İnce: “Türkiye’nin tapusunu tek adama vermeyin”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yalova Milletvekili Muharrem İnce, anayasa değişikliği referandumundan ‘evet’ çıkması halinde Türkiye’yi tek adamın yöneteceğini savunarak, “Sandığın başına gittiğinizde sandık devletten, mühür devletten, mürekkep devletten; bas ‘hayır’a” diye konuştu.

İnce: “Türkiye’nin tapusunu tek adama vermeyin”
İnce: “Türkiye’nin tapusunu tek adama vermeyin”
+3
Haber albümü için resme tıklayın

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yalova Milletvekili Muharrem İnce, anayasa değişikliği referandumundan ‘evet’ çıkması halinde Türkiye’yi tek adamın yöneteceğini savunarak, “Sandığın başına gittiğinizde sandık devletten, mühür devletten, mürekkep devletten; bas ‘hayır’a” diye konuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yalova Milletvekili Muharrem İnce, partisinin Elbistan İlçe Teşkilatı’nın 16 Nisan’da gerçekleştirilecek anayasa değişikliği referandumu sürecinde kullanacağı seçim ofisinin açılışı ve açık hava toplantısına katıldı. Malatya Caddesi’ni dolduran binlerce kişiye seslenen İnce, neden ‘hayır’ oyu vermeleri gerektiğine değindi.

CHP Parti Meclisi Üyesi Ali Öztunç, CHP Kahramanmaraş İl Başkanı Esat Şengül, CHP Elbistan İlçe Başkanı Av. İnan Bulut’la birlikte seçim otobüsü üzerinden vatandaşlara hitap eden CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, tarihteki Türk devletlerinin hep 2 adamla yönetildiğini hatırlatarak, “Birinci adam da lazım, ikinci adam da lazım” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ı eleştiren CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, 16 maddelik anayasa değişikliğine ilişkin olarak çekincelerini anlattı.

Konuşmasına Kahramanmaraş’ın yollarının bozuk olduğunu belirterek başlayan İnce, “Türkiye’nin dört bir tarafında miting yaptım, Mersin, Adana, Osmaniye dolaştım, duydum ki; Başbakan Yardımcısı hemşeriniz buraya havaalanı yapacağım demiş. Önce şu yolu yapsın da havaalanını sonra yaparsın diyeceğim. Perişan oldum, üstüm başım toz içinde kaldı. En kirli hava, en zehirli su sizde. Kura çekiyorlar, bir kişinin ismi iki kere çıkıyor, böylesini de ilk kez gördük. Herhalde bunun hesabını sandıkta soracaksınız” dedi.

Referandumda ‘Hayır’ diyenlere terörist yakıştırması yapıldığını iddia eden İnce, şöyle konuştu:

“16 Nisan’da sandık başına gideceğiz. Evet diyenler, hayır diyenler olacak. Hayır diyenlere işaret parmağını göstererek, terörist diyenler var. İşaret parmağı ile bizi gösterenler unutmasınlar ki; diğer üç parmakta kendilerini gösteriyor. Biz Kuva-i Milliyenin partisindeniz. Gücümüzü Erzurum Kongresinden, Sivas Kongresinden, Kurtuluş Savaşından, Atatürk’ten alıyoruz. Aklından evet geçirenlere sesleniyorum. Kur’an’ın ilk emri nedir? Oku. Güzel kardeşim sen bunu okudun mu ki evet diyorsun. Okursa bu millet emin olun ki yüzde 1 bir bile evet çıkmaz. Eğer evet çıkarsa, hiçbir devlet memurunun güvencesi kalmayacak. Her an işten atılma korkusu yaşayacaksın. Birde korkanlar var. Korkanlara da şunu söyleyeyim. İstiklal Marşı’nın ilk sözü nedir? Korkma.”

Milletvekili seçilme yaşının 18’e indirilmesinin zengin çocuklarını kapsayacağını iddia eden CHP’li İnce, milletvekili sayısının da 600 değil 650’ye çıkacağını ifade etti.

