Ünal: “Diktatörlük geliyor diyenler, düzenlemeyi iyi okusun”

64. Hükümet Kültür ve Turizm Bakanı-AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal, TBMM’de görüşülen anayasa değişikliği teklifine yöneltilen ‘rejim değişiyor ve diktatörlük’ eleştirilerinin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

64. Hükümet Kültür ve Turizm Bakanı-AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal, TBMM’de görüşülen anayasa değişikliği teklifine yöneltilen ‘rejim değişiyor ve diktatörlük’ eleştirilerinin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Mahir Ünal, halkın yürütmenin başı haline getirilerek sorumluluk yüklenen ve faaliyetleri yargı ile meclis tarafından denetlenen, halkın seçtiği cumhurbaşkanından ‘diktatör’ çıkmayacağının altını çizdi.

64. Hükümet Kültür ve Turizm Bakanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal, ülkedeki siyasi gündemle terör konularına ilişkin olarak değerlendirmelerde bulundu.

Değerlendirmelerine ilk olarak terör olayları üzerinden başlayan Mahir Ünal, Türkiye’nin bölgesinde söz sahibi olmak istedikçe, küresel ölçekteki bazı güçlerin açık saldırısına maruz kaldığını kaydetti.

Türkiye’nin kendi içinde güvenliğini ve huzurunu sağlaması için sınırlarının dışındaki gelişmelere ve olaylara kayıtsız kalamayacağını ‘Ankara’nın güvenliği Halep’te inşa edilir’ diyerek tanımlayan Ünal, bu konuda şunları söyledi:

“Türkiye uzunca bir süreden beri terör tehdidi altında. Türkiye, bölgesinde söz sahibi oldukça, bölgesindeki olaylarda ortaya koyduğu dış politika ve aldığı inisiyatifle doğal olarak masanın dışında kalmasını isteyenlerin küresel ölçekteki bazı güçlerin açık saldırısına maruz kalıyor. Teslim olursanız, diz çökerseniz, Suriye’ye, Irak’a müdahil olmazsanız sizinle ilgili bir sorun yaşanmaz diyorlar. Yani Türkiye’nin geçmişte olduğu gibi teslimiyetçi politikalarını devam etmeleri yönünde tuhaf bir tavır ortaya koyuyorlar. Kürsel ölçekte söz sahibi olmak istemek belli bir bedel ödemeyi gerektiriyor. Siz, Suriye’de olup bitene sessiz kalırsanız, Antep’i koruyamazsınız. Urfa’yı, Hatay’ı, Ankara’yı koruyamazsınız. Yani Ankara’nın güvenliği Halep’te inşa edilir. Meseleyi bilenler doğrudur diyorlar. Son 5 yıldan beri küresel güçler müdahalelerini terör örgütleri üzerinden yapıyor. Bugün dünya, terör örgütleri üzerinden bazı küresel güçlerin operasyon yapma yanlışının bedelini çok ağır bir şekilde ödüyor.”

Açıklamalarının devamında özellikle anayasa değişikliği görüşmeleri üzerindeki tavrı nedeniyle Cumhuriyet Halk Partisi’ne (CHP) eleştiri oklarını yönelten AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal, CHP’nin bürokratik elit kesimin oluşturduğu vesayeti korumakla görevli olduğunu iddia etti.

2007 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde milletin verdiği kararla birlikte Türkiye’de siyasal sistemin zaten değiştiğini belirten Mahir Ünal, AK Parti olarak, Cumhuriyet’in kazanımlarıyla ilgili olarak bir sorunlarının olmadığını ve Türkiye’nin rejimini Anayasanın ilk 4 maddesinde şekillendirildiğini vurguladı.

Mahir Ünal, “Bu ülkede yaşadığımız krizlerin büyük bir kısmı siyasal sitemin işlememesinden kaynaklanıyor. Cumhuriyet kurulduğunda batıllaşma adına CHP milletle siyaset yapamazdı. Çünkü millet dönüştürülmesi gereken, çağdaşlaştırılması gereken şapkalı, şalvarlı köylülerin alınmadığı bir dönem vardı. CHP’nin devlet algısı ile hükümet algısı farklıdır. Cumhurbaşkanı tarafsız olmalıdır diyorlar. Elbette öyle olması gerekiyor. Ama cumhurbaşkanının kim olacağına kim karar verecek. Cumhurbaşkanını millet seçecek; cumhurbaşkanı da milletten aldığı emaneti de hukuk temelinde tarafsız bir şekilde icra edecek. Dolayısıyla millet, devletin herhangi bir noktasında karar verici değil; o noktada bürokratik elit karar vericisi ise, biz buna vesayet diyoruz. 14 yıldan beri de biz vesayetle mücadele ediyoruz. Türkiye’de askeri ve yargı vesayeti kalmadı. Türkiye’de kala kala siyasetin içerisindeki son vesayet odağı olarak CHP kaldı. CHP’nin iktidar olmak gibi bir amacı yok. CHP, bürokratik elitin oluşturduğu vesayeti korumakla görevli. Çünkü onun zihnindeki devlet, milletin yaklaştırılmaması gereken kutsal bir mekanizma. Hayır. Devlet, milletin bizzat iradesiyle ve eliyle seçtiği temsilcilerin kararları ile çalışır. Bugün, CHP rejim değişikliği diyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin rejimi bellidir. İlk 4 maddede bu şekillendirilmiştir. Bizim cumhuriyetle, cumhuriyetin kazanımlarıyla bir sorunumuz yok. Ama anayasanın idari bölümüne ilişkin 2007’de zaten millet bir karar vermiş. Bunu da gözden kaçırıyoruz. 2007’de millet cumhurbaşkanını halkın seçmesine karar verdi. O gün zaten siyasal sistem değişti” dedi.

