Nerede kalmıştık?

Nerede kalmıştık?

Köprübaşı tarafından gelip sağdan bugünkü Candar Gazi İşhanı’na, soldan Foto Üstel’e dayanmıştık.

Candargazi’nin batı (fotoğraftaki beyaz arabanın gittiği sokak) Doğuç Sokak’tır. O sokağın bu tarafında, bugünkü fotoğrafçı dükkânının olduğu binanın tamamında Çankaya Hastahanesi açılmış, epey hizmet vermişti. Daha önce o sıra boydan boya evler vardı; öte baştaki Solaklara ait idi; ama bu taraftaki acaba Doğuçlara mı aitti, yoksa Boynueğri’lere mi emin değilim! Belki bir arkası Boynueğrilere ait olabilir. Buna rağmen oralarda bir zamanlar Doğuçlara ait bazı mülklerin olduğu biliniyor...

Candargazi İşhanı’nın yerinde hal vardı; ondan önce de Çebişoğlu’nun Hanı... Hal iken dıştan iki (doğu ve batı) tarafı (hale girişler hariç) tamamen dükkândı. Mesela sağ baştaki Kurt Yusuf’a ait lokantaydı. Devamında çeşitli dükkânları; Yavan Hasan’ın (Başaran) kap kacak ve daha çok bakır eşya sattığı dükkân, Anteplilerin lokantası, Kamyon Hacı’nın bakkal dükkânı, manavlar (mesela komşum, arkadaşım rahmetli Nazmi Keriöz’ün manav dükkânı), Kaptan’ın dükkânı, bakkallar ve en sonda da Kasap Bodov Duran’ın kasap dükkânı vardı. Hal’in doğu tarafı baştan birkaç dükkân hariç nenedeyse tamamı boştu. Ortaya yakın yerde “Hal Müdüriyeti” diye resmi bir oda vardı. Ümmet Baba tarafındaki iki üç dükkânın önünde Ekinözü, İçmeler, Nergele, Çiftlik, Ambar, Alışar, Hacınınoğlu gibi o zaman Elbistan’a bağlı köylere giden kamyonlar ve cipler bekler yolcular tamamlanınca ikindi sonu yola çıkardı.

Hal’in girişi kuzey (Sırrı Yinanç Parkı’nın olduğu) taraftaydı. Demir parmaklıklarla tamamen kapatılmıştı. Ortasında yine demir bir kapı vardı; orada özellikle pazartesi günleri Belediye Zabıta memurları oturarak (acaba rüsum adında bir fiş keserek “bazı” satıcılardan vergi almak için mi, hatırlayamadım) beklerlerdi. Bu demir parmaklıklarının dış tarafına o hafta sebze ve meyvelerin satılacağı en az ve en yüksek fiyatı belirlenip bunlar NARH[¹] TAHTASI asılırdı. Kara tahtaya tebeşirle alt alta; Üzüm: 50-60 kuruş, Elma: 25-30 kuruş, Armut: 30-40 kuruş, Domates: 15-20 kuruş.. gibi yazılırdı. Bu fiyatlar, pazartesi günleri sabahleyin belediye hoparlöründen de ilan edilirdi.

Halin içinde de esnaflar mevsimlerine göre Adana, Hatay ve Antalya’dan sebze meyve getirirler, köylülerden aldıkları bazı ürünleri de satarlardı. Pazartesi günleri, üst baştan birisi diyelim ki bir kasa üzüm alsa onu halden çıkartıncaya kadar akla karayı seçerdi; zira tıklım tıklım insanla dolardı, ayrıca onların getirdikleri ürünler de kimi sepetlerde, kimi zembillerde, kimi “tay” denilen sandıkların içinde kimi de çuvallarda önlerinde olurdu. Ortalık sakinleşinceye kadar alış veriş yapmak adeta işkence olurdu... Hal esnafından Harınların Mamet (Baykal)’ı sonra oğlu rahmetli Gedik Ahmet’i, Gazi Mercan’ı, Durdu Doğan’ı, Ali Kurtdede’yi hatırlıyorum...