Referandum çalışmalarında devlet imkanlarını kullanılmasından vazgeçilmesi çağrısında bulunan İnce, şunları söyledi:

“Neye evet diyeceksin onu anlatayım. Evet dediğin zaman 18 yaşında milletvekili olacak. Mehmet amca senin çocuğun mu olacak, zenginin çocuğu mu olacak? Evet dediğinde 18 yaşında zenginin çocuğu askerlikte muaf, 20 bin lira maaşla milletvekili olacak. Senin çocuğun da 20 yaşında Çukurca da, El Bab’ta şehit olacak. Hayır de, buna evet denmez. 4-5 memur işyerinde çay almışlar, ısıtıcı almışlar, şeker almışlar çay içecekler. Devletin elektriği caiz olur mu diye düşünüp, Diyanet’in fetva hattını aramışlar. O Diyanet, ‘Hayır, o çay haram olur’ demiş. Elbistan’da o Diyanet’e sesleniyorum. Memura elektrik kullanamazsın diye fetva veriyorsun da, bir tane de şu cumhurbaşkanına fetva versene. Devletin uçağını kullanma diye.

Türkiye’nin nüfusu 80 milyon, milletvekili sayısı 550. Evet derseniz sayı kaç olacak? 600 olmayacak, 650 olacak. Çünkü bakanlar ve cumhurbaşkanı yardımcıları dışarıdan atanacak ve 50 tane olacak. Aynı haklara sahip olacak. Yani sayıyı artırıyorlar. ABD’nin nüfusu 300 milyon ama vekil sayısı 535. Türkiye’nin nüfusu 80 milyon, 650 yapıyorlar. Biz o kadar zengin miyiz? Evet dediğinizde tam 400 milyonu milletvekillerine vereceksiniz. PKK hayır diyormuş. Ben duymadım. Televizyonlarda PKK’nın hayır dediğini duydunuz mu? Bir terör örgütü propaganda yapıyorsa, sen devletsin, ensesine bineceksin.”

Konuşmasının devamında Başbakan Binali Yıldırım’ı eleştiri yağmuruna tutan ve kendisinin gereksiz olduğunu belirtmek için meydanlarda ‘evet’ oyu istediğini kaydeden CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, “Binlerce yıllık tarihimize bakın. Bilge Kaan var bizim tarihimizde, hanlar, padişahlar birinci adam, hemen yanında ikinci adamı var. Alparslan var bizim tarihimizde, Türklere Anadolu’nun kapısını açan. Ama onun yanında Nizamül mülk var, veziri. Kanuni, Fatih Sultan Mehmet var ama Çandarlılar var, Köprülüler var, Mithat Paşa var. Atatürk var bizim tarihimizde, yanında İsmet Paşa var, Fevzi Çakmak var. Yani birinci adamda lazım, ikinci adam da lazım. Olmayan Elbistan havaalanından uçağa bindin. Uçakta kaç pilot var? 2 pilot var. 150 kişiyi bile bir pilota bırakmıyorlar. Bizim tarihimizde padişahlar var; yanında da vezirler ve sadrazamlar var. Bizim tarihimizde bir de Binali Yıldırım var. ‘Evet’ çıktığı zaman başbakanlık gidecek. Binali Yıldırım olmayacak. Meydanlara gelip, ‘evet’ deyin beni yok edin, beni imha edin, ben gereksizim’ diyor. Böyle bir siyasetçi olabilir mi? Bolu’da, ‘Bolubeyi’nin torunları’ diye halkı selamladı. Cehalet diz boyu. Ey mübarek insan, hiç mi kitap okumadın? Bolubeyi zalimdi, zulmedendi. Ama ona direnen bir Köroğlu vardı. Binali Yıldırım, biz Köroğlu’nun torunlarıyız. Çanakkale’de köprüyü kastederek ‘Çanakkale geçilmez diyorlardı, geçtik’ diyor. Çanakkale geçilmezi bu millet İngilizlere, Fransızlara, İtalyanlara dedi. Ey Binali Yıldırım, sen niye üzerine alınıyorsun. Çanakkale geçilmezi kanla dedi, senin köprüden dolarla geçiliyor. İkisi aynı şey değil ki. Sıkıştığı zaman ‘Bu CHP’nin hiçbir eseri, dikili ağacı yok’ diyor. Vicdansız, sattığın Etibank’ı, Sümerbank’ı, SEKA’yı, TEKEL’i kim kurdu? CHP kurdu. Atatürk kurdu. 3. köprüyü yaptık diyor. Allah razı olsun. 3.’sünü yaptığına göre birinci ve ikinci köprüyü senden önce yapmışlar. O kadar Doların hepsi ayakkabı kutusuna sığmaz ki; artanları ile de köprü yapmışsın sağ olasın” ifadelerini kullandı.

