Öztunç: “Santraller, geri dönüşü olmayan tahribata yol açtı”

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Parti Meclisi Üyesi ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, yaklaşık 35 yıldır filtresiz çalışan ve özel sektöre devredilen; çevreye yaydığı kül ve havaya salınan zehirli gazlar nedeniyle gündemden düşmeyen Afşin-Elbistan A Termik Santrali’yle ilgili Meclis Araştırması talebinde bulundu.

Öztunç: “Santraller, geri dönüşü olmayan tahribata yol açtı”
Öztunç: “Santraller, geri dönüşü olmayan tahribata yol açtı”
Haber albümü için resme tıklayın

Meclis Araştırma talebi gerekçesinde söz konusu tesisin Elbistan Ovası’nda büyük tahribat oluşturduğunu vurgulayan Öztunç, şu ifadeleri kullandı:

“Elbistan- Afşin ovası, Türkiye'nin 4. büyük ovası olup, toprakları tarıma elverişli, tahıl tarımı, şeker pancarı, mercimek ve nohut yetiştiriciliği yapılan, sulamalı tarımın yaygın olduğu bir ovadır. Ovanın kuzey batısında ülkemizin en zengin linyit yataklarının olması sebebiyle Afşin Elbistan termik santralinin kömür ham maddesi de buradan elde edilmektedir. Afşin-Elbistan Termik santralinde 30 yılı aşkın bir sürede 405 milyon ton kömür yakılmış, atmosfere 200 milyon ton karbondioksit salınmış ve 2.7 milyon ton uçucu kül, 270 bin ton civarında kükürt içeriği zehir olarak çevreye yayılmıştır. Filtresiz yıllarca çalıştırılan santral verimli Elbistan ovasında büyük tahribatlar yaratmıştır.

“Termik santrallerde üretim sırasında azot oksit, kükürt dioksit ve pek çok küçük yapılı partikül açığa çıkmaktadır. Bu zararları maddeler salındıkları çevredeki insanların sağlığı için tehdit oluşturmakta ve insanların sinir ve solunum sisteminde olumsuz etkilere yol açmaktadır. Bu çıkan zararları gazlardan etkilenen sadece insanlar değil, hayvanlar, tarım alanları, bitki örtüsü ve yeraltı suları da zarar görmektedir. Üretim sırasında bacalardan salınan küller insanlar tarafından solunmakta ve kanser riskini arttırmaktadır. Bacalardan yayılan zararlı gazlar asit yağmurlarının oluşmasına neden olması termik santralinin inşa edildiği bölgelerde ki toprakların yapısının bozulması ve verimin düşmesi gibi pek çok olumsuz etki yaratmaktadır. Santraller de yüksek sıcaklıklarda elde edilen buharın soğutulması amacıyla yer altı suları veya akarsular kullanılmaktadır. Santraldeki sıcak su ile soğuk su değişimi yapılarak ortam soğutulmaktadır. Çekilen soğuk su yerine bırakılan sıcak su ortamdaki canlılara zarar vermekte, akarsu veya yer altı kaynaklarını kirletmekte ve yeşilliği de tahrip etmektedir. Termik santraller ekonomik anlamda ülkeye katkı sağlasa da beraberinde büyük tahribatlar yaratmaktadır.”

Türkiye’de baca gazı arıtma tesisi olmayan termik santrallere olduğu gibi Afşin-Elbistan A Termik Santrali’nin de çevre kirliliği dolayısıyla ceza kesilebilecek kurumlar listesinden çıkarıldığını belirten Öztunç, “2013 Mart ayında yürürlüğe giren Elektrik Piyasası Kanunu çerçevesinde çevre kirliliği dolayısıyla ceza kesilebilecek kurumlar listesinden çıkarılmıştır. Her iki santrale de çevreyle ilgili mevzuatlara uygunluğun sağlanması için 2018 yılının sonuna kadar süre tanınmış ve bu süre zarfında santraller, filtre ve baca gazı arıtma sistemleri gibi çevre yatırımlarını yapmadan altı yıl boyunca zehirli gazları doğrudan havaya salmıştır.

