Söğütlü’deki sel uyarısı için kriz masası kuruldu

Elbistan ve çevresindeki sağanak yağışın etkisiyle Söğütlü Çayı’nda sel ve taşkın riski göz önünde bulundurularak kriz masası oluşturulurken çay kenarındaki 3 okulda 1 günlüğüne eğitime ara verildi.

Söğütlü’deki sel uyarısı için kriz masası kuruldu
Söğütlü’deki sel uyarısı için kriz masası kuruldu
+4
Haber albümü için resme tıklayın

Elbistan Kaymakamlığı, Elbistan Belediyesi ve Devlet Su İşleri (DSİ) Afşin 204.Şubesi tarafından oluşturulan kriz masası, Söğütlü Çayı’nın kaynak noktasından Ceyhan Nehri ile birleştiği yere kadar olan bölümdeki debi yüksekliğini anbean takibe aldı.

Ekiplerin, çay yatağında yaptıkları çalışmaları inceleyen Elbistan Kaymakamı Özkan Demir ve Elbistan Belediye Başkan Vekili Ahmet Tıraş, vatandaşların olası taşkın riskinden mağdur olmamaları için ekiplerin koordinasyon halinde çalıştıklarını ifade ettiler.

Elbistan ve çevresi, gece saatlerinde başlayan ve sabaha kadar aralıksız olarak devam eden sağanak yağmurun etkisi altında kaldı. Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nden alınan verilere göre Elbistan’a son 24 saat içerisinde metrekareye 18,3 kilogram yağış düştü. Söğütlü Çayı’nın beslendiği bölgelere düşen yağış ise metrekareye 28 kilograma ulaştı. Etkili sağanak yağış, Elbistan’a bağlı Tapkıran Mahallesi civarından doğan ve çok sayıda yerleşim yerini geçtikten sonra Ceyhan Nehri ile birleşen Söğütlü Çayı’nda taşkın ve sel riskini de beraberinde getirdi. Devlet Su İşleri (DSİ) ve Elbistan Belediyesi yetkilileri de yapılan inceleme sonrasında Söğütlü Çayı’nda sel oluşabileceği riskini göz önünde bulundurarak Elbistan Kaymakamlığı ile konuyu paylaştı. Elbistan Kaymakamı Özkan Demir başkanlığında toplanan İlçe Hıfzıssıhha Kurulu, acilen toplanarak Söğütlü Çayı’nın geçtiği Esentepe Mahallesi kesimindeki İMKB Gazi Mustafa Kemal Anadolu Lisesi, Esentepe Ortaokulu ile Elbistan Anaokulu’nda eğitime 1 gün süreyle ara verilmesi kararı aldı. Bu karar doğrultusunda 3 okuldaki öğrenciler evlerine gönderildi.

Söğütlü’nün debisi yükseldi, Elbistan Belediyesi harekete geçti

Söğütlü Çayı’nın debisi, son yağışlar nedeniyle ciddi şekilde yükseldi. Çayın birçok noktasında çağlayanlar oluşurken, çayın geçtiği kırsal mahallelerdeki vatandaşlar da olası sel ve taşkın tehlikesine karşı uyarıldı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü ile istişare içinde olan Elbistan Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü, Belediye Başkan Vekili Ahmet Tıraş'ında talimatı ile tüm imkanlar seferber edildi.

Elbistan Belediye Başkan Vekili Ahmet Tıraş, Söğütlü Çayı’nın geçtiği kırsal mahalleler ve ilçe merkezindeki düşük kotta yer alan bölgelerde incelemelerde bulundu. Başkan Vekili Tıraş, vatandaşlarla görüşerek son durum hakkında bilgi aldı. Elbistan Belediyesi’ne ait iş makineleri de taşkın riski bulunan bölgelerde çalışma yaptı. Çalışmalarını yakından takip eden Elbistan Belediye Başkan Vekili Ahmet Tıraş, vatandaşların olası mağduriyetlerine karşı tüm ekipleri teyakkuza geçirdiklerini belirtti.

Yapılan çalışmaları yerinde inceleyen Belediye Başkan Vekili Ahmet Tıraş, "İlçemiz genelinde yoğun yağış olacağı bilgisini aktaran Meteoroloji Genel Müdürlüğü ile sürekli irtibat halinde idik. Dün gece geç saatlerde başlayan yoğun yağmur ile hazırda bekleyen ekiplerimiz harekete geçti. İlçemiz genelinde kot düşüklüğüne inşa edilmiş yapılar tek tek denetlenerek sel tehlikesi olan yerlerde tedbirlerimiz alındı. Karahasanuşağı'nda yaptığımız incelemeler ile Söğütlü Çayımızda artacak olan su seviyesinin mahallemize zarar vermemesi için önlemlerimizi artırdık. Tabi bu çalışmalarımıza gerek DSİ gerekse Büyükşehir Belediyemiz tüm imkanlarını sevk etti. Şu anda sel nedeniyle mağdur olmuş ne bir mahallemiz ne de bir vatandaşımız bulunmamaktadır" ifadelerine yer verdi.