16 Nisan’da sandıktan ‘evet’ oyu çıkması halinde Cumhurbaşkanına Meclis’i feshetme yetkisi verildiğini savunan İnce, bu konuda da, ‘80 milyonluk Türkiye’yi niye bir kişinin üstüne veriyorsun. Verme, verme’ cümlesini kullandı.

İnce, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Eğer ‘evet’ derseniz; Cumhurbaşkanına Meclis’i feshetme yetkisi veriyorsunuz. Eğer ‘evet’ derseniz; Cumhurbaşkanına 15 üyeli Anayasa Mahkemesi’nin 12’sini belirleme hakkı veriyorsunuz. Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu’nun 6 üyesini belirleme hakkını veriyorsunuz. HSYK’da yüksek sözü kalkıyor. Arkadaştan daha yüksek kimse olamaz. Oradaki yüksek sözüne bile dayanamıyor. Bu kadar yetkiyi insan babasına vermez. Erkekler, aldığı daireyi hanımının üstüne vermiyor. Bir daireyi bile hanımefendiye vermiyorsun, memleketin tapusunu bir kişiye vereceksin. Yok, öyle yağma. Bir baba, yaşı kemale erse bile yaşarken oğluna malını vermez. 5 dönüm tarlayı bile oğlanın üstüne vermiyorsun da 80 milyonluk Türkiye’yi niye bir kişinin üstüne veriyorsun. Verme, verme.

Tapuyu verme; yarın başkasının eline geçer. Siz, Türkiye’de rekor kırıyorsunuz. Maşallah oy da ganimet AKP’ye. Yüzde 70’lerde oy veriyorsunuz. Gene oy verirsiniz karışmam ama tapuyu vermeyin. FETÖ de bunun arkadaşıydı. Abdullah Gül, Bülent Arınç, Davutoğlu’nu attı kenara. Bir gün sana da yapar aynısını. 5 dakika akıllı ol derler ya; aman gözünüzü seveyim. Korkarsak bu iş olmaz. Maraşlı, Kurtuluş Savaşı’ndan önce Fransız’dan korktu mu? Sen de onların torunları olarak korkmayacaksın. Dürüst olacağız dürüst. Aşkla ve vatan sevgisi ile yapacaksın bunu.”

