Elbistanlı akademisyen, başarıdan başarıya koşuyor

İstanbul Teknik Üniversitesi Bilişim Enstitüsü’nde doktorasını yaparken, damarların bilgisayar ortamında gerçekçi olarak modellemesi üzerine çalışan ve şuanda ise, Amerika’da Texas Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü’nde araştırmacı olarak çalışmalarını sürdüren Elbistanlı Akademisyen Dr. Şenol Pişkin, başarılı çalışmaları ile adından söz ettiriyor.

Elbistanlı akademisyen, başarıdan başarıya koşuyor
Elbistanlı akademisyen, başarıdan başarıya koşuyor
+3
Haber albümü için resme tıklayın

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Makine Mühendisliği Bölümü mezunu olan ve doktorasını aynı üniversitenin Bilişim Enstitüsü’nde yapan Dr. Şenol Pişkin, Texas Üniversitesi’nde, kalp damar hastalıklarının teşhis ve tanısı üzerine çalışmalarını sürdürüyor.

Elbistanın Sesi Gazetesi’ni ziyaret ederek, yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren Dr. Şenol Pişkin, İTÜ Bilişim Enstitüsü’ndeki doktora çalışması ile ilgili şu bilgileri verdi:

“Doktora çalışmamı İstanbul Teknik Üniversitesi Bilişim Enstitüsü’nde tamamladım. Bu sırada damarların bilgisayar ortamında gerçekçi olarak modellenmesi üzerine çalıştım. Bu tez Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı tarafından Sanayide Uygulanmış Tez Çalışmaları kapsamında ödüllendirildi. Daha sonra doktora sonrası çalışmaları için Koç Üniversitesi’nde çalışmaya başladım. Burada özellikle çocuk kalp damar ameliyatlarının bilgisayar üzerinde planlanması ve büyüme üzerinde yoğunlaştık. Yaptığımız çalışmalarla TÜBİTAK ve Avrupa Birliği tarafından çeşitli projeler kapsamında desteklendi. Sunduğumuz fikir projesi Ortadoğu Teknik Üniversitesi tarafından en iyi iş fikri olarak seçildi ve ödüllendirildi. Bunlarla ilgili olarak Türkiye’de ve yurtdışında hastanelerde kardiyologlar, radyologlar ve kalp damar cerrahları ile çalışmalar yürütmeye ve yayınlar yapmaya devam ediyoruz. Doktorlar bize yapmak istedikleri ameliyatları tarif ederek, mümkün olan çözümleri bulmada yardımcı olmamızı istiyorlar. Biz de bilgisayar modellemesi yardımı ile olası ameliyat çözümlerinin sonuçlarını tahmin etmeye çalışıyoruz. Ameliyat ve çocuk gelişimi sonunda çocuk için en iyi olabilecek çözümleri raporlayarak, doktorlara iletiyoruz. Çocuk kalp damar ameliyatı planlama ve yama ameliyatlarını optimize etme ile ilgili olarak hazırladığımız iki farklı patent başvurusu, Türkiye Patent Enstitüsü ve Avrupa Patent Ofisi tarafından patentlenebilir bulunmuştur ve bu patentlerin ABD için başvurusu inceleme aşamasındadır. Diğer tıbbi patent çalışmalarımız da henüz inceleme aşamasında bulunmakta. Bunlar robot cerrahi ve üç boyutlu yazıcıları kapsamakta. Halen bu çalışmalarımız devam etmektedir.”

Texas Üniversitesi’nde yaptığı çalışmaları da değerlendiren Pişkin, “Yaklaşık olarak bir yıldır ABD’de Texas Üniversitesi’nde araştırmalarıma devam ediyorum. Türkiye’deki çalışmalara devam ederken, bir yandan da yeni bir araştırma alanına başlamış bulunuyoruz. ABD’deki çalışmalarda bazı kalp damar hastalıklarının teşhis ve tanısı konusunda Texas Sağlık Sistemi uzman doktorları ile birlikte araştırma yapıyoruz. Normalde vücut içine kanül ile girişim yapılarak konulan hastalık tanı ve teşhis yöntemi yerine, yeni bir yöntem geliştirmeye çalışıyoruz. Bu yöntem sayesinde girişime gerek kalmadan MRI yardımı ile hastalığın tanısı ve ilerlemesi ile ilgili tıp doktorlarının karar verebilmesi amaçlanmaktadır. Vücut içine girilerek yapılan tanı yöntemi görece karmaşık, pahalı ve risklidir ve hastalar tarafından tercih edilmemektedir. Bu yöntemin izlenen hastalar için senede birkaç defa tekrarlanması gerekmektedir ki; bu da girişimsiz tanı ve teşhis yöntemlerinin önemini ortaya çıkarmaktadır. Kardiyovasküler cerrahlar, kardiyologlar ve radyologların verdiği hasta verileri üzerinde modelleme yaparak, yöntemimizi geliştirmeye devam ediyoruz. Yöntemi yine uzman tıp doktorları ile tartışıyor ve fikirlerini alıyoruz. Girişimsiz tanı yöntemleri hastalar tarafından daha çok tercih edilmekte, daha az riskli ve daha az maliyetlidir. Ayrıca, bilgisayar modelleme ile daha hassas ve insan hatasından uzak sonuçlar verebilmektedir. Çalışmanın ilk sonuçlarını ABD’de bazı konferanslarda sunduk ve başka yayınlar yapmaya ve yöntemi iyileştirmeye devam ediyoruz. Bu çalışmanın sonunda çıkan yöntemin patentlenmesi için de bir buluş bildirim dokümanı hazırlama üzerinde çalışıyoruz. Ayrıca, Texas dışında ABD’de ve İngiltere’de başka üniversiteler ve hastaneler ile ortaklaşa başka projeler üzerinde görüşmeler yapıyoruz. Bu şekilde daha verimli ve etkili sonuçlar üretmeyi umuyoruz. Tıbbi konular dışında süper bilgisayarlar ve mobil cihazlarla ilgili farklı patent çalışmalarımız da bulunmakta. Bunların sunumu ve incelenmesi süreçleri devam etmektedir” dedi.

Asıl gayesinin ülkesine hizmet etmek olduğunu vurgulayan Dr. Şenol Pişkin, “Gayem Amerika’da kalmak değil, ülkeme dönmek ve hizmet etmek. Benim isteğim, çalışmalarım doğrultusunda bana kucak açacak bir üniversitede çalışmalarımı devam ettirmek” diyerek, duygularını dile getirdi.

Elbistanın Sesi Gazetesi Yönetim Kurulu Üyesi Himmet Göçer ise, önemli buluşlara imza atan Dr. Şenol Pişkin ve babası Şahin Pişkin’i konuk etmekten duydukları memnuniyeti dile getirerek, başarılarının devamını diledi.

04 Eki 2017 - 15:53 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

04

CEZMİ ÖZKARA-İST. - Evladımızı tebrik ediyor; daha nice başarılı çalışmalarının devamını diliyorum.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 04 Ekim 15:53
03

SUCU ŞÜKRÜ GÖTÜRLER - Helal Dr şenol pişkin kardeşim e

Başarılar ının devamını Dilerim

Rabbim korusun sizleri inşAllah.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 04 Ekim 15:53
01

Salih - Başarılarınızın size ve insanlıga yararlı olması dileğiyle

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 04 Ekim 15:53