Halin yerinde Çebişoğlu’nun Hanı vardı, dedik. Hanlarda malum köylerden ve uzak yerlerden gelip de Elbistan’da yakın akrabası olmayan insanlar ve hayvanları konaklardı. Elbistan’da sekiz on kadar han vardı. Çebişoğlu hanının güney tarafı iki katlıydı. Genellikle üst katında insanlar, alt katında hayvanlar yatardı. Üst katı pahalı bulan, dilerse hayvanının olduğu yerde ve çok ucuz fiyatla geceleyebilirdi. Yıkılmadan önceki yıllarda ikinci katta olan ve bugünkü Tekbir Giyim’e bakan arka arkaya iki oda Elbistan’ın ikinci Polis Karakolu idi. Birincisi Foto Rengin karşı tarafındaki Uğurlu Konağı olduğunu yazmıştık. Üçüncüsü ikincinin tam karşısında Foto Üstel’in hemen bitişiğinde (sanıyorum bir ara kebapçı olmuştu) dar ve iki katlı olan dükkân karakol oldu; dördüncüsü de yine önceki yazımızda yazdığımız ve fotoğrafın da verdiğimiz Teber Kral’a ait binanın üst katıydı. Sonra Çarşı Karakol’u yapıldı...

Başa dönelim; sol taraftaki Kale’ye çıkan sokağın öte başında Foto Üstel var. Uzun yıllardır var ve Allah diledikleri kadar da var olmayı nasip etsin. Bitişiğindeki dar dükkân kebapçı (hani üstüyle birlikte karakol olan dükkân), onun da bitişiğindeki (Tekbir Giyim ve sonraki üç dört dükkânın yerinde) tek katlı büyük bir kahve vardı. Bu kahvede bana anlatıldığına göre (bugünler ile imkân bakımından mukayese edilmesi için yazayım) Elbistan’da ilk defa kurulan Milli Nizam Partisi’nin kongresi yapılmış ve başkanlığına da emekli öğretmen Ali Rıza Kışlal seçilmiş. Kahveden sonra da iki basamakla çıkılan bir dükkânda güven veren yüzü, nazik tavırları ve makinası ile ayakkabı tamircisi yaşlı bir amca vardı. Sonrası boşluk (ören), sonrası da (bugünkü Kuzey Mobilya’nın yerinde)rahmetliler Zekeriya Pişkin ile Ulu Camiye dönen köşede de dedemin ahbabı Muhittin Pişkin’in bakkal dükkânları vardı. Bu dükkânın yanından Ulu Camiye döner dönmez devamındaki dükkânda mavi gölü birisi tuz satardı. Sadece tuz...

Bir hatıra aklıma düştü, aktarmak istedim. 1977 yılında daha önce çalıştığım Tufanbeyli’nin Karsavuran köyünde balcılık yapan dostum Musa Andıç (Dede Çavuş derler), haber bile vermeden yarım tondan fazla bal getirmişti. Elbistan’da satmamı istiyordu. Asla benim yapacağım şeylerden değildi. Halin içindeki esnaflardan biri olan rahmetli Ali Kurtdede’ye götürdüm. Pek gönüllü davranmadı. Tarttı ve “Tenekeleri şuraya koyun” diye dükkânının dış önünü gösterdi. Oraya sıraladık. Fiyat bile sormadı. Arkadaşım ertesi günü “Satılırsa sızmaya 18, petekliye 20-22 lira de” diyerek gitti. Birkaç ay geçtiği halde Ali Kurtdede’den hiçbir haber gelmedi. Arada bakıyordum; tenekeler olduğu gibi duruyordu. Arkadaşımın “Ne oldu?” diye sonuç bekleyen ikinci mektubundan sonra tekrar gidip sordum; “Müşteri çıkmıyor, çıksa satarım...” dedi. Nihayet umudunu kesmiş olacak ki yine çıkıp geldi ve “satılmaz ise bari götüreyim” dedi. Son bir ihtimal, bal sattığını bildiğim Zekeriya Pişkin’e de sormayı düşündüm.

İçeri girdik. Bir tepsi içinde petekli bal vardı ve üzerinde 55 lira yazıyordu. Sordum:

‒ Zekeriya amca, yarım ton kadar balımız var, almak ister misin?

‒ Gördüm, Ali Kurtdede’nin dükkânını önünde. Tadına da baktım; fena değil. Bir şartla alırım; bir daha bal satmak niyetiyle getirmeyeceksin!

