Tarlada çalışan işçinin yevmiyesi 48 TL oldu

Elbistan Ziraat Odası, ilçe genelindeki tarım işçilerinin 2018 yılı için tam gün çalışma ücretini geçtiğimiz yıla göre 5 lira artırarak, 48 TL olarak belirledi. 8 saatten fazla çalışan tarım işçisine ise her saat için ayrıca ücret ödenmesi kararlaştırıldı.

Tarlada çalışan işçinin yevmiyesi 48 TL oldu
Tarlada çalışan işçinin yevmiyesi 48 TL oldu
+1
Haber albümü için resme tıklayın

Elbistan’daki işçi yevmiyeleri ile zirai faaliyetlerin birim rakamları Elbistan Ziraat Odası Meclis Salonu’nda yapılan toplantı ile belirlendi. Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, yönetim kurulu üyeleri, tarla sahipleri ile tarım işçisi temsilcilerinin katıldığı ve tarım işçilerinin tam gün çalışma ücretinin çavuşluk dahil 50 TL olarak tespit edildiği toplantıda, sulu arazisini başkasına sürdürmek isteyenlerin de mazot fiyatlarındaki artışla birlikte dönüm başı 25 lira ödemesi kararlaştırıldı.

İşçi yevmiyeleri ile tarla sürümü gibi zirai faaliyetlerin de dönüm ücretlerinin belirlendiğini ifade eden Başkan Mehmet Ali Bulut, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Oda Yönetim Kurulunun 16 Nisan 2018 tarih ve 09 nolu kararı gereği, 2018 yılı için tarlalarda çalışma mevsimi başladığından, tarım işçilerinin 1 günlük işçi yevmiyesi, çavuşluk (elçilik) içinde olmak üzere 50 TL olarak belirlenmiştir. Bu rakamın 48 TL’si işçi yevmiyesi, 2 TL’si de çavuşun (elçinin) olacaktır. Ortalama 20 işçinin başında bir çavuşun bulunması gerekmektedir. Çavuşun yevmiyesi işveren tarafından ödenir. Yatılı gelen işçi için getirme işverene, gidiş işçiye aittir. Her gün gidiş, geliş yapan işçiler için işverenle işçiler kendileri anlaşacaktır. İşçi en az 8 saat çalışmak zorundadır. Açık kamyon ve kamyonetle işçi taşınamaz. İşçilerin zaruri ihtiyaçları işveren tarafından karşılanacaktır. İşçi 8 saatten fazla çalıştırıldığı takdirde, her saat için 6 lira 25 kuruş ayrıca ücret ödenmesi gerekir.”

Özellikle okul çağında olan çocukların tarlada çalıştırılmaması gerektiği vurgulayan Başkan Bulut, “Çavuşlarımızdan ve çiftçilerimizden okul çağındaki çocuklarımızın tarlada çalıştırılmamalarını istiyoruz. Bazı aileler maddi durumları iyi olmadığı için özellikle de okul çağındaki kız çocuklarını da yanlarında tarlaya götürüyor. Buna kesinlikle izin verilmemeli. Çocuklarımızın yeri okuldur. Buna dikkat edilmeli” şeklinde konuştu.

Tarım arazilerindeki zirai faaliyetlerle ilgili olarak da rakamları açıklayan Bulut, bu konuda da, “Mazota gelen zamlar nedeniyle sulu arazide çift sürümünün dönümü 25 TL, kıraç arazide ise 21 TL olarak belirlenmiştir. Kültüvatör ve koplu çekiminin dönümü 13 TL, kürümlenin dönümü 11 TL, diskaronun dönümü 11 TL, tarla ilaçlama dönümü 7 TL, 1 tonluk depoda bahçe ilaçlama 70 TL ve 400 litrelik depoda bahçe ilaçlama ise 40 TL’den ücretlendirilecektir. Bölgemizde çiftçilik yapan herkesin bu fiyatlara uymak zorunluluğu vardır. Çiftçimize ve çalışanlarımıza hayırlı olsun. Bol kazançlı ve bereketli bir sezon diliyorum” ifadelerini kullandı.

16 Nis 2018 - 14:43 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

08

Incibaba - Cocuk calistirmayin. Romukta insanlari tehlikeli tasimayin birde vatandasin teri sogmadan parasini verin

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Nisan 14:43
06

ben - ben size 55 verim işcilerle muatap olamayin 48 ne yapsinlar sigorta bile yok o konuyu konusun ve isciler gendi cepinde yemek yeyiyor

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Nisan 14:43
05

Fatih - Marmara bölgesindeki zeytin topatan işçilerin günlüğü 100 tl bilginiz olsun sayın editör

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Nisan 14:43
04

elbistanli - Bir kilo et bile gelmez o paraya yaziktir gunahtir

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Nisan 14:43
02

ÇAVUŞ KİM? - Yaw Ziraat odası başkanı abimiz ne yapıyor çavuşlukta nedir yaw işçinin emeğinden al birine ver kararına imza at olurmu böyle zulüm zaten güneşin alnında çalışıyor çavuşa ne gerek varki işçi en iyi çavuş zaten hem 20 işçiden 2 lira kes öte yandan birde çavuşa da 50 kağıt ver eeee sonra ortaya çıkan hesap=20x2+50=90 lira orayı yap burayı yap hadi hadi diye bağıran çağıran adama 90 kaat ver oldumu be abi?Vicdanınıza bir sorun toprağın üstü kadar altıda var valla yapışmasın yakana sayın başkan Elbistandaki tarla işçileri????

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Nisan 14:43
01

Rasit - Bu kadar da olmaz patronlar her zaman işçinin cebinden çalıyor 48 nedir Allah aşkına asgari ücrete bile tekabül etmiyor nerde kalmış adalet devlet işçinin yanında değil zaten kendileri yeme pesinde bu insanlar bir evden 4 kisi çalışıyordur anca geciniyordur oda ssk yok çocuk işçi var Allah yardımcıları olsun

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Nisan 14:43