TEMA: “Büyük Ova’larda termik santral projelerine karşıyız”

TEMA Vakfı Genel Müdürü Oben Akyol, aralarında Elbistan Ovası’nın da bulunduğu ‘Büyük Ova’ koruma alanlarında projelendirilen termik santral ve kömür madenciliği projelerinin Türkiye’nin gıda ve su güvencesini tehdit ettiğini söyledi.

2017 ve 2018'de Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararları ile toplam 6,8 milyon hektarı kaplayan 243 ova, "Büyük ova koruma alanı" ilan edildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın projelendirdiği ve yatırım için hazırlık yaptığı bazı termik santraller de Büyük Ovaların içerisinde yer alıyor. TEMA Vakfı başlattığı “Kömür Üzer” kampanyası ile kömürlü termik santrallerin ve kömür madenciliğinin tarım alanlarına verdiği zarara dikkat çekmek için yurt genelinde çalışmalar gerçekleştiriyor.

TEMA Vakfı Genel Müdürü Oben Akyol, konuyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, bu duruma karşı olduklarını belirtmek için ‘Kömür Üzer’ adlı bir kampanya başlattıklarını hatırlattı.

30 bin imza topladıklarını belirten Akyol, “Kömürlü termik santraller ve kömür madenciliği başta toprak ve su varlıkları olmak üzere tüm doğal varlıklara geri dönülmez zararlar veriyor. Ayrıca termik santrallerin neden olacağı hava kirliliği ve su tüketimi tarımı, çiftçiyi ve halk sağlığını tehdit ediyor. Türkiye’nin gıda deposu olan birçok ova termik santral tehdidi altında bulunuyor. TEMA Vakfı olarak geçtiğimiz yıl başlattığımız Kömür Üzer kampanyası ile tarım alanlarını kömür madenciliği ve kömürlü termik santral projelerine açmaması için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na çağrıda bulunduk. Türkiye çapında 30 binden fazla online ve ıslak imza toplayarak Tarım İl Müdürlüklerine teslim ettik. Ancak maalesef termik santral projeleri hala devam ediyor. Bu yıl da TEMA gönüllülerinin katılımıyla düzenlenecek etkinliklerle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına tarım alanlarındaki kömür yatırımlarına izin vermemesi için çağrı yapıyoruz. Kömür ocakları ve kömürlü termik santrallere itiraz etmek için herkesi imza kampanyasına destek vermeye davet ediyoruz” dedi.

24 May 2018 - 13:40 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

Muhammet - Tema dahil sivil toplum kuruluşlarinin bur cogu siyasi baskılar nedeniyle sessiz kalmakta yada iktidara yakın durmaktadır.Bu nedenle hiç bir konuda yeterince tepki göstermemektedirler.Elbistan özelinde tema Vakfı üyeleri bırakın tepki göstermeyi adeta yaranmak yağ çekmek yarışında en ön safa yerleşmek adına ellerinden geleni yapmaktadırlar.Hemen inkar yoluna gidecekler için :tüm Türkiye çapında infial yaratması gereken şu zehirlenmesi hakkında ne yaptınız? Yapalak catova civarına yapılmasi düşünülen termik santralleri için ne gibi eylemlerde bulundunuz? Akbayir termik santrali, çevre kirliliği, doğalgazın halen gelmemesi vs hakkında gerçek tepkiniz neydi.Dolayısıyla dostlar alışveriş de görsün misali basın bildirileri ile kendiniz çalar kendiniz oynarsiniz.uzatmaya gerek de yok

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Mayıs 13:40