2 yıl önce TC kimlik numarasını esas alarak kurulan ve devlet hizmetlerini tek bir kapıdan sunmak amacıyla açılan e-devlet sistemine geçişle birlikte, vatandaşları şifre alma telaşı sardı.
PTT Elbistan Müdürü Hacı Belibağlı, Türkiye'de faaliyete geçen e-devlet kapısı projesinin önemli olduğunu belirterek, "Bilgi toplumuna dönüşümün yolunu açan e-devlet kapısı projesiyle birlikte devlet, vatandaşlara hızlı ve kaliteli hizmet sunuyor" dedi.
Fatura, araç sorgulama, trafik cezası, SGK prim dökümü gibi yüzlerce işlemin yapılabilmesi için gerekli olan e-devlet şifresi için vatandaşlar PTT Müdürlüğü'ne akın etmeye başladılar. Kurulduğu ilk dönemlerde fazla bir fonksiyonu bulunmayan e-devlet sistemine, SGK prim dökümlerinin de eklenmesiyle birlikte, vatandaşlar artık internetten işlem yapamaz oldular. Kişilerin özel bilgilerini korumak amacıyla kurulan sistem nedeniyle herkesin kendine ait bir şifresi bulunacak. Bu şifrede sadece PTT Merkez Müdürlüklerinden alınabiliyor.
Belibağlı, "Görevli personelimiz, kimlik bilgilerini sisteme girerek doğrulatmasına müteakip barkod numaralı kapalı şifre zarfı, barkod yazıcı ile okutulduktan sonra kimlik sahibine teslim edilecektir. Görevli personel, okutulan barkodun ve TC kimlik numarasının işlendiği e-devlet kapısı şifre taahhütnamesi metnini baskı için açacak, açılan metni yazıcıdan bastırılarak e-devlet kapısı şifre taahhütnamesi metnini vatandaşa verecek, vatandaş ise adını, soyadını ve tarihini kendi el yazısı ile yazmasından sonra imzalayıp geri verecektir. E-devlet kapısı için şifre talebiyle başvuran vatandaşlardan hizmet karşılığı olarak 1 TL alınacak. Günlük ortalama 100-150 adet e-devlet şifresi almak için gelen oluyor. Şifrenin kaybedilmesi veya unutulması durumlarında ise yeniden şifre talebinde bulunan vatandaşlardan da hizmetin karşılığı olarak 10 TL tahsil edilecek. Herkesi şifre almaya çağırıyorum" dedi.
E-devletin internet sitesine girilmiyor ki şifre alalım.Önce altyapını iyi yap sonra şifre ver...