Şeker Fabrikası, havamızı da kirletiyor

12 Eylül 2017 tarihi itibarı ile pancar alımı yaparak, 33. Kampanya Dönemini başlatan Elbistan Şeker Fabrikası, hem şehrin havasını, hem de Ceyhan Nehri’ni kirletmeye devam ediyor.

Şeker Fabrikası, havamızı da kirletiyor
Şeker Fabrikası, havamızı da kirletiyor
+2
Haber albümü için resme tıklayın

Elbistan, Afşin, Göksun ve Tufanbeyli’de binlerce çiftçi, 64 bin 600 dönüm arazide şeker pancarı ekimi yaparken, tarlalardan hasat ederek fabrikaya getirdiği pancarın 400 bin tonluk kısmı işlenerek, yaklaşık 50 bin ton şeker üretilecek.

105 gün sürmesi beklenen kampanya döneminde, Elbistan Şeker Fabrikası’nın kazanlarında yüksek ve düşük kalorili yaklaşık 60 bin ton kömür yakılacak. Elbistan şehir merkezinde bulunan tüm evlerin kış döneminde yaktığı kömürü neredeyse tek başına tüketen Elbistan Şeker Fabrikası, atmosfere bıraktığı siyah duman ile hava kalitesini olumsuz etkiliyor.

Elbistan Şeker Fabrikası’nın kazan bacalarından salınan ve yüzlerce metre yükseğe çıkan siyah dumanlar ile çamur havuzlarından Ceyhan’a karışan kirli sular ise vatandaşların tepkisini çekiyor.

Elbistan Şeker Fabrikası’nın 30 yılı aşkın süreden beri kazanlarından çıkan kirli dumanın hava kirliliğine neden olduğunu belirten vatandaşlar, bu sorunun ortadan kaldırılmasını istiyorlar.

Vatandaşlar, “Elbistan Şeker Fabrikası, her kampanya döneminde çevreye yaydığı kirliliği ile anılır hale geldi. Kampanya süresi boyunca Ceyhan Nehri’ni bırakılan atıklar nehrimizi kirletirken, birde hava kirliliği ile gündeme geliyor. Fabrika bacalarından salınan siyah dumanlar, şehrin en ücra köşelerinden dahi görülüyor. Fabrikada her gün yüzlerce ton kömür yakılıyor. Bu kömürün kiri, isi, pisi Elbistan halkının soluduğu havaya karışıyor. Fabrika bacalarının ortaya çıkardığı kirliliğin önlenebilmesi için, bir an önce doğalgaz dönüşümünün yapılması gerekiyor. Elbistan’da şuanda doğalgaz çalışmaları sürerken, Elbistan Şeker Fabrikası’nın da doğalgaz ile çalışmasını istiyoruz” dediler.

TEMA’dan da tepki geldi

TEMA Vakfı Elbistan Temsilcisi Fatih Çetin ise, fabrika bacasından çıkan siyah dumanların şehrin üzerine kabus gibi çöktüğünü vurgulayarak, yetkililerin bu konuya çare bulması gerektiğini söyledi.

Çetin, yaptığı açıklamada, “ Şeker üretimine başlayan Elbistan Şeker Fabrikası, tam çalışmadığını düşündüğümüz baca filtresi nedeniyle havayı, atık suyunu da Ceyhan Nehrine bırakarak suyu kirletmeye devam ediyor. Maalesef gerekli önlemler alınmadığı için hem doğa, hem de insanların yaşam alanları gün geçtikçe kirletilmeye devam ediyor. Bunlara dikkat çekiyoruz çünkü hem havayı, hem de suyu kirletmeye devam ediyorlar. Geleceğimiz için yapılacak küçük önlemlerle bu kirlenmenin önüne geçilebilir ama maalesef kimse havayı, toprağı ve suyu önemsemiyor. Gün geçtikçe dünyamız daha da kirleniyor. Yaşam kaynakları kullanılamaz hale geliyor. Konuya ilişkin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerine bilgi verdik ve kısa süre içerisinde bir adım atılmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

21 Eki 2017 - 14:10 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

33

Erol - Şeker fabrikasindan bazende sari bir toz yagiyor.arabaniza ve balkonlariniza dikkatli bakarsaniz farkedersiniz..

