“LİSANI MÜNASİP”TEN NİYE NASİPLENEMİYORUZ?

İletişim dersinde eskilerin lisanımünasip dedikleri uygun dil kullanımının önemine çok vurgu yapıyorum.

Söylediğimiz şeyler elbette doğru olmalı ancak bu doğruluk kaba ve kırıcı olmaya dönüşmemelidir. Doğruyu söylerken de doğru bir üslup içinde söylemek gerekir. Nasıl ki gayri meşru yollarla meşru yola gidilmezse, doğru olmayan bir üslupla doğru bir sonuca gidilemez.

Eski dönemlere ait bir hikaye anlatılır.

Bir dava sırasında kadı davacının şahidini beğenmez. Davacıya, “Bu kişi doğru düzgün anlatmıyor. Git doğru dürüst anlatacak birini bul getir” der.

Adam gider, bir şahit bulur, getirir. Şahit kadının huzuruna çıkar, kadıya bakar. “Selamün aleyküm kör kadı” der. Kadının bir gözü kör imiş.

Kadı adama bakar sonra davacıya döner: “Ben sana doğru dürüst adam getir dediysem, düz meşe odunu gibi bir adam getir demedim” der.

Uygun dil incelik ister, zeka ister, kültür ister.

Dursun kahvede kalp krizi geçirip ölür. Temel’e eşine haber vermesini söylerler. Dursun’un eşi şok yaşamasın diye de lisanı münasiple söylemesini diye tembih ederler. Temel gider, evin kapısını çalar:

-Kim o?

-Dursun beyin dul eşi burada midur?

-Dursun beyin eşiyim ama, dul değilim…

-Var misun iddiasuna!

Bazı kişiler vardır. Sohbet esnasında sürekli sizin sözünüzü düzeltmekle meşguldür. Ya telaffuzunuzu ya kelimeyi yanlış yerde kullanmanızı ikaz ederler. Sohbetin insicamı bozulur. Elbette birileri yanlış yapıyorsa onun düzeltilmesi için uygun bir şekilde ikaz edebilirsiniz. Ancak “Sen yanlış yapıyorsun, doğrusunu ben biliyorum” tarzında başkaları nezdinde üstünlüğünüzü şova çeviriyorsanız, düzeltilmesi gereken telaffuz ya da kelimeden ziyade öncelikle kendi kabalığınızdır.

Uygun zemin ve zamanda bu tür hatalar lisanı münasiple düzeltilmelidir. Bir arkadaşım sohbet esnasında sürekli “hukuk losyonu” diyordu. Aslında kastettiği şey “hukuk nosyonu” idi. Sohbet esnasında bir şey demedim. Baş başa kaldığımızda ses benzerliği olan kelimelerden dem vururken diğer kelimelerin yanında “losyon ve nosyon” ayrımını da anlattım.

Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin’in hikayesini bilirsiniz. Henüz daha küçükler. Yaşlı bir bedevinin abdest alırken yanlış yaptığını fark etmişler. Ancak ona yanlış yapıyorsun demek yerine “Amca hangimizin doğru abdest aldığı konusunda tereddütlerimiz var. Siz yardımcı olur musunuz? Hangimiz abdesti doğru alıyoruz, diyerek abdest alırlar. Yaşlı adam “Abdesti siz doğru alıyorsunuz, asıl yanlış alan benim” diyerek hatasını düzeltir.

Yine lisanı münasip konusunda sık yapılan yanlışlıklardan biri de karşı tarafı yanlışlayarak veya reddederek konuşmaya başlamaktır. “Ben senin dediğine katılmıyorum” “Senin dediğin doğru değil” şeklinde söze başlamaktır. Bu şekilde başladığınızda önce kendi üstünlüğünüzü ya da doğruluğunuzu ilan edip sonra saldırıya geçiyorsunuz. Oysa karşı taraf ne derse desin. Siz onu yanlışlayacak veya reddecek bir cümle kullanmadan “Benim okuduğum şu kaynağa göre konu böyle ele alınmıştı. Ya da bu konuda şu bilgi ve verilerden ulaştığım kanaata göre şöyle bir düşüncem oluştu” demek. Kırıcı olmadan konunun karşılıklı anlaşılmasını sağlayacaktır.

İletişimde lisanı münasip önemlidir. Allah bizi lisanı münasipten mahrum bırakmasın. Bu konuda nasibimiz bol olsun ki, kırıcı olmadan muhabbetimizi demleyelim.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Durdu Güneş - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

HÜSEYİN KILINÇ İSTANBUL - Durdu Bey,

Okumayan, dinlemeyen, görme kabiliyetini kaybeden millet olduk.Bizleri kucaklayacak Devlet adamlarını arar olduk. Eline koluna yüreğine sağlık.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 09 Ekim 16:04

ELEMANLAR ARANIYOR

KARÇEK TARIM ÜRÜNLERİ ÇALIŞMA ARKADAŞLARI ARIYORUZ

Kiralık Oto Yıkama

Kiralık Oto Yıkama şartlar yüz yüze görüşülecek 0543 485 8743

ELEMANLAR ARANIYOR

Temap harita ve inşaat Mühendislik Ön Muhasebe Personeli *Ms Office (word-excell) programlarına hakim. *Faturalama ve ön muhasebe işlerini yönetebil...

MATEMATİK DERSİ VERİLİR

İşletme mezunuyum kendi evimde İlk ve Ortaokul öğrencilerine matematik dersi vermekteyim ilgilenirseniz . Ayrıntı ve bilgi için 0543 583 86 11

BAYAN ELE­MAN ARA­NI­YOR

BAYAN ELE­MAN ARA­NI­YORÇay ve te­miz­lik yemek iş­le­ri­ne ba­ka­cak bayan ele­man ara­nı­yor.Mü­ra­ca­at şah­sen ya­pı­la­cak­tır. GÜ­MÜŞ­LER TRAK­T...

KİRALIK İŞYERi

Kızılcaoba Mahallesi Kışla Caddesi Corcular Market yanı 66 m2 işyerim kiralıktır. Tel: 0 543 618 21 04

BAYAN ELEMAN ARANIYOR

BAYAN MUHASEBE ELEMAN ARANIYOROrganizede kurulan işletmemize iş tecrübesi olan bayan muhasebe elemanı alınacaktır. Tel: 0553 940 23 75 Mail:Ybmermerr@...

KAYIP İLANI

Saraykent Ehli Beyt Cami taraflarında Şok Markete gidilen yolda altın zincir kolyem kaybolmuştur bulan kişinin Ehli Beyt Cami Hocasına vermelerini ric...

KAYIP İLANI

Bileklik 2 yarım altın ve 1 çeyrek altınım kaybolmuştur. Bulanların ve görenlerin insaniyet namına bu telefona bildirmeleri rica olunur.

0542 214 33 42

ELEMAN ARANIYOR

Bilgisayar kullanmasını bilen diksiyonu düzgün bayan çalışma arkadaşı arıyoruz.Vestel Bayii

Tel. 0 538 0970439