Afşin-Elbistan A Termik Santrali, üretime 2 yıl ara verilmesinin ardından 20 yıllığına Çelikler Holding'e devredilmişti, özelleştirmeden sonra da bu santral filtre ve baca gazı sistemlerini kurmadan saatte 280 ton kül atarak üretime devam etmektedir. Kömür yıllardır Afşin-Elbistan'ı zehirleyerek insan sağlığını ve çevreyi tahrip ediyor. Bu yetmezmiş gibi planlanan 6 yeni santralle bu bölge adeta gözden çıkarılıyor. Greenpeace Akdeniz'in Mart 2019'da hazırladığı "Afşin'de Kömürlü Termik Santrallerin Bedeli" isimli hava modellemesi raporuna göre kirlilik nedeniyle bugüne kadar 17 bin erken ölüm yaşandığı belirtilmektedir. Getirilen muafiyet nedeniyle şirketler, baca gazı difürizasyon ünitesi üretilen elektriğin yaklaşık yüzde 3’ünü, elektro stat kül tutucu ise yaklaşık yüzde 1.8’ini harcadığından, halihazırda sahip oldukları filtre ve baca gazı kükürt arıtma tesislerini (desülfürizasyon) bile çalıştırmaktan kaçınmaktadırlar. Bu yüzden genellikle maliyet düşürmek ve daha fazla kâr etmek için, bu sistem gerektiği gibi çalıştırılmamaktadır. Geri kalmış teknolojilerle çalışan, para hırsıyla insan sağlığını ve çevreyi hiçe sayarak işletilen termik santraller çevre mevzuatına uygun hale getirilerek insan odaklı bir yapıya kavuşturulmalı ve hızla yenilenebilir enerji yatırımlarına öncelik verilmelidir” ifadelerini kullandı.

‘Santralin ölüm saçmasına göz yumulmasını anlamak mümkün değil’ diyen CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç’un gerekçe ile beraber Meclis Başkanlığı’na sunduğu araştırma talebi ise şu şekilde;

“Kahramanmaraş’a bağlı Afşin Elbistan bölgesinde 35 yıldır faaliyette olan Afşin-Elbistan A ve 15 yıldır faaliyette olan Afşin B santralleri bölgede geri dönüşü olmayan bir tahribat yaratmıştır. Yıllardır filtresiz çalıştırılan termik santralin, doğal çevre ve insan sağlığını tehdit ettiğinin, bölgede solunum yolları hastalığı ve kanser hastalığı görülme oranının ürkütücü boyutlara ulaştığının yetkililerce bilinmesine rağmen santralin ölüm saçmasına göz yumulmasını anlamak mümkün değildir. Özelleşmeden önce de bölge halkının tepkisiyle gündeme gelen Afşin-Elbistan Termik Santrali, Çelikler Holding tarafından alındıktan sonra filtrelerin takılacağı ve mevcut filtrelerinde bakımlarının yapılacağı söylenmesine rağmen kül yağdırmaya devam etmektedir. Şirketler, maliyet düşürmek ve daha fazla kâr etmek için, arıtma sistemlerini bilinçli olarak ya yaptırmıyor ya da var olanı kullanmıyor. Durum böyle olunca da çevre katliamı ve erken ölümlerin yaşanması kaçınılmaz olmaktadır.

Önergenin gerekçesinde belirtilen hususlar göz önüne alınarak Afşin Elbistan Termik Santralinin yaratığı çevre kirliliği, doğal yaşam ve insan sağlığında yarattığı olumsuz etkileri ve işletmenin ihmalinin belirlenmesi ve yaptırımlar uygulanması amacıyla Anayasanın 98’inci, İçtüzüğün 104 ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis araştırması açılması için gereğini arz ederiz.”

11 Tem 2019 - 14:45 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

18

Elbistanlı Meto - Birşey demiyorum nenem kanser her kim baştakilere oy veriyorsa hakkım helal değildir vebali boyunlarına

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 11 Temmuz 14:45
17

Elbistan Aşığı - Adam insan sağlığı diyor kanser oluyorsunuz öleceksiniz diyor bizimkiler daha CHP,Ecevit,Erbakan diyor yahu mesele parti meselesi değil adam orda sizi savunuyor sizi temsil ediyor sağlığınızı düşünüyor lütfen biraz olaylara beynimizle bakalım.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 11 Temmuz 14:45
16

elbistanlı - yorumları okuyorum Allahım elbistanı daha perişan etsin müstahak benim hemşerilerime yav hangi partili olursa olsun mesele iyi şeyler yapmak ve söz etmektir chp yi sevmem ama doğruları söyleyince arkasında durun ali beyin yanındayız fikir ayrılığımız olsada bu konuda yanındayız hemde sonuna kadar tebrikler elbistanlı.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 11 Temmuz 14:45
15

vatanfas - soviaria cıller erbakan hukumetınıde yıktılar.Allah chp nin eline düşürmesin bu milleti.erbakan hükümetinden sonra halk ac kaldı türkiye ayaklandı.mlyarlarca dolar hortumlandı ecevit zamanında

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 11 Temmuz 14:45
14

Alemdarlı - İnsan sağlığı 1 olarak değerlendirelim aldığın her birşey içinde birer tane sıfır atalım (araba ev arsa vs)sağlığın gittiğinde sıfırların ne değeri kalır bukadar cahil olurmu insan yazıklar olsun milletin canını sağlığını hiçe sayanlara

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 11 Temmuz 14:45
13

Mehmet VAHDET - Sağlığınızı bir kaybederseniz hemde Allah göstermesin genç yaşta o zaman görürsün tok ölmeyi kazandığında sağlığını getirmeye yetmez.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 11 Temmuz 14:45
12