‒ Yok amca, bunu da ben getirmiş değilim, arkadaş Tufanbeyli’den getirmiş. Bir daha getirmez...

‒ Peki, ne diyorsunuz?

‒ Sen ne veriyorsun, onu söyle?

‒ Petekliye 35 sızmaya 30 lira veririm. İşinize gelirse getirip dükkânın önüne koyun...

‒ Peki...

‒ Yalnız, parayı şimdi veremem, bana iki ay müsaade edin.

‒ Olur.

Gazete kağıdından el kadar boş bir yer yırttı ve üstüne tükenmez kalem ile “Arif Bilgin’e ..... lira borcum var. İki ay sonra ödeyeceğim.” yazdı, tarih attı imzaladı ve verdi. Vermeden önce, “Ben arkadaşını tanımam, senin adına yazdım” dedi.

Arkadaşım senet yazılan kağıdı beğenmemiş olacak ki bana yavaş sesle:

‒ Yav böyle senet mi olur?

Hemen ikna etmek için şunları söyledim:

‒ Senet vermese de Zekeriya amcanın sözü senettir. Ben kefilim...

Vakti gelince Zekeriya amcanın dükkânına gittim; o da parayı avucuma saydı. Götürüp arkadaşıma postaladım...

Muhittin Pişkin’in yanındaki Ulu Cami’ye dönen yolun karşısında toprak dükkânlar vardı. Baştan birinci dükkânın önceleri iki katlı imiş ve üstü o zaman kahve imiş. Bunun altında, baştan ikinci dükkânda rahmetli Mehmet Bilgin (Ali Baba’nın oğlu diye bilinirdi) amcam zaman zaman köylülerden toptan aldığı peynir, yağ, çökelek gibi gıdalar satardı. Bir iki dükkan ötesinde Cehizlerin evine giden dar bir giriş, ondan da sonra Cehiz Mevlit’in, Cehiz Abdullah’ın, İspir Ali’nin ve hatırlamadığım esnafların dükkânları vardı ve devamı Uzun Çarşı idi; bugünkü Uzun Çarşı’nın berisindeki Ulu Camiye doğru giden cadde yoktu.

Candargazi’nin kuzey tarafındaki Sırrı Yinanç Parkı’nın yerinde ve çevresinde olanları önümüzdeki yazıya bırakalım inşallah.

Andıklarımızdan ölenlere rahmet, kalanlara sağlıklı uzun ömür dileklerimle...

............................................................................................................

[¹] Narh : Bir ürünün satılabileceği en düşük ve en yüksek fiyat demektir. Satışa çıkarılan ürünlerin narhın üstünde ya da altında satılması yasaktır. Bu yasağa uymayanlar para cezasına çarptırılır.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Arif Bilgin - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

21

Ömer - İnsan yaşlanınca hatıralarıyla yaşarmış.Siz de bizim hatıralarımızı depreştiriyorsunuz.Sizinle sokak ve caddeleri geziyoruz.Önceki yazınızda eksik kalanlar vardı.Onları hatırlatmak isterim.Hamamın önünden başlarsak.çarşıya doğru; solda terzi Fahri Güzelöz,Terzi ilhan akşamları buluşma yerimiz olan bir çayhane vardı sanırım “Ağır Dönüm”den önce,bu sırada dahasonraları ; Okullar Pazarı,Narinler konfeksiyon,BerberGazi çalıştı.Karşı sıranın başında Terzi Sami Doğuç vardı.Bekçi Rasık Ağa’nın oraya gelince;Rasık Ağa dan söz edelim;gür kaşlı keskin bakışlı heybetli birisini hatırlarım ki;bekçi değil ! BEKÇİ BAŞI idi.Rozetinde iki “BB”yazardı.Sağ taraf içeri doğru Ören yerdi müftülüğün olduğu taraf burada terzi Nihat Güzelöz abimizin yeri vardı sonra kitapçı oldu karşıda;Tevfik Usta dışında Saatçı Nazmi,sonra Saatçı Fadıl Ustanın dükkanı vardı.Özgençler Kırtasiye sonra…Devamında Sıddık ustanın dışında Gabak Hikmet abinin de ayakkabı imalathanesi vardı.Karşıda kısa sürede olsa Ağır Dönümden önce el yapımı mobilya dükkanını Tahsin Abi çalıştırdı.Karşıda karakolun altında Terzi Turaç Yüksek abimizi unutmayalım…Sonraki yazıya geçmeden burada kalmıştınız…