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ekim 14:10
32

Veli - Üst düzey yetkililer sağır kör ü oynamaya devam ediyorsunuz ilgilenmeyenin ailesinden çıksın yazık koca şehir leş gibi temiz hava denen bişe yok

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ekim 14:10
31

tuncay - nasıl isterseniz öyle yonetilirsiniz dumanı koklayin çekin içinize..nevsehirden temiz havadan selamlar...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ekim 14:10
30

SUCU ŞÜKRÜ GÖTÜRLER - İÇLER ACISI FABRİKA ADETA ZEHİR SAÇIYOR YETKİLİLER ÇEVRECİLER UYUYORMU DUR DİYEN YOKMU FİLTRE TAKILAMIYORMU ACABA BİR FABRİKA BACASI TÜM ELBİSTANI KAPLIYOR İYİKİ FAZLA FABRİKA YOKTUR OLSAYDI VAY HALİMİZE VAY........

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ekim 14:10
29

tema - bizim elbistan halkı böyle duyarsız oldugu sürece daha cok cekeriz biz..güzelim ceyhan nehrini kuruttular hava yı söylemeye gerek yok zaten..cocuklarımızn gelecegını mahvediyoruz hep birlikte

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ekim 14:10
28

vatandaş - Allah rızası için bu şeker fabrikasına biri çözüm bulsun akşam olunca evimizin içinde bile oturamıyoruz pis kokudan. kapı pencere açamıyoruz kapalı olduğu halde evlere siniyor. iğrenç bir koku saraykenti kaplıyor buna bir ÇARE BULUNSUN BİRAN ÖNCE LÜTFEN.... :@

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ekim 14:10
27

elbistanlı - akşam üstü saat 5:30 gibi büyük köprünün oradan bakın havanın kirlenmesinin sebebini görün şeker 10'da 1 dahi olmaz

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ekim 14:10
26

Osman Otlutepe - Termik Santralı Ceyhan nehrinin suyunu çekince kimse sesini çıkarmıyor. Termik santralı Kömür Sahasını kurutmak için yer altından su çekiyor. Kışla köyüne döküyor. Çektiği suya bir depo yapalım da su suyu kurutmada kullanalım diyen bir yetkili yok Unutmayın bir gün ne içecek su bulacaksınız, nede yiyecek bir ekmek dünyayı böyle hoyratca kullanmayalım. LÜTFEN.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ekim 14:10
25

Vatandaş - O bacaların tütmemesi demek aç bir ilçe demek. Esnafı aç çiftçisi aç, sanayicisi aç bir ilçe... Boş konuşuyorsunuz. Hem termik santral hem de şeker fabrikası olmasa bütün esnaf aç kalır. Sadece memurların alış verişi ile piyasa canlı kalamaz. Herkes ekmeğinin peşinde kimse boş konuşmasın oralarda çalışan işçiler de meraklı değiller pis havayı solumaya. Mecburlar.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ekim 14:10
24

kemal tel - FABRİKA KAPANSIN ŞEKER İTHAL EDİLSİN TERMİK SANTRALLER KAPANSIN ELEKTRİK İTHAL EDİLSİN HERŞEYİ KAPATIN İTHAL EDİN...TEMACILAR BOŞ İŞLERLE UGRAŞMAYIN SİZ AĞAÇ DİKİN

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ekim 14:10
23

Muhammet - Nihayet basın gördü o dumanlari özellikle son bir haftadır yüksek bir yerden şehre bakın Doğu ve Kuzey tamamen Dumanlar altında köyler sanki yok olmuş durumda on yıllardır nasıl olurda kamuoyu ve basın sessiz kaldık anlamıyorum artık birileri dur desin kurtulalim dumandan pislikten.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ekim 14:10
22