Hollanda ile Türkiye arasındaki gerilime değinen CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, konuşmasını; “Evet derseniz; Cumhurbaşkanına eyalet kurma yetkisi verdiğinizi biliyorsunuz. Eyalet kurma yetkisi verdiğinizde başımıza nelerin geleceğini biliyorsunuz değil mi? Hollanda ile kavga ediyorlar. Bu kavgaya kimler inanıyor? 2004’te Rauf Denktaş Türkiye’de miting yapmak istedi. Tayyip Erdoğan, ‘Ne anlatacaksan Kıbrıs’ta anlat. Niçin Türkiye’de miting yapıyorsun’ dedi. Şimdi Hollanda seni sokmuyor. Sen, Rauf Denktaş’ı sokmuyorsun. Bulgaristan milletvekili, Türkiye’ye gelmek istiyor. Nasıl ki bizim bakanlar Hollanda’ya gitmek istiyorsa o da propaganda yapmak istiyor. Türkiye’ye giriş yasağı koydular. Dün de Bulgaristan bir AKP milletvekiline Bulgaristan’a girme yasağı koydu. Hani meydanlarda ‘Ey! Hollanda diyorlar ya Ey! Bulgaristan diyemiyorlar. Yurtdışında propaganda yapmak yasak diye kanun çıkardılar, kanun. Ne arıyorsun o zaman Hollanda’da. Nasıl kandırıyorlar sizi. Palavradan kavgalara kendimi kullandırmam. Türkiye rezil olmuş umurlarında değil. Evet oylarını nasıl yükseltirim derdi o. Hollanda’da yaşayan 400 bin Türk ne olacak?

Rusya ile kavga etti. Rusya’dan bize turist gelmiyor; Antalya’dan da Rusya’ya sebze-meyve gitmiyor. Zararını kim çekti, biz çektik. Rus uçağını düşürdüler. Cumhurbaşkanı açıklama yaparak emri ben verdim dedi. Daha sonra Davutoğlu açıklama yaptı emri verdim dedi. İşler sarpa sarınca hiç kimse kabul etmedi iş FETÖ’cülere kadar gitti. Bu oyuna gelmeyin. Sandığın başına gittiğiniz de sandık devletten, mühür devletten, mürekkep devletten; bas ‘hayıra’ kurtul bu illetten. O oy pusulasındaki beyaz, demokrasinin kefenidir. Hemen yanındaki bereketli Elbistan topraklarının rengi olan kahverengiye basacaksın” cümleleri ile tamamladı.

İnce, daha sonra diğer ilçelerdeki programı için Elbistan’dan ayrıldı.

27 Mar 2017 - 17:08 - Politika


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

32

DOĞAN DOĞANCAN - EZANI TÜRKÇE OKUTAN,2.NCİ DÜNYA SAVAŞINDA BUĞDAYLARI SİLOLARDA SAKLAYIP ÜLKE İNSANINI AÇLIKDAN ÖLDÜREN CHP ZİHNİYETİ BOŞ SÖYLEM EDEBİYATINI BIRAKIN ARTIK,BU ÜLKENİN FERAHI İÇİN ŞİMDİYE KADAR HİÇ BİRŞEY YAPMADINIZ BARİ YAPANA ENGEL OLMAYIN.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 27 Mart 17:08
30

elbistanlı - Daha dün genel başkan olacağım diye genel başkanına ağzına geleni sayan benim elbistana akıl veriyor. Nasıl inanıyorlar buna anlamıyorum

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 27 Mart 17:08
28

Karaelbistanli - Evlilik harlı ise evet millet için de hayırlı işedee evet demek hayırlı dir

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 27 Mart 17:08
27

DURDU KASAPOĞLU - Şu yeryüzü er meydanı

Gönül sevmez her meydanı

Yüreksize yorgan döşek,

Koç yiğite ver meydanı.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 27 Mart 17:08
26

millet - almanya otobüslerle pkklıları oy kullanmaya götürüyor.sizce Almanya bunu Türkiye'nin geleceği için mi yapıyor?

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 27 Mart 17:08
25

Aslan yalavaç - Sayın inceye sesleniyorum Mustafa Kemal ATATÜRK'te tekti şimdi neden sitem karsın acaba...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 27 Mart 17:08
23

Sinan Tekin - İki adam; Ahmet Necdet Sezerde sizdendi onu oraya getiren Ecevitte Anayasa kitabını bir fırlattı soluğu İMF de aldınız Bunların olmaması için EVET

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 27 Mart 17:08
21

Taner AKDAŞ - Daha başkanlık sisteminin ne olduğundan haberi olmayan bir genel başkanınız var.Siz CHPliler tek adam tek adam diyip duruyosunuz.Hele bir git şu maddeleri adam akıllı bir okuyun ondan sonra muhalefet olun.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 27 Mart 17:08
17