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 10 Haziran 16:44
20

İbrahim İnal - Arif Abş bizi nerelere götürdün Allahü teala razı olsun... Gerçekten Merhum Zekeriya amca sözüne sadık bir büyüğümüzdü Merhum Babamda alış veriş ederdi maaşı alınca öderdi. Birde ısınma için gazocağı yakardı... Ahirete irtihal edenlere rahmet yaşayanlarımıza merhamet diliyorum...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 10 Haziran 16:44
19

Arif BİLGİN - Ömer Bey, çok teşekkür ederim. Bu haftanın konusunu epeyce halletmişsiniz. Sizin bu yazıdan da faydalanarak tamamlayacağım inşAllah... Selamlar, teşekkürler...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 10 Haziran 16:44
18

Ömer - Son yazınızda halden öncesine gidelim;Ulu Camii’den gelen sokağı doğuya doğru devam edelim;köşede Leblebici Yusuf’un dükkanı sokağa girince Çarşı Ganesi (Çeşme) bir kazıda buradan büyük mermere oyulmuş tekne bulunmuştu orada epey kaldı nereye götürüldü bilmiyorum.Devamında Kudret Hacı’nın kalaycı dükkanı,güzel üçlü holta yapardı etrafı bakır tel sarılı,aynı sırada Hacı Recep Oğlu İsmet abi kadayıf dökerdi.Karşıda Hıra Memo sebze satardı…Bu sokağın karşısı YILDIZ sineması.Yanmıştı…Sinemanın güney batısı karcıların öreniydi, burada ‘gulle’, ‘mıh ‘ oynanırdı.şimdi mıh oyununu kiminle?Rakibin mıhını yatırıp gerilerek”şu yatııın yonnuk ucu,şu yatııın ortası veya şu yatııın depesi “deyip kendi mıhını saplayınca yatan mıh söylenen yerden en az dört barnak sağa veya sola açılmalı açamazsan utuzdun açıldıysa uttun…Bu sokaktan tekrar çıkıp uzun çarşıya doğru giderken sağda (park olan boşluk) doğudan başlayarak ;bir yay çizelim.Başta Mehmet İdev ve Galalı Ali ‘nin lokantası,ekmekçi İsmet Abinin fırını;buradan cezaevine ekmek giderdi.(hapisaane ekmaa),hemen yanında simit datlımaya fırını yanında tuz satılırdı, onun yanında Şırnaklı çörek fırını vardı.Hemen onun yanında yaz ayların bıçgıynan kesilerek gar satılırdı hemen köşede kasap vardı kim çalıştırırdı (?) ismen hatırlamadım.Burası parktan halden önce esnaflarıyla bedesten gibiydi….

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 10 Haziran 16:44
17

Adem Bakırcı - Ömer Bey ; bahsettiğiniz çeşme kazısından çıkarılan oyma mermer çok harika bir eski eserdi. Maalesef çıkarırken veya taşımaya çalışırken kırılmıştı. Uzun süre, bir kaç parça halinde, eski belediyenin güney duvarı dibinde kaldı. Gelip geçerken üzüntüyle görürdüm. Sonra yok oldu akıbetini bilmiyorum. Üzerinde kabartma motifler, resimler olan çok kıymetli bir tarihi eserdi... Yok olan kıymetlerimizden birisi... Şimdi de açılacak müze için eski eser arayıp, bulamıyoruz...Zamanında bilinçsizce talan edilmiş Elbistan'ın eskiye dair hatıra yapı ve eşyalarının çoğu kalmamış durumda... Selamlar.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 10 Haziran 16:44
16

