Uğur ailesi, TRT’den düzeltme istiyor

Elbistanlı Şair Hacı Hasan Uğur’un yıllar önce kaleme aldığı ‘Terzi’ şiirinin, TRT Radyo’da yayınlanan Esvaplı Türküler isimli programa konuk olan, Türkiye Terziler, Konfeksiyoncular ve Giyim Sanatkârları Federasyonu Genel Başkanı Sinan Turhan tarafından başka bir isme aitmiş gibi okunmasına tepki gösteren Uğur ailesi, TRT’nin bu yanlışı düzeltmesini, Federasyon Başkanı Turhan’ın ise özür dilemesini istiyor.

Elbistanlı Şair Hacı Hasan Uğur’un yıllar önce kaleme aldığı ‘Terzi’ şiirinin, TRT Radyo’da yayınlanan Esvaplı Türküler isimli programa konuk olan, Türkiye Terziler, Konfeksiyoncular ve Giyim Sanatkârları Federasyonu Genel Başkanı Sinan Turhan tarafından başka bir isme aitmiş gibi okunmasına tepki gösteren Uğur ailesi, TRT’nin bu yanlışı düzeltmesini, Federasyon Başkanı Turhan’ın ise özür dilemesini istiyor.

Merhum Şair Hacı Hasan Uğur’un meşhur şiirleri arasında yer alan Terzi şiirinin TRT Radyo’daki programda, başka bir isme aitmiş gibi gösterilmesinin kendilerini çok üzdüğünü ifade eden, Hacı Hasan Uğur’un oğlu Bahtiyar Uğur, TRT’ye gönderdiği yazı ile tepkisini dile getirdi.

Kültür Bakanlığı’nın düzenlediği şiir yarışmasında Türkiye birinciliği elde, yaşamı boyunca yüzlerce şiire imza atan Şair Hacı Hasan Uğur, uzun yıllar önce bir terziye takım elbise dikmesi için verdiği kumaş ve ardından gelişen olayları mizahi bir dille anlatarak, ‘Terzi’ isimli şiiri kaleme almıştı.

Katıldığı programlarda özel istek üzerine Terzi şiirini okuyan Hacı Hasan Uğur, bu şiirine kitabında da yer vermişti.

Türkiye Terziler, Konfeksiyoncular ve Giyim Sanatkârları Federasyonu Genel Başkanı Sinan Turhan’ın TRT Radyo’daki programda Terzi şiirini, dayısı Hacı Ahmet’e ait olduğunu söylemesinin gerçeği yansıtmadığını anlatan Bahtiyar Uğur, TRT Radyo’ya yazdığı düzeltme ve özür isteği yazısında şu cümlelere yer verdi:

“Program Yapımcısı Levent Çelik, Program Danışmanı Kubilay Dökmetaş, Teknik Yönetmen Kasım Gümüş, program sunuculuğunu İlkim Eylül İlk'in yaptığı 22 Mart 2017 tarihinde yayınlanan ‘Esvaplı Türküler’ programına konuk olarak katılan Türkiye Terziler, Konfeksiyoncular ve Giyim Sanatkârları Federasyonu Genel Başkanı Sinan Turhan yanlış bir bilgilendirme yapmıştır.

Programa konuk olarak katılan Federasyon Başkanı Sinan Turhan, Terzi şiirinin dayısı Hacı Ahmet'e ait olduğunu söyleyerek, programın 39. dakikasında yanlış bir bilgi ifade etmiş olup, bir kısmını okuduğu Terzi Şiiri Elbistanlı Şair Hacı Hasan Uğur’a aittir.

TRT gibi sanata önem veren, bu ülkenin markası olan, doğru bilgi vermeyi kendisine ilke edinen bir kuruluşun radyo programında yanlış bir bilgilendirme yapılması hem Uğur ailesi olarak bizleri, hem de babamız Şair Hacı Hasan Uğur'u bilen sanatseverleri derinden üzmüştür.

Bu minval üzere yanlış bilgilendirme yapan sayın Başkan Sinan Turhan'ın özür dilemesi ve TRT Radyo’nun Esvaplı Türküler programında en kısa zamanda durumun düzeltilerek, gerçeğin ifade edilmesi talebimizdir.”

