STEM EĞİTİMİ

Hızla dönüşen ve dönüşümün kaçınılmaz olduğu günümüz toplumu… Bir hatırlamaya çalışalım, on yıl önceki günlük rutinlerimiz bile bugün baştan aşağı değişmiş durumda. Bu baş döndürücü değişim aklımızı karıştırır oldu. Çok basit bir örnek verirsem iki yıl önce aldığınız televizyonun bile on kat kaliteli ve değişik özelliklere sahip olanları şimdi piyasalarda… Bu kadar hızlı gelişim insanlık tarihinin belki de hiçbir döneminde yaşanmadı. Yine bir örnek verirsem, insanlıkulaklar kullanılarak at üzerinde haberleşmeyi neredeyse 2000 yıl kullanmışken bugün farklı kıtadaki bir tanıdığınız ile anlık görüntülü konuşabiliyoruz… Peki ya geleceği emanet edeceğimiz bugünün çocukları? Bu dönüşüm ve toplumsal değişim bu hızla hatta hızlanarak devam ederse? Eğitimciler bu soruyu sormuşlar ve karşılığında genç bireyleri bu öngörülemez geleceğe hazırlamak, onların karşılarına çıkacak zorlukların önünde nasıl bir pozisyon almaları gerektiğini öğretmek, içinde yaşadıkları dünyayı ve toplumlarını tanımaları ve geliştirmelerinisağlamak içinbir yol oluşturmuşlar. STEM eğitimi…

STEM kelimesinin açılımı ile başlayalım, buradaki kelimeyi oluşturan harfler; Bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik kelimelerinin İngilizce karşılıkları olan kelimelerin baş harfleridir. STEM eğitimi gelişmiş ülkelerin ilk okul seviyesi eğitim kurumları müfredatına son 10 yıl içerisinde hızlı bir şekilde girmiştir. Stem eğitimi ile geleceği ‘biz’ den devralacak yeni kuşağın çevresini algı, sorun çözme, analitik ve eleştirel düşünebilme, değişken ortam ve durumlara adapte olabilme, proje odaklı çalışabilme kapasitelerinin artırılması amaçlanmaktadır.

Stem eğitim yapısının ilk amacı ülkemizde gelmiş geçmiş her nesile öğretilen ancak biz bunu nerede kullanacağız? Sorusunu sorduğumuzda aldığımız cevapların her dönemde havada kaldığı matematiğin gerçek yaşamdaki uygulama alanlarını yeni zihinlere göstermek olmuştur. Matematiğin hayata ve projelere uygulanabildiğini öğrenen zihinler bu sayede eleştirel düşünme kabiliyetini de kazanmaktadır. Bu eğitim sistemi ayrıca proje bazlı çalışma kültürünü öğretmektedir. Projeler değiştikçe değişen çalışma grupları ile projenin gereksinimlerine göre iş birliği yapmayı, uyum içinde çalışmayı ve kolektif akıl ile sonuca ulaşma başarısını genç dimağlara tattırmaktadır.

Bilim yapıldıkça bulunan bilgi kırıntıları üretilir, teknolojiye uygulanır ve hayat kolaylaşır…Stem eğitimi ile çocuklar temel eğitim seviyesinden bilim yapma disiplini kazanmış oluyorlar. Disiplin kazanma aynı zamanda sistematik ve sıralı düşünme yetisini bu taze zihinlere öğrettiği için karmaşık gibi görünen teknik, sosyal, biyolojik veya manevi problemlerinin altından tek başlarına kalkmaları kolaylaşıyor… Her bilimi bir arada tutan bilimlerin harcı olan ve her bilim dalı arasında köprü oluşturabilen hikmet arayışı: Felsefe alanında, stem eğitimi sayesinde zihinler hem bağlantı kurabilmeleri hem de felsefeyi esaslı şekilde anlayabilmeleri sağlanıyor. Bir zihinin felsefe yapabilmesi için, içinde bir anda var olduğu ve ne zaman yok olacağını kestiremediği şu kâinatı azda olsa kavrayabilmesi gerekir.İşte matematik sanatını bu durumda biraz bilmesi lazım gelmektedir. Hele de mühendislik sanatını icra etmesi durumunda hem matematikle ilgilenmesihem dekâinatın insanoğluna sunduklarını kullanarak buldukları ile teknoloji yapması stem eğitimi temel amacıdır.

İster mühendis olsun ister güzel sanatlar okusun veya edebi yöne yönelsin, felsefe yapsın yapmasın, maneviyatına önem versin yada uzay ile ilgilensin…Her zihne bu anlattığım eğitim disiplininin öğretilmesi,bu zihnin yukarıda tanımladığım karmaşık gelecekte yapacağı seçimlerde daha olgun adımlar atabilmesini sağlayacaktır. İyi okumalar…

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Aykut Yıldırım - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

Can UĞUR - Emeğine yüreğine sağlık kardeşim.

Güzel bi yazı olmuş.kalemin güçlü sözlerin daim olsun inşAllah.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 01 Nisan 16:49