Gereksiz İlaç Kullanımı Resim Yarışması sonuçlandı

Elbistan’da ortaokullar arasında, ‘Gereksiz ilaç kullanımına sen de dur de!’ sloganı ile yapılan resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi.

Gereksiz İlaç Kullanımı Resim Yarışması sonuçlandı
Gereksiz İlaç Kullanımı Resim Yarışması sonuçlandı
+2
Haber albümü için resme tıklayın

Elbistan Kaymakamlığı koordinasyonunda, Toplum Sağlığı Merkezi tarafından düzenlenen ve Milli Eğitim Müdürlüğü’nün katkı sunduğu resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere, tablet hediye edildi.

Elbistan Toplum Sağlığı Merkezi’nde düzenlenen ödül törenine; Milli Eğitim Şube Müdürü Bekir Dal, dereceye giren okulların müdürleri ile öğrenciler katıldı.

Elbistan Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Kazım Çıtak, Sağlık Bakanlığı’nın son yıllarda akılcı ilaç kullanımına büyük önem verdiğini ifade ederek, bu amaçla tüm ilçelerde yapılan yarışmanın Elbistan ayağında dereceye giren öğrencileri ödüllendirmek istediklerini söyledi.

Çıtak, resim yarışmasının konusu olan gereksiz ilaç kullanımı hakkında yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

“Dünya Sağlık Örgütü tahminlerine göre tüm ilaçların yarısından fazlası uygunsuz şekilde reçete edilmekte, dağıtılmakta ya da satılmaktadır. Akılcı ilaç kullanımı, hastaların klinik ihtiyaçlarına uygun ilaçları, kişisel gereksinimlerini karşılayan dozlarda, yeterli bir süre boyunca, kendilerine ve topluma en az maliyet ile kullanmaları olarak tanımlanmıştır. Akılcı ilaç kullanımı basamakları; doğru tanının konması, prognozun belirlenmesi, tedavi amaçlarının saptanması, tedavi seçeneklerinin gözden geçirilmesi, uygun tedavinin seçimi, gerekli ise reçetenin doğru biçimde yazımı ve takiptir. Tüm bu süreçte ilaç dışı tedavi seçeneklerinin dikkate alınması, ilaçlar için etkililik, uygunluk, güvenlilik ve maliyet analizinin yapılması, risklerin en aza indirilmesi, doğru bilgilendirme ve hasta katılımının sağlanması esastır. Türkiye’de akılcı ilaç kullanımının en büyük sorunlarından biri gereksiz antibiyotik kullanımıdır. Antibiyotiklerin akılcı olmayan kullanımının sonuçları ise tedaviden yarar görülmemesi, istenmeyen ilaç etkilerinde artış, uygunsuz antibiyotik kullanımına bağlı gelişen antibiyotik direnci, ilaçların enjeksiyon biçiminde fazla ve steril olmayan biçimde kullanımına bağlı komplikasyon ve kan yolu ile bulaşan hastalık riskinde artış, ilaçların aşırı kullanımının ortaya çıkardığı uygunsuz hasta talepleri, ilaç stoklarının azalmasına bağlı ilaca erişim güçlüğü ve hastaların sağlık sistemine güveninde azalma, ilaç bağımlılığı ve ilaç maliyetinde artıştır.”

Düzenlenen resim yarışmasının amacı hakkında da bilgi veren Çıtak, “Ülkemizdeki antibiyotikler başta olmak üzere gereksiz ilaç kullanımını ve bu kullanımlardan doğan komplikasyonları azaltmak, antibiyotiklere karşı direnç gelişimini önlemek ve bu resim yarışması vasıtasıyla halkımızda bu konu hakkında bilinç ve farkındalık oluşturmak” diyerek, dereceye giren öğrenciler ve öğretmenleri ile okul yönetimine teşekkür etti.

Konuşmanın ardından, dereceye giren öğrencilerin ödülleri verildi.

Resim yarışmasında birinciliği Şehit Teğmen Harun Kılınç Ortaokulu’ndan Elmas Alp, ikinciliği Izgın Ortaokulu’ndan Ömer Arslan ve üçüncülüğü ise yine Izgın Ortaokulu’ndan Hilal Arslan elde etti.

14 Kas 2017 - 15:40 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.