İLETİŞİMDE ARIZALI BİR TARAFIMIZ VAR

Gerek konuşmalarımda gerekse yazılarımda çoğu kez söylediklerimi açıklamak veya dipnot düşmek zorunda kalıyorum. Belki de bu karşımdaki kişilerin algı durumunu dikkate almaksızın konuşmam ve yazmamdan kaynaklanıyor olabilir.

Günlük hayatın içinde de diyelim ki, “havalar soğudu” diye sadece durum bildiren bir söz söylersiniz. Karşıdaki “ne yani sıcaktan kavrulalım mı?” diyerek senin durum bildiren sözünü karşı bir yargıya dönüştürür. Senin sözünden senin adına bir çıkarımda bulunur. Sanki sen sıcaktan kavrulmayı irade etmişin gibi seni yargılayıcı bir söz söyler.

Adamın biri yangında avucuyla su taşıyormuş. Biri, “Kardeşim bu yangına hiç böyle avuçla su taşınır mı?” deyince “Ne bileyim kardeşim, ben itfaiye neferi miyim ki, tankerle su taşıyayım” demiş. Sanki avuçla su taşımanın tek alternatifi tankerle su taşımak gibi. Bir sözü kendine göre yorumlamak sonra da bu yorumu mutlak doğru gibi görüp karşıya saldırmak cehaletin ayrı bir türü olsa gerek.

Günümüzde bir anda gündemi kaplayan çocuk istismarcılarıyla ilgili olarak başlatılan idam tartışmaları üzerine toplumun suç üzerine etkilerini yazıyorum. Karşınıza “ne yani sen çocuk istismarcılarının idamına karşı mı çıkıyorsun?” ithamlarına maruz kalıyorsun.

Yazdıklarımı doğru anlayıp tebrik edenlerin takdir edenlerin de hakkını yemeyeyim. Yazdığım yazılardan pozitif anlamlar çıkarıp yorum yapanlar ve paylaşımda bulunanlara da çok teşekkür ediyorum. Yazılarımızın ne ticari bir maksadı ve getirisi var, ne de benim şöhret olmak gibi bir derdim var. Sadece insanımıza faydası dokunacak bir iki kelam edebiliyorsak onun manevi hazzı bize yeter.

Bir sözü algılarken, söz önce önyargılarımıza çarpıyor, sonra düşünme biçimlerine geçiyor sonra da zihin tarafından algılanıyor. Eğer bir toplumda önyargılar ve yanlış düşünme biçimleri yaygınsa, söyleyeceğiniz her akl-ı selim söz, yanlış anlaşılmaya elverişli oluyor. Bu nedenle konuşmak ve yazı yazmak, içinde gizli tehlikeleri barındıran riskli bir durumdur.

Bir Çin hikayesi anlatılır:

Büyük Çay üstadı Soshi:

-Balıklar sudan ne kadar çok hoşlanıyorlar, diye söylemiş.

Arkadaşı:

-Siz balık değilsiniz, balıkların sudan hoşlandığını nereden biliyorsunuz? Demiş.

Soshi şöyle cevaplamış:

-Siz de benim kendim değilsiniz. Balıkların sudan hoşlanmadıklarını bilmediğimi nereden biliyorsunuz?

Her insan bu dünyada özel ve özgündür. İlk, tek ve sondur. Karşımızdaki kişi konuştuğunda, yazdığında onun bilgi birikimini, algısını, öngörüsünü, bilgeliğini anlamaya çalışalım. Anlamaktan ziyade yargılamaya çalışırsak doğru iletişim kuramayız.

Bir zamanlar DTCF Japonca bölümü öğretim görevlisi Japon bir hoca ile tanışmıştık. Sohbet esnasında, “Biz Japonlar, karşımızdaki kişinin ne dediğini önce anlamaya çalışır, cevap verirken de onun nasıl algılayacağını hesaba katarak konuşuruz. Oysa siz Türkler yargılarınızla konuşuyorsunuz ve aklınıza geldiği gibi konuşuyorsunuz.” Demişti.

Konuşurken, yazarken Japon öğretim görevlisinin sözleri aklıma geliyor. Ama iletişim iki taraflıdır. Karşınızdaki kişide aynı kültür olmayınca istemeden de iletişim kazalarının adresi olabiliyorsunuz.

Sağlıklı bir iletişim diliyorum.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Durdu Güneş - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

Ahmet - Cok güzel bir konuya deyinmissiniz ama anlayan kim

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 17 Ağustos 13:04

ELEMANLAR ARANIYOR

KARÇEK TARIM ÜRÜNLERİ ÇALIŞMA ARKADAŞLARI ARIYORUZ

Kiralık Oto Yıkama

Kiralık Oto Yıkama şartlar yüz yüze görüşülecek 0543 485 8743

ELEMANLAR ARANIYOR

Temap harita ve inşaat Mühendislik Ön Muhasebe Personeli *Ms Office (word-excell) programlarına hakim. *Faturalama ve ön muhasebe işlerini yönetebil...

MATEMATİK DERSİ VERİLİR

İşletme mezunuyum kendi evimde İlk ve Ortaokul öğrencilerine matematik dersi vermekteyim ilgilenirseniz . Ayrıntı ve bilgi için 0543 583 86 11

BAYAN ELE­MAN ARA­NI­YOR

BAYAN ELE­MAN ARA­NI­YORÇay ve te­miz­lik yemek iş­le­ri­ne ba­ka­cak bayan ele­man ara­nı­yor.Mü­ra­ca­at şah­sen ya­pı­la­cak­tır. GÜ­MÜŞ­LER TRAK­T...

KİRALIK İŞYERi

Kızılcaoba Mahallesi Kışla Caddesi Corcular Market yanı 66 m2 işyerim kiralıktır. Tel: 0 543 618 21 04

BAYAN ELEMAN ARANIYOR

BAYAN MUHASEBE ELEMAN ARANIYOROrganizede kurulan işletmemize iş tecrübesi olan bayan muhasebe elemanı alınacaktır. Tel: 0553 940 23 75 Mail:Ybmermerr@...

KAYIP İLANI

Saraykent Ehli Beyt Cami taraflarında Şok Markete gidilen yolda altın zincir kolyem kaybolmuştur bulan kişinin Ehli Beyt Cami Hocasına vermelerini ric...

KAYIP İLANI

Bileklik 2 yarım altın ve 1 çeyrek altınım kaybolmuştur. Bulanların ve görenlerin insaniyet namına bu telefona bildirmeleri rica olunur.

0542 214 33 42

ELEMAN ARANIYOR

Bilgisayar kullanmasını bilen diksiyonu düzgün bayan çalışma arkadaşı arıyoruz.Vestel Bayii

Tel. 0 538 0970439