Elbistan Devlet Hastanesi doktorlarından KBB Uzmanı Dr. Zafer Eren, işitme cihazı kullanan vatandaşları uyararak, "İşitme cihazı alırken dolandırılmayın" dedi.
Yapmış oldukları fatura incelemeleri sonunda, bir firmanın hastaya ucuz cihaz verip faturaya ise pahalı cihazın ad ve fiyatını yazdığını; böylece hastanın kandırıldığını ve bunu yapan firma hakkında suç duyurusunda bulunduklarını belirten Dr. Eren, "Bu nedenle işitme cihazı almak isteyenlerin çok dikkatli olması gerekmektedir. Çünkü 5 yılda bir işitme cihazı alma hakkı olan hastalar, A firmasından aldıkları cihazın arızalanmasıyla büyük sıkıntılar çekiyor. Kendileri mağdur olurken birileri de haksız kazanç elde ediyor. Böyle bir durumu suçüstü yakalattık. Aynı şey sizin başınıza gelmesin" dedi.
Eren, konuşmasının devamında; işitme cihazı kullanan veya yeni kullanacak olan vatandaşlara şu tavsiyelerde bulundu;
"Ülkemizin her yerinde olmasa bile bazı büyük merkezlerde işitme cihazı uygulamasında dünya standartlarına ulaşmış durumda. Ancak bazen kullanıcıdan bazen de uygulamadan kaynaklanan problemler işitme cihazından en yüksek verimin alınmasını engelleyebiliyor. Hatta bazı yanlış uygulamalarda işitme cihazının faydadan çok zararı olabiliyor. Bu sebeple işitme cihazı uygulamasının mutlaka profesyonelce ve yeni teknolojiden faydalanılarak yapılması gerekiyor. İşitme cihazından en iyi şekilde yararlanmak için dikkat edilmesi gerekenler kurallar şunlardır; Cihazı sağlıklı bir şekilde kullanabilmek için işitme kaybı olan kişinin, cihazı satın almadan önce uzman bir doktor tarafından (özellikle kulak hastalıkları uzmanı) muayeneden geçirilmiş olması gerekir. Kulak uzmanları genellikle otolaringolojist, otolojist, yâda otorhinolaringolojist olarak adlandırılırlar. Tıbbi muayenenin amacı, işitmeyi engelleyebilecek, tıbben tedavi edilebilir durumların teşhis edilip işitme cihazı satın alınmadan önce tedavi edilmesidir. Tıbbi incelemeden sonra, doktor işitme kaybınızın tıbben değerlendirildiğini ve işitme cihazı kullanabileceğinizi belirten yazılı bir belge verecektir. Doktorunuz sizi bir audiologa ya da işitme cihazı uzmanına gönderecektir. Audiolog ya da işitme cihazı uzmanı, cihazlı ve cihazsız duyma yeteneğinizi ölçeceklerdir. Böylece ihtiyaçlarınıza uygun bir işitme cihazının seçilmesi mümkün olacaktır. Cihazınızı denemeden satın almayın! Denemenin ciddiyeti - firmanın ciddiyeti hakkında da bilgi verir. Cihazı almayı düşündüğünüz firmanın yetkili temsilcilik veya bayilik belgesini mutlaka görün. Cihaz denemesine bir yakınınızla beraber gidin, deneme sırasında şikâyetlerini söylemekten çekinmeyin. İşitme kaybının özelliklerinden dolayı cihazdan umduğunuz kadar verim alamayabilirsiniz, ama hiç olmazsa cihazın verimini en üst düzeye çıkartabilirsiniz. Cihazınızı gürültülü ortamda denemeden almayın, çünkü gürültülü ortamlarda konuşmanın anlaşılması daha da zorlaşır. Rahat edeceğinizden emin değilseniz başka bir gün tekrar deneme yapılmasını isteyin. Bu arada bir kez daha düşünmüş olursunuz. Cihaz denemesi sırasında cihazın fonksiyonlarını ve fiyatını da öğrenin. Piyasada eşdeğer cihazlar oldukça farklı fiyatlara satılabilmektedir. Alacağınız cihazın Türkçe kullanım kılavuzunu mutlaka isteyin. Tüketiciyi Koruma Kanununa göre işitme cihazı satan firmaların Türkçe kullanım kılavuzu verme zorunluluğu vardır. Kullanım kılavuzunun varlığı firmanın güvenirliğini arttırır. Elektronik bir cihaz olan işitme aleti bir gün bozulacaktır. İşitme cihazını alırken garanti kapsamını ve süresini öğrenin. Tamir-bakım ünitesinin yeterli olduğundan emin olun. İşitme cihazı ile birlikte kulak kalıbını da yaptırın. Kulak kalıbı, işitme cihazının verimini arttıran önemli bir parçadır. Cihaz kullanmaya başladıktan 1 ay sonra kontrole gidin. Bu sürede şikâyet ve problemleriniz hakkında not alınız."
doktor bey halkı bilgilenidirdiğiniz için teşekkürler diğer uzman doktorlarımızında kendi branşları ile ilgili olarak değerli bilgilerini bizler paylaşmasını istiyoruz