Kriz masası oluşturuldu

Söğütlü Çayı’nın Karahasanuşağı Mahallesi’nden itibaren debisindeki aşırı yükselme nedeniyle Elbistan Kaymakamı Özkan Demir başkanlığında Elbistan Belediyesi ve Devlet Su İşleri (DSİ) Afşin 204. Şube Müdürlüğü tarafından kriz masası oluşturuldu.

Kaymakam Özkan Demir, Elbistan Belediye Başkan Vekili Ahmet Tıraş ve DSİ yetkilileri ile birlikte Söğütlü Çayı’nın Tepebaşı Mahallesi kesiminde incelemelerde bulundu. Burada bir değerlendirme yapan Elbistan Kaymakamı Özkan Demir, taşkın riskine karşı önlemlerin ivedilikle alındığını vurguladı.

Şuanda herhangi bir sıkıntı olmadığını kaydeden Kaymakam Demir, “Bölgemiz, geceden itibaren yoğun yağış aldı. Buna bağlı olarak derelerimizin debisindeki artışı göz önünde bulundurup çalışmalarımıza başladık. DSİ Bölge Müdürlüğümüz taşkın tehlikesine karşı yapılması gereken çalışmaları yapıyor. Bizim ilk tespitlerimiz ve intibaımız da taşkın tehlikesine yönelikti. Bu kapsamda 3 okulumuzda eğitime ara verme kararı aldık. Tedbir olarak çocuklarımızı evlerine gönderdik. Şuanda bir sıkıntımız yok. Sayın Belediye Başkan Vekilimiz de konunun üzerinde gereken şekilde duruyorlar” şeklinde konuştu.

2013’te sel suları okulları basmıştı

Elbistan, son yılların en büyük felaketlerinden birini 2013 yılı Mart ayında yaşamıştı. En son 1964 yılında görülen devasa sel, köylerde ve kent merkezinde korku ve paniğe neden olmuştu. Sel sularının geniş çevreyi etkilemesi ve Söğütlü Çayının taşması sonucunda çay kenarında bulunan evlerde yaşayanlar tahliye edilmişti. Belediyeye ait iş makineleri sabah saatlerine kadar sel sularının çevreyi etkilememesi için büyük uğraş vermiş, Esentepe Mahallesinde bulunan Elbistan Anaokulu ile İMKB Gazi Mustafa Kemal Lisesi sel suları altında kalmıştı.

11 Ara 2018 - 12:34 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

13

Haluk - Madem sel gelince okul tehlikede o okul neden sel gelecek yere yapıldı

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 11 Aralık 12:34
12

Öğrenci - Sabah aydınlanmadan okula gidiyoruz. Akşam hava kararınca okuldan çıkıyoruz. Okula yürüyerek gelip giden arkadaşlarımız ıslanıyorlar. Böyle havalarda geç olmadan tatil verilmeli.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 11 Aralık 12:34
11

Gerçekci - Okulu çayın yatağına yaparsanız böyle olur okullar tam çayın eski yatağına yapıldı

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 11 Aralık 12:34
10

çiftçi - abartılacak bişey yok kardeşim bereket yağıyor köylere bakın elbistan merkeze bişey olmaz

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 11 Aralık 12:34
09

HÜSNE - OKULLARIN ORAYA 10 TRİLYON PARA HARCAYIP TAŞ DÖŞEDİLERDİ NOLDU,

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 11 Aralık 12:34
08

sayin kaymakam - esentepe ortaokulu sogutlu cay inin hemen yanindada sel olursa ilk biz etkileniriz okullar yagislar bite ne kadar tatil olsun sayin kaymakam

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 11 Aralık 12:34
07

Öğrenci - Okul tatil olmalı ki hemen tedbirler alınmalı ya birilerine bişey olursa Allah göstermesin

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 11 Aralık 12:34
06

Düşünen vatandaş - 10 trilyon verilerek zengin edilen söğütlü çayı ıslah projesi ne oldu sel aldı gitti mi ?

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 11 Aralık 12:34
04

Vatandaş - Sel geliyor önlem almaya uğraşılacsğına yukarıda Söğütlü nün dar boğazda baraj yapılıp yazında çiftçilere sulama suyu olarak kullandırılsa işte en güzel yatırım ve hizmet bu olur

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 11 Aralık 12:34
03

Çiftçi - İçini taş ile doldurdunuz gelen suyu çekmiyor tabiki bu taşlarıda sel alır gider olan vatandaşın parasına olur yazık

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 11 Aralık 12:34
02

Vatandaş - Logar kapakları komple tıkalı elbistan illede çarşı merkezi ve çevresinde sudan geçemiyorsun belediye eskiden olduğu gibi yine üzerine düşeni yapmıyor

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 11 Aralık 12:34
01

VATANSEVER - 9,995 000 tl ıslah bedeli ile ıslah edilecekti ne oldu yarım kaldı.açıklama bekliyoruz.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 11 Aralık 12:34