Mehmet - Umarım bu sene son olur doğalgaz ile çalışmaya devam eder. Ayrıca acilen arıtma tesisi kurulmalı. Atık suyun sulama amaçlı kullanılamadı için çalışma başlatılmalı. Aksi halde halk fabrikanın çalışmasına izin vermemeli. İnsan canı bu kadar ucuz olmamalı. Doğa hepimize emanet.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ekim 14:10
21

yusuf - Biz bu haberi kaç yıldır izliyoruz ama nedense hiç bir gelişme yok en iyi yaptıkları ilçe tarımın ceza yazması ve arkasından bu kirliliğin devam etmesi.....................?????

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ekim 14:10
20

Kenan-almanya - Arkadaslar bu isler dedikoduyla bilmem sessiz cigliklarla olacak bir sey degil birlik olmadikca daha bu pis havayi cok soluruz sivil toplum örgütleri denen bir sey varmi acaba Elbistanda varsa bunlar neye yarar. yazik kendine acimiyorsan cocuklarina aci

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ekim 14:10
19

Volkan - Her yer kömür kokusu kış geldi millet kalorifer yakmaya başlayınca ortalık da göz gözü görmüyor termikle şekerde tuzu biberi oluyo bunun kanser oranı en yüksek yerlerden biriyiz sigara içmeyen kişilerde dahi bu hastalık görülebilio

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ekim 14:10
18

Öz elbistanlı - Cahiliyeliye lisesinden mezun varmı kardesim fabrika olsunda. Arıtma ve filitrede olsun

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ekim 14:10
17

Ramazan - Herkes bişey diyor başbakan daha iyi verim almak için özelleştiriliyor diyor peki ben soruyorum satacaginiz firma bizim devletimizden dahami zengin siz daha iyi tesis haline getirmeniz ayıp be yalan söyleyip milleti kandırmayın

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ekim 14:10
16

Çiçek li - En pahalı şekeri biz yiyoruz

ŞEKER FABRİKASI KENDİ ILCEMIZDE AMA

DUMANINI PİSLİGİNİ MAKELLE SAKİNİ ÇEKER

SEFASI NI BASKASI SÜRER

ATIK GÖLÜ NE ARITMA CİHAZI GELECEK Dİ NE OLDU

ATIK SUYU CEYHANA AKIYOOR BALIKLAR ÖLÜYOR

EMEKLİ INSANI GERİ İŞE BASLATAN BİR FABRİKA

GENÇ NESİL İŞSİZ KALMASINI İSTİYOR

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ekim 14:10
14

Yolcu - E zaman termik santral anonsu yapın termik santral %/90 kirletiyor elbistanı seker fabrikası %10

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ekim 14:10
12

mükremin BAK - birde ceyhan nehrini kurutmaya çalışan ları haber yapalım kaynarca mevkisi suyun içine ev yapıyorlar kimsenin sesi çıkmıyor cevreciler nerde...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ekim 14:10
11

mustafa - helal olsun bu haberi yapanlara. yıllardır mücadele veriyoruz bir türlü çözülmedi. elimle o resimdeki su ya bırakılan yerden numune aldım gönderdiler gittigi yerde ne deseler begenirsiniz. evsel artıkmış.kimi kime şikayet ediyoruz ki. o evsel artık diyen memurların aldıkları maaş helalmi.birde çocuk besliyorlarsa vay hallerine. soruşturma yapılması gerekmezmi ..