Ömer - Son yazınızda halden öncesine gidelim;Ulu Camii’den gelen sokağı doğuya doğru devam edelim;köşede Leblebici Yusuf’un dükkanı sokağa girince Çarşı Ganesi (Çeşme) bir kazıda buradan büyük mermere oyulmuş tekne bulunmuştu orada epey kaldı nereye götürüldü bilmiyorum.Devamında Kudret Hacı’nın kalaycı dükkanı,güzel üçlü holta yapardı etrafı bakır tel sarılı,aynı sırada Hacı Recep Oğlu İsmet abi kadayıf dökerdi.Karşıda Hıra Memo sebze satardı…Bu sokağın karşısı YILDIZ sineması.Yanmıştı…Sinemanın güney batısı karcıların öreniydi, burada ‘gulle’, ‘mıh ‘ oynanırdı.şimdi mıh oyununu kiminle?Rakibin mıhını yatırıp gerilerek”şu yatııın yonnuk ucu,şu yatııın ortası veya şu yatııın depesi “deyip kendi mıhını saplayınca yatan mıh söylenen yerden en az dört barnak sağa veya sola açılmalı açamazsan utuzdun açıldıysa uttun…Bu sokaktan tekrar çıkıp uzun çarşıya doğru giderken sağda (park olan boşluk) doğudan başlayarak ;bir yay çizelim.Başta Mehmet İdev ve Galalı Ali ‘nin lokantası,ekmekçi İsmet Abinin fırını;buradan cezaevine ekmek giderdi.(hapisaane ekmaa),hemen yanında simit datlımaya fırını yanında tuz satılırdı, onun yanında Şırnaklı çörek fırını vardı.Hemen onun yanında yaz ayların bıçgıynan kesilerek gar satılırdı hemen köşede kasap vardı kim çalıştırırdı (?) ismen hatırlamadım.Burası parktan halden önce esnaflarıyla bedesten gibiydi….

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 10 Haziran 16:44
15

Arif BİLGİN - Mehmet Ağabey, çok teşekkür ederim. Eksikleri tamamlarım. Çeşme ve gerisindeki binaları, üstündeki camiyi vs inşAllah haftaya yazacağım... Elbistan dolusu selamlar...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 10 Haziran 16:44
14

Mehmet Baki Bolulu - Kamyon Hacı merhumun dükkanı yanan,Barenin sinemasına giden sokağın başında idi.Hemen bitiğinde KUDUMİ Mustafa'nın açık ekmek fırını. Vardı,karşısında çeşme Çeşmeyi geçince Kuduret Hacının kalaycı kulübesi vardı.Hepsinede Allah rahmet etsin.Zekeriya pişkinin bitişiğinde Kardeşi Zülküflünün onun da yanında (Cames Bond ve Şeref Yener'in babası) alnında bir yumru olan Bakkal! Vardı.onları da rahmetle analım.Arif Hocaya teşekkür ve selamımız tabiidir.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 10 Haziran 16:44
13

Arif BİLGİN - Hasan Bey, sizinle konuşmuştuk. Bazı bilgiler vermiştim.. Siz de ailenizle ilgili ne biliyorsanız bana yazar mısınız? Selamlar.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 10 Haziran 16:44
12

Hasan Başaran ( Yavan Hasan) - Çok uzaklara gittik geldik emek verip hazırlayan dan Allah c.c razı olsun dedem yavan Hasan ve ahirete intikal etmiş tüm ölmüşlerimizin ruhları şad olsun

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 10 Haziran 16:44
11

Arif BİLGİN - Ömer Bey, harikasınız. Çok teşekkür ederim. Sizin yazdıklarınızı okurken biraz mahcup oldum; zira bazılarını iyi biliyordum ve unutmuşum... Yazılarıma eklemek üzere aldım. Selamlar...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 10 Haziran 16:44
10

Adem Bakırcı - Foto Renk ve Poturlar'ın binasının yanında bu gün de mevcut olan dar sokakta hal esnaflarından rahmetli Kadir Doğan ve rahmetli marangoz Atayı Amca'nın damadının evleri vardı. Bahsettiğiniz güler yüzlü ayakkabı tamircisi rahmetli amca , eczacı Memduh ve öğrt. Mesut Karaoğlan'ın babasıdır.Foto Renk'in yeri, Cehizler'in marangoz dükkanı ve Özgençler'in berber dükkanı olarak hizmet vermişti. Zekeriya'nın dükkanı yanında Fırıncı İsmet'in işyeri vardı.Hal'in batı köşesi lokanta arkasında kahve vardı.Hal esnaflarından Bekmezci Hacı rahmetliyi de anmak gerek. H. Ali Yekreç'in bakkal dükkanı, Sınıkçı Nurhaklı bir esnaf, bakkal Yahya (Kurtuluş) Ağa, " kap getir, tut götür / üzüm-çökelek var / yağlı yoğurt " satışıyla Cehiz Mevlüt. Bir sonraki yazınıza aktaracağınızı sandığım Çamancı Çapar Mustafa ve o civardaki tarihi çeşmeyi de hatırlatmak istedim. Bir de o çevrede dondurmacı vardı. Fırıncı İsmet'in fırını daha öncelerde , şimdi park olan yerde bedesten içindeydi. Hepsini rahmetle anıyorum.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 10 Haziran 16:44
09

