Ekim 2017’de yürürlüğe giren kanunla, vatandaşlara, Soyadı Kanunu'na aykırı soyadları ile yazım ve imla hatası veya düzeltme işareti kullanılmamasından kaynaklanan anlam değişiklikleri bulunan ad ve soyadları mahkeme kararı aranmaksızın il veya ilçe idare kurulunun vereceği kararla bir defaya mahsus olmak üzere değiştirme imkanı tanındı. En az 6 ay süren, mahkeme masrafı, 2 tanık, savcı ve nüfus memurunun olumlu görüşü ile hakim kararı gerektiren isim değişikliği davaları tarihe karışmış oldu. Bu kolaylık sayesinde, isim ya da soy isminde yanlışlık olanlar, nüfus müdürlüklerine başvurarak bir dilekçe ile herhangi bir ücret de ödemeden işlemlerini kolaylıkla yaptırmaya başladı. Bu değişikliği yapan vatandaşlar, maliki oldukları taşınmazların tapularında da aynı işlemi yapmak için başvurduklarında, yüksek miktarlara ulaşan harç bedelleri ile karşılaşıyor. Tapu müdürlüklerinde isim tahsisleri, alım/satım şeklinde sınıflandırıldığı için bu basit işlem büyük mali külfete dönüşmesine neden oluyor.
Bu durumla karşı karşıya kalanlardan biri de Elbistan’a bağlı Esentepe Mahallesi’nde ikamet eden Kifayet Yılmaz oldu. Yılmaz’ın ‘Kifayet’ olan ismi, nüfusa yanlışlıkla ‘Kıyafet’ olarak yazıldı. Kimliğinde yıllarca bu isimle yaşayan Yılmaz, 2017’de yürürlüğe giren kanundan yararlanarak bir dilekçe ile gerçek ismine kavuştu. Yılmaz, babasından kalan bir tarla hissesine ait tapudaki ismini de değiştirmek istedi. Elbistan Tapu Müdürlüğü’ne başvuran Kifayet Yılmaz’a, isim tahsisinin, rutin alım-satım işlemi şeklinde yapılabileceği söylendi. Bu işlem için de, emlak beyanına göre yapılan hesaplama sonucunda 800 TL harç bedeli yatırması gerektiği belirtildi. Bu durum karşısında şaşıran Yılmaz, tapunun zaten kendi adına olduğunu sadece isim değiştirmek istediğini anlatsa da mevcut yasaya göre izlenecek prosedürün belli olduğu, bu kuralın uygulanma zorunluluğunun bulunduğu aktarıldı.
Bu işlem için, alım-satım harcı ödenmesinin külfet getirdiğini ve kendisiyle aynı durumda olan vatandaşları mağdur ettiğini kaydeden Yılmaz, gayrimenkulünün 10 bin TL civarında bir değere sahip olduğu hatırlatarak şunları söyledi:
“İsmim nüfus kaydına yanlış yazılmış. Kifayet olması gerekirken, Kıyafet yazılmış. Bugüne kadar mahkemede yapılan düzeltme için başvuramadım. Şimdi çok kolay olduğunu öğrendim. Nüfus müdürlüğünde kısa sürede isim tashihi yapıldı. Bu kolaylıktan dolayı emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Köyde bir tarladan intikal eden hissem var. Tapuda isim düzeltmesi için başvurdum. Fakat çok yüksek bir harç çıktı. Sebebini araştırdım tapuda isim düzeltmesinde normal alım/satım harcı ödeniyormuş. Tapuda ismimi düzeltmek için, emlak beyanına göre yapılan hesaplamada 800 TL harç çıkıyor. Üzerimdeki gayrimenkulü satmış olsam 10 bin TL civarında elime para geçer.”
Tapudaki isim değişikliği için alım-satım harcı uygulamasının kaldırılması için yetkililere çağrıda bulunan Kifayet Yılmaz, “Hükümetimiz bizlere birçok kolaylık sağladı. İsim düzeltmesinden kaynaklı, tapudaki isim değişikliği için, alım-satım harcı uygulamasının kaldırılmasını, bizlerin altından kalkacağı normal bir harç bedelinin belirlenmesini hususunda, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nden yardım bekliyorum” şeklinde konuştu.
Sn Ablam çok güzel bir konuya değinmişin ama 16 senedir ülkemiz vergilerle ve satma ile yönetildiği için düşürmeyi bırak mevcut iktidar 24 haziranda secilirse ek vergiler gelecek daha..