Öztunç, Elbistan’ın ‘İL’ olması için kanun teklifi verdi

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, Elbistan’ın il olması için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) kanun teklifi sundu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na verdiği kanun teklifinin genel gerekçesinde, Elbistan’ın il yapılması ve Afşin, Nurhak, Ekinözü ve Göksun ilçelerinin de yeni kurulacak Elbistan İline yapılacak referandum sonucuna göre bağlanması durumunda yeni ilin nüfusunun, 298 bin 663 kişi olacağının bilgisine yer verdi.

Türkiye’nin ‘82. ili Elbistan olsun’ talebinde bulunan CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, Dulkadiroğlu Beyliği’ne başkentlik yapan Elbistan’ın il statüsüne kavuşması için TBMM’ye sunduğu kanun teklifinde Kahramanmaraş il merkezine uzaklığı, nüfus ve sosyo-ekonomik gelişmişlik durumları dikkate alınarak Elbistan ilçesinin il yapılması, bununla beraber Afşin, Nurhak, Ekinözü ve Göksun ilçelerinin de Elbistan iline yapılacak referandum sonucuna göre bağlanmasının kamu hizmetlerinin yürütülmesini kolaylaştırması ve bölgenin sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyinin arttırılmasına katkıda bulunacağının altını çizdi.

“Elbistan, Dulkadiroğlu Beyliği’ne başkentlik yaptı”

Elbistan’ın, tarihi çok eski dönemlere kadar uzanan bir şehir olduğu ve Osmanlı Devleti'ne son katılan beylik olan Dulkadiroğlu Beyliği'ne başkentlik yaptığının da belirtildiği genel gerekçede, şu ifadeler kullanıldı:

“Elbistan Türkiye’nin dördüncü büyük ovasına sahiptir. Şehir çok yakınından doğan ve ortasından geçen Ceyhan Nehri ile ünlüdür. İlçenin ekonomik yapısında tarım ve tarıma dayalı ticaret ağırlıklı paya sahiptir. Bölgenin en büyük şeker fabrikası olan Elbistan Şeker Fabrikası ovada ve civar illerde yetişen pancarları işlemektedir. Elbistan Türkiye’nin linyit rezervinin yüzde 70’ine tekabül eden,100 kilometrekarelik bir alana yayılmış 3,4 milyar tonluk bir linyit kömür rezervinin bulunmaktadır. Afşin-Elbistan A ve B Termik Santralleri adı altında 2 tane büyük termik santral bulunurken ve C ve D Termik Santrallerinin yapılması planlanmaktadır. Afşin-Elbistan bölgesinde yaklaşık 4,5 milyar tonluk linyit kömürünün 8 bin megavatlık güce sahip C,D ve E termik santrallerinin kurulumunu öngören enerji yatırımı Elbistan’ın Türkiye’nin sayılı enerji merkezlerinden bir olma özelliğini pekiştirecektir.

Elbistan şuan da bölgenin ticari merkezi konumunda yer almakta ve tarım, hayvancılık, sanayi, ticaret ve inşaat alanlarında da son derece gelişmiş büyük bir ilçe olma özelliğini taşımaktadır. Nurhak, Ekinözü, Göksun, Malatya’nın Darende, Akçadağ ve Doğanşehir İlçeleri ile Sivas’ın Gürün İlçesi’nin genel ihtiyaçlarını Elbistan’dan karşılamaktadır.