Ömer - Ecevitin ortağı şimdiki ortağınız aynaya bak elbistan lı biri

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 11 Temmuz 14:45
11

Ali - Teşekkürler sayın vekil,insan sağlığı diyorsunuz yA en güzel yatırım insana yapılan yatırım,insanların gönlün de taht kuruyorsunuz?sizin partinizden değiliz ama çalışmalarınızı takdire şayan buluyoruz.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 11 Temmuz 14:45
10

Ebubekir - Bir iki yorumu görünce bu insanlara mustehak diyorum Ali Öztunç boşuna uğraşma değmez

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 11 Temmuz 14:45
09

recep yılmaz - Chpli diye nasıl bakarsanız bakın,sahip çıkmazsanız çıkmayın.Şunu bilin ki Maraş'a Elbistan'a tek sahip çıkan vekil Ali Öztunç'tur.Tüm sorunlarımızı cesurca dile getiriyor.Diğerlerinden çıt yok.Onlara verilen oylar haram olsun.İnsanlarımız ölüyor,perişanlar.Duyun sesimizi yeter.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 11 Temmuz 14:45
08

Filtre - FİLTRESİZ ÇALIŞTIRMAK TAMAMEN KÜL HAKKI BU BÖLGENİN INSANINA YAZIK

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 11 Temmuz 14:45
07

vatanfas - Appiah chp nin elıne düşürmesin bu mılletı

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 11 Temmuz 14:45
06

Elbistanli Biri - Ali 9ztunc bey ecevit hukumeti zamaninda halk acliktan sokaklara dokulmustu.milyarlarca dolar hirtumlanmisti.birde bunun icin meclise arastirma 9nergesi vee lutfen

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 11 Temmuz 14:45
05

umut - aç öleceğimize tok ölürüz işsizlikten kırılıyoruz bırakın bu santrallere karşı çıkmayı insanoğlu er yada geç toprak olacak en azından kimseye muhtaç olmadan yaşam sürelim karşısında durmakla bir yere varamazsınız...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 11 Temmuz 14:45
04

Elbistan - Millet hep hasta yanan kömürün dumanı gitmiyor acil bi şeyler yapılması lazım

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 11 Temmuz 14:45
02

A.Buğday - Yapalak termik santralinde 500 işçi çalışacak,250 şirket personeli.Yapılırsa binlerce çiftçi,yüzbinlerce dönüm arazi bitecek.Akbabalar geziyor yapacaklar,bir el at Ali baba.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 11 Temmuz 14:45
01

mehmet - Enerji Bakanı Elbistan'a geldiğinde santraller filtresiz çalışırlarsa takipçisi olun üretimi de durdursunlar demişti.Fakat A santrali tam kapasiteli çalışıyor.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 11 Temmuz 14:45

ELEMANLAR ARANIYOR

KARÇEK TARIM ÜRÜNLERİ ÇALIŞMA ARKADAŞLARI ARIYORUZ

Kiralık Oto Yıkama

Kiralık Oto Yıkama şartlar yüz yüze görüşülecek 0543 485 8743

ELEMANLAR ARANIYOR

Temap harita ve inşaat Mühendislik Ön Muhasebe Personeli *Ms Office (word-excell) programlarına hakim. *Faturalama ve ön muhasebe işlerini yönetebil...

MATEMATİK DERSİ VERİLİR

İşletme mezunuyum kendi evimde İlk ve Ortaokul öğrencilerine matematik dersi vermekteyim ilgilenirseniz . Ayrıntı ve bilgi için 0543 583 86 11

BAYAN ELE­MAN ARA­NI­YOR

BAYAN ELE­MAN ARA­NI­YORÇay ve te­miz­lik yemek iş­le­ri­ne ba­ka­cak bayan ele­man ara­nı­yor.Mü­ra­ca­at şah­sen ya­pı­la­cak­tır. GÜ­MÜŞ­LER TRAK­T...

KİRALIK İŞYERi

Kızılcaoba Mahallesi Kışla Caddesi Corcular Market yanı 66 m2 işyerim kiralıktır. Tel: 0 543 618 21 04

BAYAN ELEMAN ARANIYOR

BAYAN MUHASEBE ELEMAN ARANIYOROrganizede kurulan işletmemize iş tecrübesi olan bayan muhasebe elemanı alınacaktır. Tel: 0553 940 23 75 Mail:Ybmermerr@...

KAYIP İLANI

Saraykent Ehli Beyt Cami taraflarında Şok Markete gidilen yolda altın zincir kolyem kaybolmuştur bulan kişinin Ehli Beyt Cami Hocasına vermelerini ric...

KAYIP İLANI

Bileklik 2 yarım altın ve 1 çeyrek altınım kaybolmuştur. Bulanların ve görenlerin insaniyet namına bu telefona bildirmeleri rica olunur.

0542 214 33 42

ELEMAN ARANIYOR

Bilgisayar kullanmasını bilen diksiyonu düzgün bayan çalışma arkadaşı arıyoruz.Vestel Bayii

Tel. 0 538 0970439