Üretici ve yatırımcılara hibe destekleri anlatıldı

Elbistan İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından kırsal kalkınma destekleri 13’ncü etap tarıma dayalı yatırımların desteklenmesi hakkındaki tebliğle ilgili bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Üretici ve yatırımcılara hibe destekleri anlatıldı
Üretici ve yatırımcılara hibe destekleri anlatıldı
Haber albümü için resme tıklayın

Tarım ve Orman Bakanlığının kırsal kalkınma destekleri 13’ncü etap tarıma dayalı yatırımların desteklenmesi hakkındaki tebliğ yürürlüğe girdi. Proje tutarı 2,5 milyon liraya kadar olan yatırımlar, kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı kapsamında hibe alabilecek. Çiftçiler, özellikle yenilenebilir enerji projelerinde de yüzde 50 hibe desteği alabilecek. Tarımsal ürünlerle tıbbi ve aromatik bitkilerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik tesis yatırımları, yenilenebilir enerji kaynakları kullanılan sera yatırımları, tarımsal üretime yönelik sabit yatırımlar ve kırsal ekonomik altyapı yatırımlarının arasında bulunduğu konular, hibe desteği kapsamında değerlendirilecek.

Söz konusu tebliğin yürürlüğe girmesinin ardından çiftçileri, destekleme alanları ve konuları hakkında bilgilendirmek için Elbistan İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce toplantı düzenlenendi. Elbistan Ziraat Odası toplantı salonundaki programda, Kahramanmaraş İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü​ Mikdat Kasal tarafından bilgilendirmeler yapıldı.

Kasal, 13’üncü etap tarıma dayalı yatırımların desteklenmesi programı kapsamında Elbistan ve bölge çiftçisinin daha etkin yararlanabilmesi için yerinde hizmet vereceklerini söyledi.

Tarım ve Orman Bakanlığının Kırsal Kalkınma Destekleri 13. Etap Kapsamında Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Tebliğe göre, tarımsal ürünlerle tıbbi ve aromatik bitkilerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik tesis yatırımları, yenilenebilir enerji kaynakları kullanılan sera yatırımları, tarımsal üretime yönelik sabit yatırımlar ve kırsal ekonomik altyapı yatırımlarının arasında bulunduğu konular, hibe desteği kapsamında değerlendirilecek. Sert kabuklu meyveler hariç, başka bir yatırım tesisinde ilk işlemesi yapılan mamul ürünün ikincil işlenmesine ve paketlenmesine yönelik yatırım teklifleriyle yurt dışında üretimi yapılan ürünlerin işlenmesine ve paketlenmesine yönelik yatırımlar hibe desteği kapsamında bulunmayacak. Büyükbaş ve küçükbaş mezbahası konusunda kapasite artırımı, teknoloji yenileme veya modernizasyon başvuruları dışındaki başvurular kabul edilmezken, kanatlı kombinası konusunda sadece yeni tesis kapsamında başvuru yapılabilecek. Tarımsal ürünlerin depolanmasına yönelik yeni tesis başvurularında sadece çelik silo ve soğuk hava deposu hibe desteği kapsamında değerlendirilecek.

Yatırımcılar tebliğ kapsamında ülke genelinde sadece bir adet proje başvurusu yapabilecek. Tarımsal amaçlı kooperatifler ve birliklerin tüzel kişilik olarak proje başvurusunda bulunmaları, üyelerinin veya ortaklarının tüzel kişilik veya bireysel olarak farklı yatırım konularında başvuru yapmasına engel teşkil etmeyecek. Yatırım projelerinin fiziki olarak tamamlanma süresi 15 Kasım 2020'de son bulacak. Tarımsal amaçlı kooperatifler, birlikler veya tüzel kişilerin ekonomik yatırım konularında başvuruda bulunması halinde hibeye esas proje tutarı, yatırım niteliği yeni tesis olan başvurulardan 2 milyon 500 bin lira, tamamlama olan başvurularda 1 milyon 750 bin lira ve kapasite artırımı, teknoloji yenileme veya modernizasyon olan başvurularda 1 milyon 250 bin lira üst limitini geçemeyecek. Kırsal ekonomik altyapı yatırım konularında da hibeye esas proje tutarı 500 bin liraya kadar olabilecek. Hibeye esas proje tutarı alt limiti 50 bin lira olacak. Proje tutarının yüzde 50'sine hibe yoluyla destek verilecek. Diğer yüzde 50'si oranındaki tutarı başvuru sahipleri temin edecek. Başvurular 60 gün içinde gerçekleştirilecek.

Güneş enerjisine dayalı sistemler içeren projeler için destek başvurusu yapılırken; mevcut seralarda ve tarımsal amaçlı kooperatifler, birlikler ile bunların üst birliklerinin sulama hizmetlerinin gerektirdiği elektrik enerjisini temin etmek amaçlı yenilenebilir enerji üretim tesisi konulu başvurularda güneş enerjisi kullanılması halinde teknik gerekçelerinin açıklanması durumunda, yatırım mülkiyeti veya kullanım hakkı başvuru sahibine ait olmak üzere paneller bitişik birden fazla parsellerde yer alabilecek. Yenilenebilir enerji olarak jeotermal, biyogaz, güneş ve rüzgâr enerjisi kullanacak bütün yatırım konularında yenilenebilir enerji üretimi mevcut veya kurulacak tesisin kurulu güç üzerinden hesaplanan yıllık enerji ihtiyacının en az yüzde 51’ini en fazla yüzde 110’unu karşılayacak şekilde projelendirilmesi halinde hibe desteğinden faydalandırılacaklar.

22 Ağu 2019 - 17:05 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

sayın büyük - ilçe tarım müdürümüz elinden gelen herşeyi yapıyor ALLAH razı olsun adam gibi adam AYHAN ÖZCAN

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Ağustos 17:05