Toprak Dede anısına fidan diktiler

Hayatını kaybeden TEMA Vakfı kurucu başkanı Toprak Dede olarak tanınan Hayrettin Karaca adına TEMA Vakfı Elbistan Temsilciliği tarafından 15 Temmuz Anaokulu bahçesine fidan dikildi.

Toprak Dede anısına fidan diktiler
Toprak Dede anısına fidan diktiler
+2
Haber albümü için resme tıklayın

Toprak Dede olarak anılan Tema Vakfı’nın kurucusu ve Onursal Başkanı Hayrettin Karaca adına TEMA Vakfı Elbistan Temsilciliği tarafından 15 Temmuz Anaokulu’nda fidan dikme etkinliği düzenlendi. Çok sayıda fidan, minik TEMA’cılar ve vakfın Elbistan Temsilciliği üyeleri tarafından toprakla buluşturuldu.

TEMA Vakfı Elbistan Temsilcisi Fatma Doğuç, Toprak Dede’yi kaybetmenin üzüntüsünü yaşadıklarını söyledi.

Karaca’nın, kendisini sadece ülkesine değil dünyaya adamış bir insan olduğunu belirten Doğuç, “Kurucu Onursal Başkanımız ve Toprak Dedemiz Sayın Hayrettin Karaca'yı kaybetmiş olmanın derin üzüntüsü içindeyiz. Hayatını doğaya adayan, yaşantısı ve hedefleriyle rol model olan ülkemiz doğasına sunduğu katkılarla ülkemize büyük değer katan Toprak Dedemizi sevgi ve minnetle daima model almaya devam edeceğiz. Ülkesinin toprakları için yola çıkmış inanılmaz bir mücadele, 81 ilde temsil edilen 850 bin gönüllüye ulaşmış, toprağına-doğasına sahip çıkacak bir nesil yetişmesi için seferber olmuş gönüllü eğitmen kadrosu, milyonlarca fidanı toprakla buluşturmuş TEMA Vakfı'nın kurucusu ve Onursal Başkanı gerçek bir vatansever Toprak Dedemiz Kurucumuz Hayrettin Karaca, toprağın bol olsun. Tüm ülkemizin başı sağ olsun” diye konuştu.

Hayrettin Karaca kimdir?

Hayrettin Karaca 4 Nisan 1922 yılında Bandırma’da doğdu. Babası Hocazade Halil Efendi, annesi Zehra Hanım’dır. Her ikisi de Kırım muhaciridir. Liseyi bitirdikten sonra ailesinin işinin başına geçip triko-örme olan bu işi ülkenin en başarılı sanayi kuruluşlarından biri yapmıştır. Karaca firması diğer firmalara göre 20 yıl önceden Türkiye’de ihracatın liderliğini yapmıştır. Karaca, ellili yaşlarında Türkiye’nin ilk özel arboretumunu kurdu ve yurtiçi-yurtdışında gezdiği her yerden tohumlar topladı, botanik bahçelerini gezdi ve bağlantılar kurdu. Karaca’nın Yalova’da kurduğu Karaca Arboretumu, dünyanın her tarafındaki botanikçiler tarafından bilinmektedir. Yılda iki kez yayınlanan Arboretum Magazin’i bilim adamlarının araştırma ve görüşlerinin yayınlandığı bir forum olmuştur. Türkiye için adeta bir gen koruma merkezi olan Karaca Arboretumu içerisinde 14.000 türü barındırıyor. Karaca, TEMA Vakfı’nın kurucularından biridir. 97 yaşında hayata veda eden TEMA Vakfı Onursal Başkanı Hayrettin Karaca çok sayıda ödülün sahibiydi.

Hannover Üniversitesi’nden ekoloji profesörü Franz H. Meyer, Hayrettin Karaca’dan “Şimdiye kadar hiç böylesine kişisel çıkar gütmeden, kendini insanlığın yararına çalışmaya adamış birine rastlamadım.” diye bahsetmektedir. TEMA Vakfı’nın kurucularından olan Karaca doğal hayatla ilgilenmeye, özellikle ağaç dikim çalışmalarına devam ediyordu.

