Pancar çiftçisinin kuyruk çilesi

Elbistan Şeker Fabrikası’nda randevulu alım sistemi uygulanmasına rağmen kuyruk çilesi baş gösterdi.

Pancar çiftçisinin kuyruk çilesi
Pancar çiftçisinin kuyruk çilesi
+4
Haber albümü için resme tıklayın

Yüzlerce traktör ve römorktan oluşan kuyruk, kilometrelerce uzayarak Çeçenistan Caddesi’ne kadar ulaştı.

Tarladan söktükleri pancarları fabrikaya teslim etmek için soğuk havada 24 saatten fazla kuyrukta bekleyen çiftçiler, “Çiftçinin sesini duyan yok. Böyle randevu olmaz olsun” diyerek tepkilerini dile getirdiler.

Elbistan Şeker Fabrikası’nın Eylül ayı ortasında başlayan kampanya döneminde sona yaklaşılırken, çiftçiler de pancarını kar yağmadan tarlasından söküp fabrikaya teslim etme telaşına düştü. Pancarlarını randevulu sisteme göre fabrikaya götüren çiftçiler, kuyruk çilesi ile karşı karşıya kaldı. Traktörlerine taktıkları römorklarla fabrika içinde ve önünde uzun kuyruklar oluşturan çiftçiler, sıranın kendilerine ne zaman geleceğini bilmeden soğuk havada saatlerce bekliyor. Çiftçiler, baş başa kaldıkları bu soruna çare bulunmasını istiyor. Seslerini duyuracak bir yetkili bulamadıklarını savunan çiftçiler, “Perişanlık diz boyu” cümlesi ile serzenişlerini belirttiler.

Yaşadıkları sıkıntıyı ifade etmek için, ‘Çiftçi sıra beklemekten zevk alıyor’ şeklinde ironi yapan ve dert küpü haline gelen çiftçiler, şunları söylediler:

“Gelen traktörlerimiz boşalmıyor. Meteoroloji de önümüzdeki hafta kar yağacağını açıkladı. Fabrikada döküm olmayınca bir traktör 24 saatte çıkıyor. Buna çözüm bulunmalı. Önümüz yaz değil kış. Çiftçinin sesini duysunlar. Yetkili büyüklerimize sesleniyoruz; bize yardımcı olsunlar. Bu soruna çözüm bulsunlar. Çiftçinin dostu yok. Beton siloda yer olmuyor. Fabrikada toprak silo açılmış ama 1 tane döküm makinesi bırakmışlar. Makine sayısını 2’ye çıkarsalar bu sorun ortadan kalkar. Randevu veriyorsa bize pancarımızı da aynı gün alsın. Ya randevuyu vermeyecek ya da gelen pancarı alacak.”

Elbistan Şeker Fabrikası’nda oluşan kuyruğun ana sebebinin boşaltılan pancar oranındaki ciddi düşüş ve arızalar olduğunu iddia eden çiftçiler, Günde 5 bin ton pancarı boşaltabiliyorlardı. Şimdi ise 1000-2000 bin ton pancar boşaltılıyor. Kalanı ise yığılıyor. Burası 32 yıldır çalışıyor. Fabrikanın mekanik aksamında yıpranma çok. Fabrikanın işleyişinde sıkıntılar var. Fabrikada sık sık arızalar meydana geliyor. Bu kadar da kuyruk oluyor. Bizi mağdur etmeye hiç kimsenin hakkı yok” şeklinde konuştular.

Kendilerine verilen randevuya göre fabrikaya pancar getirdiklerini anlatan çiftçiler, “Bize gün vermiş, randevu vermiş. Benim pancarımı o gün alması gerekiyor. Oradaki işçiler ne güne duruyor. Amiri, memuru hepsi koltukta oturuyor. Her gün 300 randevu veriliyordu. 1.vardiya 150 tanesini, 2.vardiya da kalan 150’yi alıyordu. Sabah ezanında buraya geldik daha bekliyoruz. Fabrika, daha önce verdiği fişten yüzde 30 daha pancar alıyor. Yüzde 30 azaldı ama niye pancar boşalmıyor? Neden gelen traktör gidemiyor? Önceden fiş sayısı yüzde 30 fazla olmasına rağmen gelen traktör kuyrukta beklemeden gidiyordu. Şimdi ne değişti? Makinelerin altı toprak doluyor; temizlemek için saatlerce bekliyoruz. Her şey birbirine bağlı eklenerek çiftçinin sırtına biniyor” ifadelerini kullandılar.

17 Kas 2017 - 12:09 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

06

Çiftçi - Fabrikanın belli bir kapasitesi var bunun üzerine çıkması mümkün değil ama teknoloji ile kapasiteyi artırmak mümkün bu da külfetli bir iş zannedersem. Çiftçi arkadaşlarım pancarı hemen teslim edeyim gideyim diyor, sabır göstermiyorlar. Fazla alınan tonlarca pancar siloda bekliyor bu da fire vermesine sebep oluyor yani milli servet heba oluyor. Az kaldı arkadaşlar biraz sabır. Hiç bir zaman çiftçinin pancarı tarlada kalmadı, kalmaz da.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 17 Kasım 12:09
05

Mehmet - Hükümet üreten yerleri sevmiyor o yüzden de oralara bakmıyor direkte kapatmak istemiyor tepki almamak için yavaş yavaş çürümeye bırakıyor yarın birgün kapanır arsasıda satılır partiye yakın isimlere..

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 17 Kasım 12:09
04

Tunahan - Bencede buna bir çözüm bulsunlar günah değilmi bu insanlara bu sogukta

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 17 Kasım 12:09
03

ciftci - fabrika toprak siloyu açtı 1 makine var.beton siloda yer yok 4 makina boşluk doldurmaya çalışıyor. çek 3 makinani toprak siloya böyle sorunlar olmaz yazı günah degilmi bukadar insan aç susuz akşama kadar bekliyor.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 17 Kasım 12:09
02

Vatandaş - Evet ciftçi kardeşlerimizin işi gerçekten çok zor.. Ama hep fabrika yı sucluyorsunuz.. Bir traktore yuklenen pancarın camurdan gözükmüyor.... Sonrası malum fire için surekli tekrar tekrar numune aldırıyorsunuz..... Sonrası malum soylenen sey belli gunde 150,traktör alınıyor deniyor.... Alınan 100 traktör hesaplayalım her traktörün 3,defa firw için itiraz ettiğini hesaplayalım.. Ettimi 300traktor

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 17 Kasım 12:09
01

Vatandaş - Demwk oluyorki fabrıka sizi bekletmiyor.. Siz kendinize yapıyorsunuz.. Pancar camurdan gözükmüyor temizlenmesi için yapılan lardan sonra haliyle fire artıyor... Sonrası belli herşeyi devlete mal edip iş yapılmıyor deniyor....insan önce hatayı kendınde aramalı diye düçünüyorum...aslında hepimizde biliyoruz olayın aslını içerigini ama işimize gelmiyor Bende dahil.... İşin aslı bu Kimse kusıra bakmasın..... Kimseyi suçlamayalım önce kendimizde arayalım......

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 17 Kasım 12:09