ÇALIŞKAN TERZİ !

Kumaş verdim terzilerin birine

Var olsun eline almadan dikti

Kırkdokuz adamla haber yolladım

Ellinci selamı salmadan dikti.!

Düzmüş tar'a emek vermiş özünden

Örümcegi süpürdüler yüzünden

Tanıyıpta bilemedim tozundan

Şükrolsun fareler delmeden dikti.!

Geri alacağım kumaşı biçti

Hevesim düğündü bayramda geçti

Nice insan doğdu nicesi göçtü

Başıma bir bela gelmeden dikti.!

Şerit metre ile ölçüm verildi

Tık demeden provaya varıldı

Altı çırak usta oldu ayrıldı

Yedinci çırağı bulmadan dikti.!

Dükkanına girdim,sandım bir mezar

En ufak çırağı gelene kızar

Doksan günden sonra oniki pazar

Onuncu Cuma'yı kılmadan dikti.!

Hiç görmedim bu terzinin dengini

Tercih etmez fukarayı zengini

Mor kumaşın al eylemiş rengini

Tez günde boyası solmadan dikti.!

Hakettim bir sefer motor kirası

Evvelinden verilmişti parası

Gelmemişti bizimkinin sırası

Muhakkak yanıldı,bilmeden dikti.!

Yaz ayında kumaş verdim ilk başa

Provası hazır oldu son kışa

HACI HASAN gel şükreyle bu işe

Hırsız gelip ordan çalmadan dikti.!

HACI HASAN UĞUR

27 Mar 2017 - 13:19 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

05

Arif BİLGİN - Bu kadar saygısızlık olmaz. Şiiri kimin yazdığı belli iken nasıl olur da başkasına mal edilmek istenir. Bunun adı intihaldir yani hırsızlıktır. Ha bir başkasının yazısı, makalesi çalınmış ha şiiri... Aile hukuki yoldan da haklı çıktığı gibi tazminata mahkum ettirebilir. Şaire, yazara, hakka hukuka saygı diye bir şey var... Şiiri başkasının adına mal edenleri şiddetle kınıyorum...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 27 Mart 13:19
04

FERUDUN ÖNAL - Sanat fakiri gariban Elbistan'ımızın parmakla sayılabilecek değerlerinden biri olan Hacı Hasan Uğur Beyefendinin ve diğer sanatçılarımızın her yerde haklarını koruyalım.Eserlerinin çalınmasına,tahrif edilmesine izin vermeyelim.Bu sadece ailenin değil tüm Elbistanlıların meselesidir.Duyarlı girişimleri nedeniyle aileyi kutluyor ve destekliyorum.Av.Ferudun Önal-İstanbul.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 27 Mart 13:19
03

Hamdii - Sakin olun bu ne şiddet bu celal sehven olmuştur karşı tarafı dinlemeden anlamadan hemen yargılamayalım.Nede olsa sehvenlere alıştık bu ülkede

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 27 Mart 13:19
02

Vatandaş - TRT nin herzaman yaptığı şey bu. Bilgisiz insanları doldurursan kuruma olacağı budur.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 27 Mart 13:19
01

Arif BİLGİN - Evet TRT düzeltti.

Hacı Hasan Uğur'un hakkını Hacı Hasan Uğur'a verdi.

Sağ olsun Ahmet Göçer ses kaydını göndermiş, düzeltmeyi ondan dinledim.

İnanın düzeltirken o kadar yanlış yaptılar ki şaşırmamak elde değil.

Konuşanlardan biri "Bu şiiri falan besteledi sanıyordum, meğer Hacı Hasan Uğur bestelemiş" diyor; yanlış!

Bu şiir Kültür Bakanlığından ödül almış diyorlar; yanlış! (H. Hasan Uğur başka şiirle ödül aldı)

Şiir, 1955 yılında ödül almış diyorlar; yanlış!

Neyse merhum sahip çıkılmasından memnun olmuştur; Allah rahmet eylesin; ailesini de böyle duyarlı tavırlarından dolayı kutlarım.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 27 Mart 13:19