Anayasanın 126’ncı maddesi Türkiye’nin merkezi idare kuruluşu, coğrafi durumuna, ekonomik şartlara ve kamu hizmetlerinin gereklerine göre illere; illerin de diğer kademeli bölümlere ayrılmasını öngörmektedir. 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 1’inci maddesinde anayasal düzenlemeye uygun olarak “Türkiye, merkezi idare kuruluşu bakımından coğrafya durumuna, iktisadi şartlara ve kamu hizmetlerinin gereklerine göre illere; iller ilçelere ve ilçeler de bucaklara bölünmüştür” denmektedir. Elbistan açılacak yeni termik santrallerle önemli bir enerji merkezi olma özelliğinin yaratacağı katma değer, Elbistan’ın il olması durumunda Nurhak, Ekinözü, Göksun, Malatya’nın Darende, Akçadağ ve Doğanşehir İlçeleri ile Sivas’ın Gürün ilçelerinin sosyo-ekonomik gelişmesine katkıda bulunacaktır.”

“Afşin, Nurhak, Ekinözü ve Göksun, Elbistan’ın iline bağlanacak”

Elbistan’ın, büyük yatırımların planlandığı, önemli bir tarihi, ekonomik, kültürel, coğrafi çekim merkezi olduğunun da vurgulandığı kanun teklifi gerekçesinde, “Elbistan’ın il merkezine 169 km uzak olması kamu hizmetlerini hızlı etkili ve verimli bir şekilde verilmesini engellemektedir. Devletin vatandaşlarına hizmet için ayağına gittiği günümüzde Elbistan’dan bir vatandaşın kamu hizmetini almak için yaklaşık 170 km uzaklıktaki il merkezine gitmesi doğru değildir. Elbistan, yapılacak enerji yatırımlarının sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyine yapacağı olumlu katkı ile il yapılması durumunda sağlanacak kaynak aktarımları ile hızlı bir ivme kazanarak kalkınan büyüyen bir il olacaktır. Elbistan’ın il olarak yapılandırılmasında Elbistan’a sınır ve yakın ilçelerden Afşin, Nurhak, Ekinözü ve Göksun ilçelerinin Elbistan iline bağlanması konusunda bu ilçelerde yaşayan vatandaşların karar vermesi yerinde olacaktır. Bu kapsamda Elbistan’ın il olmasının ardından bu ile katılım konusunda Afşin, Nurhak, Ekinözü ve Göksun ilçelerinde referandum yapılabilmesinin yolu açılmalıdır” denildi.

16 Ağu 2018 - 14:42 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

46

Ahmet - Aklın yolu bir bakalım akıl yoluna kimler katılacak kimler destek verecek hayırlısı olur inşAllah.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ağustos 14:42
45

Elbistanlı - Sag partiye oy vermis biri olarak TEBRİK ediyorum

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ağustos 14:42
44

Ali - Allahına kurban ali öztunç sana oy vermedim birdakine verecegim söz sen elbistan icin bunları yapıyorsunya helal sana

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ağustos 14:42
42

Hulusi Arig - Bence Ekinözü il olmalı çünkü Nursi başkanla farkli bir çehreye burunduk gelistik

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ağustos 14:42
41

Öz elbistanlı - Ali bey yolumuz yok heryer delik deşik arabalarda ne amartisör kaldı ne akis başı kaldı

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ağustos 14:42
40

m. kara. - elbistan il olmayı hak eden ender ilçelerimizden biridir.. tüm şartlar il olması için mevcuttur... kahramanmaraşın kuzey ilçelerini bağlasınlar yeter... bürokrasi için 160 km çok uzak...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ağustos 14:42
38

şahin k - helal olsun yagmasada gürlüyo gündeme getiriyo en azından.ya bizim 6 lıdan tık yok calışma yok hiç bişey yok.anca oturuyorlar.bundan sonraki seçimde reyimi chp vererim.HELAL ALİ ÖZTUNÇ....

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ağustos 14:42
37

Yusuf - AKP ' LI VE MHP ' LI MILLETVEKILERININ OYLARIYLA RED EDILIR!

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ağustos 14:42
36

Haydi - Sag partiye oy vermis biri olarak töbe daha sag partiye oy vermede.

Ünal nerdesin ünal bak bakalim adama!