Arif Bilgin - Osman Bey çok teşekkür ederim, elimdeki yazıya eklemek üzere aldı. Var olasınız. Selamlar.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 10 Haziran 16:44
08

OSMAN ŞAHİN İZMİR - Halin girişinde zabıtalar, çıkan ürünlerin fişini kontrol eder,fişsiz çıkarmazlardı,halin içinde yer kalmadıysa,kuzey girişte dışarıda satılan ürünlerden işgaliye adı altında makbuz kesilir satıcıdan parası alınırdı.Kontrolleri yapan Suphi Abiyi hatırlıyorum.

Halin Kuzey giriş sol(doğu)tarafında 1.dükkân Gürün Komisyon Evi Ömer Gürz ve Nuri Abinin,2.dükkân Seydi Özkan Abinindi. Köylülerin getirdiği ürünleri%5-8 oranında komisyon karşılığında satarlardı.Domates ve salatıkları genelde burda satardık.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 10 Haziran 16:44
07

Aydemir ünlü (Denizli) - Rahmetli yoğurtçu haceli vardı dedem itotuların yogurdunuda satardı.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 10 Haziran 16:44
06

Arif Bilgin - Evet Atilla Bey, daha uzun çarşıya gelmedik. İnşAllah oraya gelince köşkerler çarşısı ile birlikte yazmayı planlıyorum... (Bu arada o beklediğin fıkra kitabı inşAllah haftaya çıkmış olacak, haberin olsun... Elbistan dolusu selamlar.)

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 10 Haziran 16:44
05

Atilla Sezer - hocam Allah razı olsun çocukluğuma gittim çarşı caminin karşısında aptik arif ustamın kuyumcu dükkanı vardı ufak çaplı altın gümüş satar asıl onların tamirini yapardı öğleye kadar okula gider öğleden sonar aptik arifin dükkana giderdim 77 78 79 yılları idi ölenlere rahmet kalanlara sağlık diliyorum.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 10 Haziran 16:44
04

Nuh dağlı - Güzel bir çalışma,tebrik ediyorum hocam...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 10 Haziran 16:44
03

Arif Bilgin - Eğer değişmediyse belediyenin planında Çarşı-Ulu-Ümmet Baba arasındaki binaların tamamına yakını yıkılacak, böylece hem tarihi eserler ortaya çıkartılacak hem de geniş bir meydanlık yapılacaktı... Öte yandan bu tür yazılarım halkın isteğine cevap verme adınadır. İsimleri geçen insanların hemen hepsi kiminin babası, dedesi, akrabası veya bir şekilde hatıralarında yer alan insanlardır.. Yorumlardan anlayabilirsiniz...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 10 Haziran 16:44
02

Muhammet - Burda falan dükkan,şurda filan dükkan vardı.Bunların ne önemi var Allah aşkına.Sanki tarihi estetik binalar varmış ve yok edilmiş gibi bir hava yaratmışsıniz.Geçmişe özlem duyduğunuz kesin ki hepimiz zaman,zaman böyle duygulara kapiliriz ancak günümüze dönelim.Candargazi işhani bir ucube,ordaki sokaklar,caddeler,işhaninin karşısindaki kerpiç dükkanlar ucube,eli kalem tutan birisi olarak kamuoyu oluşturun en kısa sürede buraların düzelmesi için merkezi ve yerel yönetime çağrı yapın.Elbistanda göze hoş gelen caddeler,dükkanlar var buraflarda düzelsin.

Saygılar

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 10 Haziran 16:44
01

Arif Bilgin - Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Evet o tarihi çeşme ve üstündeki camiden, sağındaki solundaki esnaflardan vs söz etmeye çalışacağım...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 10 Haziran 16:44