TBMM’de görüşülen anayasa değişikliğinin neler getirdiğiyle ilgili de bilgiler aktaran 64. Hükümet Kültür ve Turizm Bakanı AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal, “Parlamenter sistem içerisindeki cumhurbaşkanı, vesayetin sigortası olarak en tepeye konumlandırılmış. 2007’de millet seçmesine karar verdik. Dolayısıyla parlamenter sistem yüzde 69 oyla değişikliğe uğradı. Bugün yaptığımız değişiklikle, 2007’de halkın karar verdiği o değişikliği, siyasal sistemde kendi merkezine oturtuyoruz. Bunu bir rejim değişikliği olarak tanımlamak kitleleri tahrik etmeye çalışmaktır. Bunlar, yürütmenin işleyişine dair meseleler. Şuanda tam da kuvvetler ayrılığına geçiyoruz. Mevcut anayasa cumhurbaşkanını yürütmenin başı olarak tanımlıyor zaten. Halk yasama organını ayrı, yürütme organını da ayrı seçsin diyoruz. Biz, bu düzenleme ile seçilmiş cumhurbaşkanını yürütmenin başı haline getiriyoruz. Mevcut anayasa da cumhurbaşkanı sorumsuz. Biz diyoruz ki; milletin seçtiği cumhurbaşkanı sorumsuz olmaz. Biz, ona bir sorumluluk verelim ve onun faaliyetlerini yargının ve meclisin denetimine açalım diyoruz. Şimdi bana söyler misiniz buradan nasıl bir diktatörlük çıkacak? Bu düzenlemeye karşı çıkan arkadaşlar, bu düzenlemeyi dikkatli okumalarını tavsiye ediyorum” şeklinde konuştu.

19 Oca 2017 - 15:04 - Politika


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

08

oktay vural - İYİDE YENİ ANAYASADA VATANDAŞI YÜCE TÜRK MİLLETİNİN HUZURU REFAHI GELECEGİNİ İLGİLENDİREN TEK MADDE VARMI YOK GÖRMEDİM HEPSİ BAŞKANIN YETKİLERİ VEKİLLERİN ÇOGALACAGI BAŞKAN YARDIMCILARI GİBİ ATAMALAR FİLAN NERDE EMEKLİ NERDE MEMUR ÇALIŞAN NERDE TÜRK MİLLETİNİN HUZUR VE REFAHINA DÖNÜK KANUNLAR 15 YIL BU ÜLKEYİ TEK BAŞINIZA YÖNETİYORSUNUZ İYİCE BAKIN GELDİGİMİZ NOKTAYA BEN BİR VATANDAŞIM MEMNUN DEGİLİM .

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 19 Ocak 15:04
07

64.hükümet seçmeni - milletin elinde kalan bir ekmek vardı ondanda oldu sayenizde

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 19 Ocak 15:04
06

mustafa - Tüm yetkiler bir kişide toplanıyor, peki yarın fetocunun birisi başkan olursa bu ülke ne olur soruyorum? Ülkeyi iyi yönetemiyorsunuz, halkı medyayı ele alıp kandırmayı bırakın, yazık ediyorsunuz güzelim ülkeye.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 19 Ocak 15:04
05

elbistanlı - ben bu konuda oktay beye katılıyorum 15 senedir tek başınıza iktidardınız ne yaptınız vatandaş için bu anayasanın içinde vatantaş için birşey varmı? çünkü sizleri oraya getiren bizleriz sizler bizim vekillerimissiniz yapmayın bunu bize.peki anayasa değiştiğinde ne olacak?vatandaş için

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 19 Ocak 15:04
04

KUTATĞU BİLİĞ - Sn.ÜNAL,bu anayasa değişikliğini 4 kez okudum.Yasama-yürütme-yargı erklerinin TEK elde toplandığını gördüm.güvenoyu,gensoru,soru önergesi gibi hiçbir denetim mekanizması da yok.Tamamen tek adam rejimini öngörmüşsünüz,bu da 30'lu,40'lı yıllardaki "tek adam,milli şef"sistemi demektir.Bu millet milli şeflik,ebedi şeflik dönemine14 Mayıs 1950'de HAYIR demiştir.Özgürlüğü esas alan Ak Partinin buralara savrulması çok hazin...Çok üzgünüm...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 19 Ocak 15:04
03

ahmet sallı - Referandumda Liderini düşünen EVET ülkesini düşünen HAYIR verecek çünki vatandaşın çogunun değişecek anayasa maddelerinden bilgisi yok hükümet anayasa madderinin görüşmesi sırasında TV den yayına izin vermedi neden? tabiki fikir sahibi olurlar diye !bu durumda vatandaş tercihini yapacak Liderimmi ? Ülkemmi ?

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 19 Ocak 15:04
02

kızılcaoba - maşAllah hiç kimse halinden ve yönetimden memnun değil ama sandığa gidince yinede oy veriyor millet.hem oy verip hemde burda yönetime karşı çıkmayın lütfen madem oy verdiniz başımıza getirdiniz olanlara razı olacaksınız.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 19 Ocak 15:04
01

başkan - yaşasın başkanlık sistemi ve başkanımız .... herkes memnun olacak diye bir kaide yok mühim olan çoğunluğun memnun olması ve çoğunluk memnun oy oranına bakınca belli oluyor

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 19 Ocak 15:04