunmak isteyen dostlar, bilgi ve hatıralarını lütfen elbistaninsesi.com sitesindeki yazının altına yorum halinde yazarlarsa tamamlamış oluruz.

Allah rahmet eylesin.

.....................................................

[¹] Ali İhsan Mıhçı: 1945 yılında Elbistan’da doğdu. İlk ve Ortaokulu Elbistan’da, liseyi Erzincan’da (birincilikle) bitirdi. Ankara’da DTCF (Dil tarih Coğrafya Fakültesi) Türk Dili ve Edebiyatı/ Dil bölümünü bitirdi. Bitirme tezi ELBİSTAN AĞZI üzerine idi. 1967-1974 yılları arasında Elbistan Mükrimin Halil Lisesi’nde görev yaptı, 1974’ten vefat ettiği 1993 yılına kadar Ankara’da değişik ortaokullarda, Gazi Eğitim Enstitüsü’nde ve bir Özel Dershanede görev yaptı.

Mıhçı, tek kitabı olan “İnsan kısım kısım, yer damar damar” isimli hikâye kitabını 1982 yılında yayınladı. Bunun yanında yardımcı ders kitapları ve test kitapları da yazdı.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Arif Bilgin - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

12

Arif'e Tarif - Sözlükte kibar kelimesinin anlamı: düşünce, duygu, davranış vb. yönlerinden ince, nazik olan (kimse).Yani kibar davranılır, giyilmez. Şık giyinilir, güzel giyinilir. Bilin istedim.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ocak 16:18
11

Arif BİLGİN - Evet, sözlük bakımından kadar haklısınız. Fakat Elbistan'da belli bir yaşın üzerindeki insanların hepsi de temiz, yeni ve birbiri ile uyumlu giyinenlere "Kibar giyinmiş" derlerdi. Tanımadığı birisi sokaktan geçse de birisi sorsa "Kibar giyimli biri şuradan geçti" derlerdi... Bir de araştırayım dedim, giyimle alakalı bir sayfada şöyle bir ifade buldum: "Kumaş pantolonların, gömleklerle olan şıklığı ve sadeliği bu tarzın ana fikirlerinden. Bele tam oturuşu ve bacakları sarıyor oluşu da ayrı bir güzel ve şifon gömleklerle kibar, naif bir görüntü sağlıyor.." Selamlar.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ocak 16:18
10

Faruk Tamer - Mükrimin Halil Lisesi lise 1 ve 2. sınflarında benimde hocamdı, merhum Ali İhsan Mınçı. Anlattığınız özelliklere haiz olarak sessiz, sedasız eda ve tane tane anlatım üslubuyla ders anlatır, sınıfın dersi anlama derecesini ölçmek adına, anlatımından sonra, TAMAM MI? Sözcüğüne cevap bekler tavrı ile, okula geliş ve gidişlerinde her daim kollarının altı, geneli, branşıyla ilgili edebi kitap ve dergilerden oluşan dökümanlarla kollarının altı

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ocak 16:18
09

Sabite aytac. - Emhl sinde bir yıl dersimize girmişti.edebiyati ve okumayı sevdiren değerli bir insandı.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ocak 16:18
08

Ömer - Bitirme Tezini; “Elbistan Ağzı”üzerine olduğunu öğrenince araştırdım.Bir yakınım aracılığıyla Ankara Dil Tarih veCoğrafya Fakültesinden aldığımız bilgi: bitirme tezlerinin arşivlenip saklanmadığı idi.Eğer doktora tezi olsa bulunurdu demişlerdi.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ocak 16:18
07

Hikmet Bodovoğlu - Merhum Ali İhsan bey bizim de dersimize girmişti.Gerçektende beyefendi kişiliğe sahipti.Disiplinli bir öğretmendi,samimi davranışları kendisini sevdirmişti.Alanına hakim kültürlü olduğunu hissettiren değerli bir insandı.MHL öğretmenleri arasinda iz bırakanlardandı.Allah rahmetiyle muamele etsin.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ocak 16:18
06

Ali akdoğan - Rahmetli Ali İhsan Mıhcı liseden hocam ve aynı zamanda Tepebaşı mahallesinde komşumuzdu .Çok değerli ve mükemmel bir insandı.Rahmet minnet ve saygıyla anıyorum. Mekanı cennet olsun.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ocak 16:18
05

