CHP’den müftülere resmi nikah yetkisi tasarısına tepki

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Elbistan Kadın Kolları Başkanı Fidan Aytaç, müftülere resmi nikah kıyma yetkisini de içeren yasa tasarısına tepki gösterdi.

CHP’den müftülere resmi nikah yetkisi tasarısına tepki
Haber albümü için resme tıklayın

Aytaç, müftülere resmi nikah kıyma yetkisi verilmesinin toplumda kutuplaşmayı daha da arttıracağını savunarak, “CHP’li kadınlar olarak meclis komisyonundan geçen tasarının kabul edilemez olduğunu her yerde haykıracağız” diye konuştu.

Müftülere resmi nikah yetkisi verilmesini de içeren Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın TBMM İçişleri Komisyonunda kabul edilmesinin ardından konuyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yapan CHP Elbistan Kadın Kolları Başkanı fidan Aytaç, tasarının kanunlaşmasıyla birlikte toplumsal yaşamda nikahını belediyede veya müftülükte kıyanlar olmak üzere yeni bir ayrımcılık çıkacağını iddia etti.

Söz konusu tasarının kabulüyle anayasa suçu işlendiği görüşünü paylaşan CHP’li Aytaç, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Müftülere resmi nikah kıyma yetkisi veren yasa tasarısı tartışmalar arasında alt komisyondan geçti. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Hukuk devleti olma özelliği değiştirilmesi teklif dahi edilemeyecek mutlak bir hükümdür. Anayasamızın 174. Maddesi’ne göre devletin asli görevi devrim yasalarını uygulamak ve toplumun çağdaş uygarlık düzeyine çıkartılmasıdır. Ayrıca anayasanın 10. Maddesi de kanun önünde eşitlik düzenlemesini içerir. Bu düzenlemeye göre herkes dil, din, ırk, mezhep, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç ayrımı gösterilmeksizin kanun önünde eşittir.

Müftülere tanınan nikâh kıyma yetkisi ile hukuk devleti olma ilkesi, kanun önünde eşitlik ilkesi, devrim yasalarının değiştirilmemesi ve laikliği koruma ilkesi ihlal edilmektedir. Söz konusu tasarının kabulüyle ‘anayasa suçu’ işlenmektedir. Cumhuriyet, bir hukuk devrimine dayanmaktadır. Cumhuriyetin kuruluşunun harcında hukuk vardır ve kadınların özgürlüğü, eşitliği, birey olmaları cumhuriyetle teminat altına alınmıştır. Bu durumda biz Cumhuriyet kadınları, hukuku savunarak, anayasayı savunarak, devrim yasalarını ve Mustafa Kemal Atatürk’ü savunarak yollarına devam edecektir. Ülkemize getirilmek istenen ‘İslam devleti olma’ dayatmasına karşı, kadın yurttaş kimliğimiz ile mücadelemizi asıl iş olarak önümüze koyacağız. Müftülere resmi nikah kıyma yetkisi verilmesi toplumda yaratılmak istenen kutuplaşmayı daha da arttıracaktır. Toplumsal yaşamda nikahını belediyede veya müftülükte kıyanlar olmak üzere yeni bir ayrımcılık çıkacaktır. Oysa resmi nikah yurttaş olmanın, kanun önünde eşit olmanın teminatıdır. CHP’li kadınlar olarak meclis komisyonundan geçen tasarının kabul edilemez olduğunu her yerde haykıracağız. Bu tasarının meclisten geçmesi demek laik, hukuk devletini ortadan kalkması demektir.”