Izginli - 70 olmazsa 60 EVET cikar. Bu millet ne yapacagini iyi bilir.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 27 Mart 17:08
14

BİR BİLEN - Sn Doğancan,CHPyle ilgili o düşüncelerin aynen doğru.O dönende de 24 anayasasına göre partili c.başkanlığı sistemi vardı,Tayyip Bey olmak üzere Atatürk'ü,İnönüyü örnek göstererek kendileri de böyle bir sistemle ülkeyi yönetmek istediklerini söylüyorlar.doğru o 30lu,40lı yıllarda her şey partili c.başkanının iki dudağı arasında idi,başbakanda şimdiki gibi düşük profilli biriydi.Garip olanda Ak Partinin buna öykünmesi,savunuyor olması.Halk ise 14 Mayıs 1950'de buna HAYIR demiştir.Ben de şimdi bütün yetkilerin TEK KİŞİDE toplandığı bu sisteme HAYIR diyorum.Sizde bu düşüncenizde samimiyseniz kuvvetler ayrılıgının TEK KİŞİDE toplandığı bu sisteme HAYIR dersiniz,aksi halde kendinizle çelişirsiniz.Biz bu defteri 1950'de kapattık dersiniz.Unutmayın "Eski hal muhal,ya yeni hal,ya izmihlal."Hürriyetçi demokratik parlamenter sistemden vazgeçmek yok diye düşünüyorum.Saygılar,selamlar hemşerim.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 27 Mart 17:08
13

ahmet Sar - Kardeş saydıgınız ülkelerin hepsinde tek adam yonetimi vardı yada var durumları ortada perişanlar işte bu yüzden tek adam yönetimine karşı çıkmalı ve HAYIR demeliyiz...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 27 Mart 17:08
12

Elbistanli - Yazik yazik ulkemizin bekasi icin irak suriye lubnan misir olmamak icin evet demeliyiz a veye b onemli degil onemli olan guzel ulkem siyaseti asla sevmem ama ulkemi seviyorum

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 27 Mart 17:08
11

Ahmet - O havaalani yapilir sende utanmadan o havaalanina inersin.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 27 Mart 17:08
08

Eski bir Elbistanlı - Elbistanli rumuzlu değerli hemşerim ülkemizin bekası için neye evet dediğinizi Allah için bir kez daha inceleyin,yorumlayın ve sorgulayın.Sizinde dediğiniz gibi a veya b farketmez bu bir parti seçimi değil ,partiler gelir geçerde yönetim sistemi kalır.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 27 Mart 17:08
06

Öğretmen - Memleketime hoşgeldin adam gibi adam Muharrem Ince

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 27 Mart 17:08
04

Hayir - Yav otobüste Almanya terörist leri götürüyor diyor 2010 da haburda terörist ler otobüste miting yaparken CHP mı iktidardi

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 27 Mart 17:08
03

MEHMET - Millet bu kadar baskıya rağmen o kalabalığı oluşturduysa bu iş bitmiş HAYIRLI olsun...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 27 Mart 17:08
02

A. Buğday - Sayın vekilim.Koca ova susuzluktan yanıyor.Ovanın ortasına,tarım arazilerine,K.Yapalağa santral yapacaklar.Hava kirliliği dahada artacak.Ceyhan bitecek.Ova inşaat alanına dönmüş.Adatepe barajından B.Yapalak ve Tile sulama suyu gelecekti yok.Millet perişan.Bizim vekillere şaksakçılardan yanasamıyok,bunlarıda söylen birza

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 27 Mart 17:08
01

Naci Yücel - Sayın Muharrem İNCE' ye memleketimize hoşgeldiniz diyorum.Bu güzel coşkuyu, güzel konuşmalarınızla taçlandırdınız. Saygılarımla.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 27 Mart 17:08