22 Oca 2020 - 17:58 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

04

Hakan Kılıç - Birinci konu ; fidanları bir buçuk , iki ay sonra YANİ MEVSİMİNDE DİKİN ! Rahmetli Hayrettin KARACA'yı anacağız diye aceleye getirip, reklam derdine düşmeyin ! İkinci konu ; dikilen bunlarca fidanın akıbeti ne olmaktadır ? Şimdiye kadar dikilen fidanların yarısına sahip çıkılarak korunabilseydi şimdi Elbistan ve çevresi yemyeşil ormanlıktı. Fidanlar törenlerle, reklamlarla dikiliyor ama maalesef tamamına yakını kısa sürede kuruyor, yok oluyor...Her şeyi planlı ve disiplinli yapıp, takip etmek gerekir. Umarım bu uyarılarım dikkate alınır. Emekler ve fidanlar boşa gitmesin...TEMA VAKFI İlçe Başkanı ve gönüllü yüreklere saygılar sunuyorum.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Ocak 17:58
03

Mehmet - Her mevsim ağaç dikilir ama tutmaz.Millet olarak teklami ve israfı severiz

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Ocak 17:58
02

Tema Vakfı Elbistan - Hakan bey dikmiş olduğumuz fidanlar 15 adet zaten kış ağacı olan yaprak dökmeyen göknar , ladin ve kara çam olup sayın Hayrettin Karaca adına tüm ülke genelinde iklim şartlarına göre temsili dikimdir.Toprak donmadığı sürecebkış ağaçları hermevsim dikilebilir.Ayrıca Tema Vakfı Türkiyebilin en önönemli kurumsal vakıflardan biridir ve reklama ihtiyacı olmayan bir vakıftır.Elbüstanda Temanın varlığını hissettirdiğimiz doğrudur.Bizim Elbistan

temsilciliği olarak amacımız doğaya karşı toplumsal farkındalık oluşturmak olup her bir bireye ağaç dikme kültürünü ve dikmiş olduğu ağacın bakımını üstlenme sorumluluk bilincini oluşturmaktır.Bugüne kadar dikmiş olduğumuz fidanların bir bir takipçisiyiz.Dikim yaptığımız yerler bakımının belediye ya da dikim yapılan bölge halkı tarafından bakımının yapılacağı yerlerdir.Bakımının üstlenileceğe yerlere dikim yapmya özellikle dikkat ediyoruz.Elbette

diktiğimiz fidanlar arasında tutmayıp fire veren olacaktır.Bu malesef kaçınılmaz.Umarız sizde tek bir fidan dikti iseniz bakımını üstlenmişsinizdir.Daha sistemli çalışma konusunda size şunu söyleyebiliriz

ki biz bir halk hareketiyiz ve amacımız doğakonusunda bilinç oluşturmak. Takdir edersiniz profosyonel dikimler elbette orman işletme müdürlükleri tarafından teknik çalışmalarla yapılmaktadır.Oysa ki Elbistanda müdürlük olmadığı gibi tüm çabalarımıza rağmen şef bile atanmadı.Tüm çalışmaları Göksun Orman İşletme müdürlüğü ile yürütüyoruz.Anlayacağınız Hakan Bey imkansızlıklar içinde ciddi bir çaba

gösteriyoruz.Reklam için ağaç diken varsa o

kurum kuruluş ya da kişilerin sorunu fakat bu

uyarınızın bizmle alakalı olmadığını düşünerek üstümüze almıyoruz amacımız net

ve açıktır.Doğadan ve toprağın korunmasından

başka derdimiz yoktur.Elbistandaki Tema Vakfı Sorumlulupuna bir doğasever olarak destekletinizi bekliyor saygı ve sevgilerimizle doğa barışı için umut yeşertelim diyoruz.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Ocak 17:58
01

Hakan Kılıç - Bu uzun ve geniş anlamlı açıklamanızı keşke haber başlığı altında sunmuş olsaydınız hem ben hem de sayın halkımız daha çok aydınlanmış olurdu. Daha geçen gün " bir milyon fidan " haberine istinaden düşüncelerimi ifade etmek istedim. Yıllardır çeşitli şekilde ve çoğu da gösteriş ve reklam amaçlı fidanlar dikilmekte ve çok kısa sürede de yok olmaktadırlar. İlk atılan adımın devamını getirmek için fidanların korunması ve bakımını herkesin ciddi şekilde üstlenmesi gerekir. Açıklamanızda bahsettiğiniz ayrıntılar ve diktiğiniz fidan sayısı haberde belirtilmemiştir. Bu eksiklik size ve haber yapan gazete kuruluşuna aittir. Ben yıllardır ağaç dikerim ve " diktiğim ağaçlara da özenle bakarım" sadece ağaç değil, taşların, betonların arasından gülümser gibi boy veren bir ot bile benim için çok anlamlıdır...Bu sözlerimden "yükünde olanların gocunması " dileklerimle , çalışmalarınızda başarılar ve kolaylıklar diliyorum...Saygılar.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Ocak 17:58