Tor, Meclis kürsüsünden Kahramanmaraş’ı anlattı

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kahramanmaraş Milletvekili Fahrettin Oğuz Tor, Kahramanmaraş'ın tarihi, turistik ve kültürel değerlerini tek tek TBMM kürsüsünden sıraladı.

Kahramanmaraş’ın birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını belirten MHP Milletvekili Fahrettin Oğuz Tor, Kahramanmaraş’ın gezmeye ve görmeye değer nadide illerden biri olduğunun altını çizdi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda gündem dışı söz alan MHP Kahramanmaraş Milletvekili Fahrettin Oğuz Tor, Kahramanmaraş’ı şimdiye kadar görmeyenlerin ilk geldiklerinde, “Bu güzel diyara daha önce neden gelmedim’ diyeceklerini anlattı.

Kahramanmaraş’ın tarihi İpek ve Baharat Yolu üzerinde turizm ve kültür varlıklarıyla doğal güzellikleriyle ünlü bir il olduğunu ifade eden MHP’li Tor, şöyle devam etti:

“Adana'dan Diyarbakır-Mardin istikametine, Malatya istikametine, Kayseri'den Van istikametine giden vatandaşlarımız, yarım bir hilal yaparak, birkaç saatlerini Kahramanmaraş'ımıza ayırırlarsa misafirperver, güler yüzlü, gönlü zengin Kahramanmaraş'ımızın insanını tanıyacak, muhteşem tabiatını, tarihî, turistik ve kültürel eserleri görecek ve "Bu güzel diyara neden daha önce gelmedim." pişmanlığını yaşayacaklardır.

Sayısız tarihi ve ulu camileri, hanları, hamamları, şifa dağıtan termalleri, içmeleri; Adanalının, Osmaniyelinin, Anteplinin yayla ve mesire yerleri, çok sayıda serin yaylaları, yabani hayvan ve sayısız kuş türünün yaşadığı Binboğa'sı, Bertiz'i, Engizek'i, Torosları; Andırın ve Göksun'da balta girmemiş ormanları; kuş cenneti, Gavur Gölü, su sporları yapılan birçok baraj gölleri, otantik el sanatları, zengin mutfağıyla Kahramanmaraş, gezmeye ve görmeye değer nadide illerimizdendir. "Maraş bize mezar olmadan düşmana gülzâr olmaz" diyen edeler, çeteler, Ökkeşler, adını sayamadığım yüzlerce kahramanın diyarıdır.”

Kahramanmaraş’ın zengin yemek kültürü ve yöresine has tarım ürünlerinden de bahseden MHP Milletvekili Fahrettin Oğuz Tor, “Tabii paça çorbası, güzel ülkemizin birçok yöresinde yapılır. İddia ediyorum ki; kelle paçayı Maraş'tan daha iyi yapan bir yer yoktur. Sadece bir kelle paça içmek için bile -üstelik siyah yerinden- Kahramanmaraş'ımıza gelmeniz yeterlidir. Tabii ki dondurmamız dünya çapındadır; biberimiz, çerezlik ve çorbalık tarhanamız; mahrabaşı, kabarcık, horoz yüreği, katırtırnağı üzümlerinden yapılmış köpük sucuğumuz, kahverengi sucuğumuz, bastığımız, samsamız marka olmuştur. Abdülhamit Han'ın ‘Bana üzüm getirin, onu da Maraş'tan getirin’ dediği Bertiz üzümünü de tatmadan geçmeyecektir gelenler. Üzerinde 12 baraj bulunan Ceyhan Nehri'nin doğduğu yer Elbistan Pınarbaşı'nı, Başkonuş Yaylası'nı, Meryemçil Yaylası'nı, Binboğa Yaylalarını, Ceyhan Vadisi'ndeki dimdik Ali Kayasını, muhteşem Döngel Mağaralarını, Yeşilgöz Obruğu'nu, kaleleriyle ünlü Andırın'ı görmek istiyorsanız, buyurun Kahramanmaraş'a diyoruz. Ağzınızdan sular akıtan elma mı yemek istiyorsunuz? Buyurun Göksun'a. Acı su mu içmek istiyorsunuz? Buyurun Ekinözü'ne. Tadı damağınızda kalacak ceviz mi seversiniz? Buyurun Çağlayancerit'e. Balık mı seversiniz? Buyurun Nurhak'a. Kız kardeşlerimiz, çeyizinizi meşhur Maraş burmasıyla taçlandırınız, düğününüzde, nişanınızda Maraş işi sim sırmalı kadife elbiseler giyin diyoruz” şeklinde konuştu.

Kahramanmaraş’ın bağrından Türk edebiyatına ve sanatına yön veren büyük usta şair ve yazarların yetiştiğini vurgulayan Tor, “Büyük dava adamı, şair, yazar, çileli insan Necip Fazıl Kısakürek'in; şiirinin büyük ustası Abdurrahim Karakoç'un; ozanların padişahı Mahsuni Şerif'in; 7 güzel adamın; Âşık Yener'in; aşık edebiyatının en büyük halk şairi Derdiçok'un, şair Hayati Vasfi'nin, Güneşlerin, Akbaşların, Karakoçların, Zarifoğlu'nun, hülasa, ismini sayamadığım ozanların, şairlerin diyarını görmek istemez misiniz? Buyurun Maraş'a” ifadelerini kullandı.

Kahramanmaraş’ın inanç turizmi noktasında da gidilmesi gereken ilk yer olduğunun altını çizen MHP Kahramanmaraş Milletvekili Fahrettin Oğuz Tor, bu konuda da, “"İnanç turizmi" diyorsanız gideceğiniz ilk yerlerdendir Kahramanmaraş. Semavi dinlerde kutsal ve önemli bir inanç merkezi olan Eshab-ı Kehf Külliyesi'ni görmek mi istiyorsunuz? Buyurun Afşin'e. Asurluların, Perslerin, Makedonyalıların ve Kommagene Krallığı'nın, Emevilerin, Abbasilerin, Selçukluların, Memlüklerin, büyük Osmanlı'nın tarihî kalıntılarını, izlerini görmek mi istiyorsunuz? Buyurun Kahramanmaraş'a diyoruz. Germenicia Antik Kenti kalıntılarını, henüz bir kısmı gün yüzüne çıkış muhteşem mozaikleri görmek istiyorsanız Buyurun Kahramanmaraş'a diyoruz” diye konuştu.

Tor, konuşmasını, “Kahramanmaraş il merkezinde bulunan Osmanlı kapalı çarşılarının en erken örneklerinden biri olup ortasında doğa kubbesiyle dikkat çeken Türkiye'nin 3'üncü büyük kapalı çarşısını, bedestenini görmek ister misiniz? Kapalı Çarşı'dan yemeni alın, el yapımı oyma ceviz sandıklar alın, bakır süs eşyaları alın. Ezcümle, sizleri suların, vadilerin, nehirlerin, dağların, yaylaların, ormanların, barajların şehrine; tarihe, kültüre, turizme, huzur şehri, bolluk şehri Kahramanmaraş'a davet ediyorum” cümleleri ile tamamladı.

21 Mar 2018 - 15:21 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

02

Mehmet Kaya - Canli izledik abi adami konusturmadilar bile baskan kisa kestirdi

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Mart 15:21
01

Sebahattin kayabaşı - Ne güzel anlatmış

Rabbim gücünüzü kuvvetinizi artirsin

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Mart 15:21