Tor: “Kaçak istihdamla mücadele daha önemli”

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kahramanmaraş Milletvekili Fahrettin Oğuz Tor, kaçak ve merdiven altı ekonominin yok edilmesinin mevsimlik işçilerin kayıt altına alınmasından daha önemli olduğunu söyledi.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kahramanmaraş Milletvekili Fahrettin Oğuz Tor, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) görüşülmekte olan 502 sıra sayılı Kanun Tasarısı'nın 37. maddesi üzerinde partisi adına söz aldı.

1774 sayılı Kimlik Bildirme Kanunu'nun 7. maddesi geçici yer değiştirmelerde bildirimleri düzenlediğini hatırlatan MHP Kahramanmaraş Milletvekili Fahrettin Oğuz Tor, getirilen fıkrayla, mevsimlik tarım işçisi olarak başka bir ile çalışmak için gidenlerin kimliklerinin tespit edilmesi doğrudan kolluk kuvvetlerince yapılacağını hatırlattı.

Tor, şöyle konuştu:

“Görüşmekte olduğumuz tasarıyla bu maddeye bir fıkra ilave edilerek mevsimlik tarım işçisi olarak bir başka ilde çalışmak amacıyla geçici olarak yer değiştiren bu kişilerin yaşadıkları geçici yerleşim alanlarında kimlik bildirimleri doğrudan kolluk kuvvetlerince alınacak ve bu bildirimler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığıyla elektronik ortamda paylaşılacaktır. Önergemizdeki "sürekli ikametinin dışında" ibaresi, ilave edilen fıkrayı daha güçlü hâle getirecektir, kabul edilmesini bekliyoruz.

Bunca iş arasında, polis ve jandarma veya diğer görevliler yaklaşık 1 milyon olduğu ifade edilen geçici çalışmak için göç etmiş, tarlada, bahçede çadır kurmuş, devamlı yer değiştiren kişileri toplayarak kimliklerini tespit edecek, sonra da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bildirecektir. Kısaca, kolluk yağmurda çamurda, toz toprak içinde tarlada göçmen işçi kovalayacaktır. Kolluğun işinin zor olduğunu belirtmek istiyorum.”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın enerjisini mevsimlik tarım işçisi olarak başka ile çalışmak amacıyla göç edenlerden önce, yerleşik ancak kaçak istihdamla mücadeleye ayırması gerektiğine değinen MHP’li Tor, “Göçerleri, misafirleri de tespit edelim, kayıt altına alalım, tamam. Mevsimlik tarım işçisi olarak başka bir ile çalışmak amacıyla göç edenleri de tespit edelim, veri tabanı oluşturalım Bakanlıkta, bu da tamam. Ancak, kolluk ve Çalışma Bakanlığının enerjisini mevsimlik tarım işçisi olarak başka ile çalışmak amacıyla göç edenlerden önce, yerleşik ancak kaçak istihdamla mücadeleye ayırması gerekmez mi diyorum.

Bugün "merdiven altı" tabir edilen iş yerlerinde çalışanların yüzde 90'dan fazlası kaçak ve eksik işçiliklidir. Bu tür iş yerlerinin birçoğunun işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından şartları insanlık dışıdır. Öyle ki birçoğunda ayrı ayrı kadın-erkek tuvaleti yoktur. Önceliği zor şartlarda çalışan bu kardeşlerimizin kayıt altına alınmasına vermemiz, enerjimizi bunlar için sarf etmemiz gerekirken kolluk kuvvetlerine tarlada göçmen işçi kovalatmanın ne faydası olacaktır? Ocak 2016'dan 2017'ye, bir yılda istihdamda 583 bin azalma olmuştur. İşsiz sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre 119 bin kişi artarak 3 milyon 443 bin kişiye çıkmıştır, mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı yüzde 11,2'ye yükselmiştir, genç nüfusta işsizlik yüzde 21'i aşmıştır. Bunlardan çok daha önemlisi, Temmuz 2017 verilerine göre ekonomide kayıt dışılık yüzde 35'i aşmıştır” ifadelerini kullandı.

Ekonominin 3’te 1’inin kaçak haline geldiğini savunan MHP Kahramanmaraş Milletvekili Fahrettin Oğuz Tor, “Bunca problem varken, önceliği bu problemlere vermemiz gerekirken biz tarlada çalışanların kim olduğuyla uğraşacağız, bu doğru bir yaklaşım değildir. Siz ne kadar benzine, motorine zam yaparsanız yapın, motorlu taşıt vergisini ve diğer vergileri ne kadar artırırsanız artırın bir yılda kayıt dışı ekonomi yaklaşık yüzde 1 arttığı müddetçe vergi gelirlerindeki, prim gelirlerindeki azalmayı maalesef önleyemeyiz.

Merdiven altı üretimdekileri kayıt altına almak mı istiyoruz, bunun kolayı var, tarlada çalışanları kolluk güçlerine tespit ettireceğinize öncelikle merdiven altını tespit ettiriniz diyorum. Misafirlerin, göçerlerin bildirimini aile reisi yaptığı gibi merdiven altında çalışanların bildirimlerini kendileri yaptığında problem büyük ölçüde çözülecektir. Ekonominin 1/3'ünden fazlasının kaçak hâline gelmesi nedeniyle öncelikle, tarlada çalışan göçebeleri kayıt altına almadan önce enerjimizi yeri yurdu belli, kayıt dışı, çağ dışı şartlarda kaçak çalıştırılanlara ayırmamız, kaçak, merdiven altı ekonomisini yok etmemiz, zor şartlarda çalışan kardeşlerimizi kayıt altına alarak geleceğini teminat altına almamız, kısaca esaretten kurtarmamız gerektiğini ifade ediyorum” şeklinde konuştu.

14 Kas 2017 - 16:40 - Politika


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

vatandaş - O kadar çok önemli sorunlar varken işsizlik almış başını gitmişken iş bulabilen bile geçinemezken milletvekilinin uğraştığı işe bak.Tok açın halinden ne anlar diye bir atasözümüz vardır.Evet tarlada çalışanı uçanı kaçanı kayıt altına alın ki daha çok para toplayabilesiniz. Zaten sebze meyve hububat et tavuk çok ucuz üzerine yeni maliyetler eklensin ki garip guraba aç kalsın. Gülermisin ağlarmısın.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 14 Kasım 16:40