Sürgünde hayatını kaybeden Çerkesler için mevlit okutuldu

Sürgünde hayatını kaybeden Çerkesler için mevlit okutuldu

Sürgünde hayatını kaybeden Çerkesler için mevlit okutuldu
Sürgünde hayatını kaybeden Çerkesler için mevlit okutuldu
Haber albümü için resme tıklayın

AK Parti Elbistan Gençlik Kolları Teşkilatı tarafından, Çerkeslerin 21 Mayıs 1864’te Çarlık Rusya’sı tarafından uğratıldıkları sürgünün 153. yıldönümü dolayısıyla Mevlid-i Şerif okutuldu.

Türkiye'de yaşayan Çerkesler, 153 yıl önce Çarlık Rusya’sı tarafından anavatanlarından sürgün edilerek koparılışlarının yıldönümünü hüzünle anıyor. Çerkes-Rus savaşlarının bitmesinde sembol tarih olarak bilinen 21 Mayıs 1864, Çerkesler için sürgünü ve soykırımı ifade ediyor. 21 Mayıs'ı "Yas Günü" olarak anan, Türkiye başta olmak üzere birçok bölgede yaşayan ve bu büyük acıyı unutmamış olan Çerkesler, sürgünü tüm dünyaya duyurmak adına her yıl farklı etkinlikler düzenliyor. Çerkesler, 153 yıl önce anavatanlarından sürgün edildikten sonra Karadeniz üzerinden Türkiye’ye Kandıra Babalı Köyü sahiline ulaşsa da, yüz binlercesi yolda hayatını kaybetmişti.

AK Parti Elbistan Gençlik Kolları Başkanlığı da sürgün esnasında hayatını kaybeden Çerkeslerin acısını paylaşmak ve onları anmak için mevlit programı düzenledi. Çarşı Atik Cami’inde okutulan Mevlid-i Şerif programına, Kafkas Derneklerinin yöneticileri de katıldı. Mevlit sonrasında katılımcılara ve cemaate çeşitli ikramlarda bulunuldu. Kafkas Derneklerinin yöneticileri, daha sonra AK Parti Elbistan İlçe Teşkilatı’na geçerek burada görüş alışverişinde bulundu.

Çerkes sürgünü ile ilgili olarak AK Parti Elbistan Gençlik Kolları Başkanlığı’nca yapılan açıklamada, Çerkeslerin anavatanlarından zorla koparılıp dünyanın dört bir tarafında dağıtıldığına vurgu yapıldı. Çerkes Sürgünü olarak adlandırılan bu trajedinin 153. yıldönümünde de acısının paylaşılmak istendiğine dikkat çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Çerkesler, 21 Mayıs 1864’te Çarlık Rusya’sının Kafkasları istilası döneminde yüz binlerce kayıp vermiş, sağ kalanlardan pek çoğu ana yurdunu terk edip Anadolu’ya sığınmıştır. 'Çerkes Sürgünü' olarak adlandırılan bu trajedinin acısını bugün de hissediyoruz. Çerkes kardeşlerimizin 153 yıl önce yaşadıkları acıları paylaşmak için bir araya geldik. Bu vesileyle hiçbir şekilde böyle bir dram ve sürgün yaşanmasın diye dua ediyoruz. Sürgünde hayatını kaybeden Çerkes kardeşlerimiz için mevlit okuttuk. Onlar için dua ettik. Anadolu’ya sığındıkları günden bugüne kadar birlik, beraberlik kardeşlik ve huzur içerisinde birlikte yaşadığımız Çerkes kardeşlerimizin, 153 yıl önce yaşadıkları o büyük acının dünya üzerinde hiçbir milletin başına gelmemesini diliyoruz. Geçmişte olduğu gibi bugün de yanında olduğumuzu bir kez daha vurguluyor, bu trajedi sırasında yaşanan kayıpların hatırası önünde saygıyla eğiliyoruz.”

19 May 2017 - 14:14 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.