Prof. Dr. Tüysüz, Kahramanmaraş’ı da sayıp tehlikeye dikkat çekti

İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz, aralarında Kahramanmaraş’ın da bulunduğu 18 kentin fay hattı üzerinde olduğuna dikkat çekerek, “Hatay-Kahramanmaraş arası benim kırılmasını beklediğim fay hatları. Bu hatların hepsinde 7 ve 7 üzerinde bir deprem yaratabilir” uyarısında bulundu.

İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında meydana gelen 6,6 şiddetindeki deprem sonrasında değerlendirmelerde bulunan İTÜ'lü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz, Türkiye'nin tamamının deprem riski altında olduğuna dikkat çekti.

Tüysüz, "Öncelikli olan yer tabii ki; Marmara Bölgesi. Hem nüfus yoğunluğu hem beklenen depremin büyüklüğü hem de ekonomik olarak Türkiye'nin can damarının İstanbul'da atması nedeniyle. Bunun dışında Bingöl Yedisu kırılmaya çok yatkın. Yine Palu (Elazığ) civarı, Hatay-Kahramanmaraş arası benim kırılmasını beklediğim fay hatları. Bu hatların hepsinde 7 ve 7 üzerinde bir deprem yaratabilir" öngörüsünde bulundu.

Türkiye'de 550 tane bilinen diri fay hattı olduğunu belirten Tüysüz, "Türkiye'nin 18 ili ise aktif fay hattının üzerinde. Bu kentlerimiz; Aksaray, Bolu, Yalova, Bursa, Sakarya, Manisa, Balıkesir, İzmir, Denizli, Aydın, Kahramanmaraş, Erzurum, Hakkâri, Hatay, Eskişehir, Muğla, Bingöl ve Kütahya.

Depreme hazırlıktan başka bir şey yapamayız. Bir afet kültürünün geliştirilmesi deprem, sel, çığ, kuraklık gibi tüm afetleri kapsayacak biçimde önlemlerin alınması gerekiyor. İkincisi de deprem açısından bakacak olursak yönetmeliğe uygun olmayan yapılaşmanın mutlaka önüne geçmeliyiz; başka yol yok” şeklinde konuştu.

02 Kas 2020 - 14:07 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

10

Yusuf - Allah korusun, Elbistan ' da 7 şiddetinde bir deprem olsa ilçenin yarısını göcük altinda kalır. Helede 99 dan önce yapilan binalar. Zemin zaten çok kötü, ceyhan' in aşağı tarafi bildiğin bataklik, 3 mtr de su çıkıyor. Allah korusun!

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 02 Kasım 14:07
09

Ömer - Yapıya elverişli olmayan yerleri tespit edip tekrardan yeşil alan yapıp ağaçlandırmalıyız ve yapıları müteahhit in insafına bırakmadan denetlenmesi gerekiyor eski binaların denetlenir dönüştürelemiyorsa bile güçlendirmemiz bence yoksa bir dahaki depreme kadar unuturuz ve çokca konuşuruz aynen Fatihin İstanbulu fethi sırasında bizanslıların melekler dişimi erkekmi diye konuştuğu depremde Fatih gibi gelir ozaman dişiyi erkeği görürürüz.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 02 Kasım 14:07
08

Vatandaş a ithafen - İnanmayın fay kırıldı diyorsun. Hangi üniversitenin hangi bölümünün öğretim üyesinin vatandaş. Hoca elinde verilerle bilgilerle konuşuyor.. ya sen?

Geleceği kulu değil Allah bilir elbette..

Ama düşünüp tutasınız diye öğüt verdi.

Yani sağlam yapı yapasin, fay hattını araştırıp bulasın, ne zaman kurulabileceğini tahmin edip bilimle ugrasasin diye akıl verdi!

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 02 Kasım 14:07
07

vatandaş - Inanmayin maras hatti 1963 senesinde kirildi gelelecegi kulu değil Allah bilir

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 02 Kasım 14:07
06

elbistan elbistan - burda adam illaki inan demiyor arkadaslar depreme hazirlikli guvenli yerler evler apartmanlarda yasayin diyor haşa kendini Allah yerune koymuyor adam

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 02 Kasım 14:07
05

Arda - Herkes boş yapıyor Allah bilir o istemezse taş oynamaz kuş uçmaz

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 02 Kasım 14:07
04

Mevlut - Evet sağlam bina yok şu anda güneşli mahallasinde kaplan sokak ta oturuyoruz 6daire var ama çok eski bina çatlaklar var çok kötü incelenmesini istiyoruz bu arada

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 02 Kasım 14:07
03

Ipek ciftci - 3 kasım- da sabaha karşı 4.4.30 arasi artıcı deprem oldu

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 02 Kasım 14:07
02

Öz Elbistanlı - Jet grot yapan firmalar iflas etti.Kötü yapı yapanlar ayakta kaldı. Depreme dayanakli yapı yapanlar taktir edilmeli.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 02 Kasım 14:07
01

Elbistanlı - Çezveye suyu koyup onuda ocağa bırakırıp altını yakarsan O su kaynar... Allah (c.c.) müsadesi ile tabiki...

Gaybın ne olup olmadığını öğrenmek lazım... Bu cehaletin giderilmesi lazım...Rabbimizin koymuş olduğu kurallar çerçevesinde bu deprem olacak.... VE memleketin altı nehire ister uzak ister yakın olsun hep su ... zemin sadece kızılcoba ve Şahintepesinde sağlam (biraz) ama oralarda da çok yüksek katlı yapıların yine 7 ve üzeri depreme dayanacağını düşünmüyorum... Elbistan da büyük yıkım olur maalesef... Vay o 8 -10 kata ruhsat verip o binaları dayanıksız şekilde yapanlara .... gerçek bu beğensende beğenmesende....

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 02 Kasım 14:07