M.Reşit İnanç - Allah rahmet eylesin.Benimde Edebiyat hocamdı.hocam beyefendi bir insandı.Benim yazım doktor yazısı gibiydi.Yazılıdan zayıf aldįm ititaz ettim.Bana Reşit ciğim senin yazını okuyana kadar anlımın damarı çatlıyor dedi yazılımı beraber okurduk.Ben bile zor okurdum.buna rağmen itirazı kabul ederdi.beni üzmeyecek not verirdi.Allah mekanını cennet etsin.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ocak 16:18
04

Salih Kılınç - Lisede yazınızın ne kadar bozuk olduğunu ifade ettiğiniz gibi ; bunca yıllık bir öğretmen olarak, birkaç satır yorumunuzda bile çok sayıda yazım ve imlâ hataları yapıyor olmanız çok düşündürücü !!! Bunca zamandan sonra da düzeleceği yok tabii ki !!! ( Bunu anlatabilmek için " aNlımın " damarı değil ; alNımın damarını " çatlatmaya lüzum yok !!!..

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ocak 16:18
03

Ramazan PAMUK - Öğretmenlere hangi öğrencileri unutmazsınız diye sorulduğunda ya zeki olanlarla çok yaramaz olanları unutmadıklarını söylerler.Soruyu ters çevirip öğrencilere hangi Öğretmeninizi unutmazsınız dendiğinde Ali İhsan MIHCI gibi öğretmenleri derler.

Öğrencisi değilim o dönemde benim kuşaktan önce ama yukardaki yazıları okuyunca muhterem hocama :Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun inşAllah temennisini dilemek istedim.Ruhu şad olsun.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ocak 16:18
01

Arif BİLGİN - Sayın E, orta ikinci sınıfta bizim Fizik dersimize girdi. Diğer sınıfların da öyle.. Google'dan aratırsanız onun mesela Matematik vs yardımcı ders kitapları yazdığını görürsünüz. Selamlar

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ocak 16:18

AKARYAKIT SATIŞ ELEMANI

istasyonumuzda çalıştırılmak üzere bay akaryakıt satış elemanı alınacaktır. müracaatlar şahsen yapılacaktır.

0(000) 000 00 00 OPET ELBİ̇STAN ENSAR PETROL

ELEMANLAR ARANIYOR

KARAKUŞLAR AYGAZ TÜP BAYİİ VE SENDEO KARGODA ÇALIŞTIRILMAK ÜZERE EHLİYETLİ BAY ELEMAN VE BİLGİSAYARDAN ANLAYAN BAYAN ELEMAN ALINACAKTIR.

Mikail Karakuş 0544 346 86 86

ELEMANLAR ARANIYOR

KARÇEK TARIM ÜRÜNLERİ ÇALIŞMA ARKADAŞLARI ARIYORUZ

Kiralık Oto Yıkama

Kiralık Oto Yıkama şartlar yüz yüze görüşülecek 0543 485 8743

ELEMANLAR ARANIYOR

Temap harita ve inşaat Mühendislik Ön Muhasebe Personeli *Ms Office (word-excell) programlarına hakim. *Faturalama ve ön muhasebe işlerini yönetebil...

MATEMATİK DERSİ VERİLİR

İşletme mezunuyum kendi evimde İlk ve Ortaokul öğrencilerine matematik dersi vermekteyim ilgilenirseniz . Ayrıntı ve bilgi için 0543 583 86 11

BAYAN ELE­MAN ARA­NI­YOR

BAYAN ELE­MAN ARA­NI­YORÇay ve te­miz­lik yemek iş­le­ri­ne ba­ka­cak bayan ele­man ara­nı­yor.Mü­ra­ca­at şah­sen ya­pı­la­cak­tır. GÜ­MÜŞ­LER TRAK­T...

KİRALIK İŞYERi

Kızılcaoba Mahallesi Kışla Caddesi Corcular Market yanı 66 m2 işyerim kiralıktır. Tel: 0 543 618 21 04

BAYAN ELEMAN ARANIYOR

BAYAN MUHASEBE ELEMAN ARANIYOROrganizede kurulan işletmemize iş tecrübesi olan bayan muhasebe elemanı alınacaktır. Tel: 0553 940 23 75 Mail:Ybmermerr@...

KAYIP İLANI

Saraykent Ehli Beyt Cami taraflarında Şok Markete gidilen yolda altın zincir kolyem kaybolmuştur bulan kişinin Ehli Beyt Cami Hocasına vermelerini ric...