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ekim 14:10
10

Toprak-Su-Hava - Termik santraller ve şeker fabrikası güzelim Elbistan'ımızın havasını, suyunu, toprağını yıllardır zehirledi.Buna çare bulmak imkansız mı ? Ne sağlıklı hava kaldı ne tarım ürünü.Suyumuz zaten çok kirlendi...Yazık bu memleketin insanına.Hastalıklar, ölümler çok artmış durumda.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ekim 14:10
09

Elbistanlı - Bir fabrikanın tütmesi demek orda emek sarfediyor demektir.bacanın kara olması arızanın sebebidir.kim ister havayı kirletmeyi ama yapılacak birşey yok nedeni ise sanayilere destek yok yatırım yok.herşeyi başka ülkelerden medet ummaya başladık.yılın 4 ayı çalışıyor fabrika bacası tütüyor.siz önününüzdeki 12 ay boyunca çalışan santralleri görmeyin gelin bacası 12 saat süren fabrikayı görün.birde şu şikayet ediyorlar çok pis kokuyor kardeşim sen hangi şehirden geldin biz köylüyüz hanımevladı değil beğenmiyorsan evini taşı şahin tepesine git otur siz lüks yerlerde yaşamışsınız sizin burnunuz parfümden başka ne kokusu kokladı.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ekim 14:10
08

Mehmet - Yollar,istanbula köprüler,havalanı yapılyor herşey çok güzel çok kimse ağlamasın lütfen..

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ekim 14:10
07

Recep - Bir memleket ancak bu kadar sahipsiz olursa ne olacak

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ekim 14:10
06

yılmaz ateş - vatansever diye nick yazmışın bahsettiğin şeye bak vatanseven adam böyle konuşmaz arkadaşım

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ekim 14:10
05

VATANSEVER - 30 yılı aşkındır çalışan şeker son 1 yıldır nedense rahatsızlık vermeye başladı Termik santralin saldığı sera gazının rahatsızlığından hiç şikayet yok nedense

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ekim 14:10
04

Nebi - Bu ilçenin Kaymakamı belediye başkanı vekili yok mu hep reklam ve basına çıkıp boy göstermekle olmuyor elbistanlı kanser oluyor termikten burdan ölenlerin bakın kaçta kaçı kanserden

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ekim 14:10
03

Elbistan’lı Hemşire - Zaten kirletmeyen kalmadı güzelim memleketimizi. İlahi adalet diyorum bu yöneticiler başkanlar gözlerini açarlarsa inşAAllah bir adım ilerleyecez ama karın değil insanların ruhu aç ruhu..! Allah maneviyat versin de kalbinize ruhunuza O yarattığı şehri nasıl kirlettiğinizi farkına vardırsın.

Gerçi sizler koltuk sevdası makam aşkı ile yanıp tutuşurken; onkoloji servisinde kaç kişinin tedavi aldığını nerden bileceksiniz, bilemezsiniz. Damdan düşeni halini damdan düşen anlar demişler. Bir gün anlamanız duam ile..

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ekim 14:10
02

Dr - Dikkat edin fabrika şehir dışına yapılmış. Rant uğruna fabrika yakınına ev yaparsanız suç kimin olur. İmara izin veren belediyenin tabii. Ekmek kapısı olan fabrikaya nankörlük etmeyelim

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ekim 14:10
01

M.A.G. - -En pahalı şekeri biz yiyoruz demişsiniz. Şeker fiyatını fabrika değil hükümet belirliyor.

-Resimdeki duman her zaman bu şekilde çıkmıyor ayda bir iki maksimum.

-Atık su arıtma tesisi kurmak eve arıtma cıhazı koymaya benzemez.Büyük ödenek ayrıldı çalışmaları yapılıyor ve zaman içinde kurulacak.

-Genç nesilden çalışmak isteyip de başvuranlar belli koşullarda zaten alınıyor.işi zorsunanları zorla çalıştıramaz fabrika.Malesef şimdiki gençler hazıra alışmış..

-Pınarbaşına verilen atık su için ise gerekli yaptırımlar zaten oldu.Tekrarı olmasını duyarlı hiç bir vatandaş istemez.

-Termik santrali ve şeker fabrikası gerekli önlemler alındığı takdirde memleketimiz için kıymetli değerlerdir bunun bilincinde olmak gerek.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ekim 14:10