Ülkede suni bir gündem oluşturmaya yönelik bir adım atıldığını kaydeden CHP Elbistan Kadın Kolları Başkanı Fidan Aytaç, “Ülkemiz çok karışık günlerden geçmektedir. Bu zor ve sıkıntılı günlerde gündemin bu konuyla meşgul edilmesini anlamak mümkün değildir. Ülkemizin ekonomisi altüst olmuş durumdadır. Hem ekonomik sıkıntıların üzerini örtmek, hem de ülkemizin dış politikasının yarattığı olumsuzluklar gözlerden kaçırılmak istenmektedir. Anayasaya aykırı, suni gündemler yaratmakta ustalaşan iktidar ve Cumhurbaşkanı, bu tasarıyı da yaşanan krizleri kapatmak için kullanmaktadır. Türkiye’nin geleceği için, ülkemizin işsizlik sorununa, kadın sorunlarına, tarım sorununa ve bunun gibi birçok soruna çözüm bulunması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

‘Bu tasarının uygulanmaması için gereken mücadeleyi ortaya koyacağız’ diyen Aytaç, açıklamasını, “Biz komşularımızla barış içinde yaşamak istiyoruz. Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği ‘Yurtta barış, dünyada barış’ sözünü bu ülkenin temel var oluş felsefesi haline getirmek istiyoruz. Bugün Atatürk’ün ilkelerine, Atatürk’ün devlet prensiplerine ve hukuku üstün tutan bir devlet yaratma idealine her zamankinden daha fazla sahip çıkacağız. Bu nedenle Müftülere resmi nikah kıyma yetkisi veren yasa tasarısı kabul edilemez. Müftülerin görevi kanunla belirtilmiştir. Buna göre müftülerin görevi, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yönergesinin 90. maddesinde, İslam dininin; iltikat, ibadet ve ahlak esaslarıyla ilgili işlerini yürütmek olarak belirtilmiştir. Bu durumda müftülerin görevi sadece Müslüman olan vatandaşlarımıza yöneliktir. Oysa Cumhuriyet herkesindir ve herkes kanun önünde eşittir. Öyleyse herkes devletin tüm olanaklarından eşitçe yararlanmalıdır ve kimseye siyasi ve kişisel ayrımcılık yapılmamalıdır. Anayasanın 24. maddesi de bu hükmü içerir.

Bizler, Cumhuriyet Halk Partili kadınlar, sonuna kadar Mustafa Kemal Atatürk’e, cumhuriyete, demokrasiye, laikliğe ve özgür yurttaş olma hakkımıza sahip çıkacağız. Bu tasarının uygulanmaması için gereken mücadeleyi ortaya koyacağız. Bu tasarı meclisten geçmeyecek” cümleleri ile tamamladı.

10 Eki 2017 - 14:40 - Politika


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

05

ELBİSTAN LI - DİLERİM BİR GÜN İÇİ DOLU İŞLERLE UĞRAŞIRSINIZ

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 10 Ekim 14:40
04

Serkan - Syn gazete yoruma kapali haber yayinlaniyormu gazetecilikte yorum attim yayinlanmadi neden

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 10 Ekim 14:40
03

Kenan -almanya - Siz ke mala kiydirin

sizin icin gercekten önemlimiki bu konu cidden

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 10 Ekim 14:40
02

DOĞAN DOĞANCAN - CHP PARTİSİ İLE İLGİLİ YORUMLARIMIN HİÇ BİRİ YAYINLANMIYOR NEDENİNİ ÇOK MERAK EDİYORUM. (Editör: Sayın Doğan Doğancan, hakaret içermeyen tüm yorumları dikkate alıyoruz. Sizden gelen yorumların değerlendirilmemesi mümkün değil. Çünkü sıkı takipçimiz olduğunuzun farkındayız. Lakin yaptığınız yorum sistemde görünmüyor. Tekrar atmanızı rica ediyorum. Saygılar.)

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 10 Ekim 14:40
01

Cesur - İşinize gelmeyen herşeyde Mustafa Kemal Atatürk ün ardına saklanıyorsunuz ne var müftüler nikah kıyarsa bwğenmiyorsanız kilise papazına kıydirın asıl ayırdımcılığı siz yapıyorsunuz

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 10 Ekim 14:40