Helal olsun vekilim

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ağustos 14:42
35

Teyfik deger - IL OLALIM DA MARAS TAN KURTULALIM BARI ADAM AKILI HIZMET GELSIN INSALLAH BIR DEIYI BIR BELEDIYE BASKANI OLUR INSALLAH

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ağustos 14:42
34

CHP - Adam Gibi Adamsın Gelmeden Çalışmalara Başladın Sana Verilen Oylar Helalı Hoş Olsun Syn Vekil

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ağustos 14:42
32

Kazım - Her muhalefet vekili bunu yapıyor iktidardayken nerdeydiniz? Cumhuriyetin 95 yulunun 60 yılında siz yönettiniz!

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ağustos 14:42
31

Mevlüt ÇANAK - demek 60 yılını CHP yönetti hı!Cumhuriyet kurulalı 95 yıl olduğuna göre,60 ını chp yönettiyse geriye kalır 35 sene!(40 yaşındayım ve daha hiç CHP iktidarı görmedim)Senin hesapta da bir yanlış var Kazım!

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ağustos 14:42
30

İlyas - Emin ve elbistanli kardeslerim. Diyorsunuz ya akp kadrolasiyor. 90 yildir chp sozde basbakan veya cumhurbaskani olmadi hukumetlerde az bulunfu ama chp nin kadrolastigi insanlar yonetti bu ulkeyi. Eskiden basbakan cumhurbaskani farkli partiden istedigi kadar olsun ama yine chp zihniyeti yonetti. Halkci olmayan oklarin anlamini carpitan ataturkculugu kullanan, biliyorsunuzda mualefet olsun diye konusuyorsunuz. Bak senin bilmedigin birseyleri daha soyleyim oyunu chp den baskasina atmayacak cok insan akp liyim diyor ve hala devletin personel alimlarinda cok sozleri geciyor ve yine ak partili gorunumlu chp liler kadroya ise giriyor! Sizin gibilerde bildigi halde ak parti kadrolasiyor diyorsunuz. Parti veya etnik milliyetcilik yaptigimiz surece bu ulke kalkinmaz bunuda chp zihniyeti yapti yapiyor. Birakin bunlari herkes ulke milliyetcisi olursa biz ayakda durur kimseye boyun bukmeyiz. Kendisine saygisi olmayandan baskasinada saygi gostermesini beklenmez.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ağustos 14:42
29

Elbistanli Kız - İktidar partiye yaranmışlık yapmak için iyi adam rolünü oynayan,Elbistan'ın kurumuş yaprak gibi oradan oraya savuruyor. Oysa isteseydi,rica etseydi Elbistan yıllar önce il olmuştu. Maraş belediye başkanının keyfi yetecek de Elbistan a hizmet gelecek. Cumhurbaskani yıllar önce Elbistana geldiğinde"il olmak istiyoruz" dediğinde sayın cumhurbaşkanı "Elbistan'i Maraş'tan ayırmayi düşünmüyorum"dediğinde tavrımızı koymadık. Şimdi Maraş'ın üvey evladı olduk. Allah cennet Elbistan'imin sonunu hayırlı etsin. Selamlar. Elbistan li kız. İst.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ağustos 14:42
28

Ali Öztuna - Kardeşlerim içiniz rahat olsun Elbistan bu yıl il olacak

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ağustos 14:42
27

alçiçek - arkdaslr ali oztuncun bisyler yapmak istedigini goruyorsunuz bu insan gerceken hizmet icin burda sorun o bu degil elbistanin il olması hepimize yarar bence burda parti ayirmadan atom karincaya destek verelim saygilar.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ağustos 14:42
26

Mehmet - Yaw ne merakliymisiniz elbistanin nufusu 35 bin iken il olucuk diye bagiriyordunuz aradan 30 sene gecti yine ayni ayri sayin vekilin sayidigi a ve b santralleri vede yapilacak c d santralleri k.marasin ayri bir ilcesi olan Afşine ayittir ayrica linyit rezervelerin cogu Afşindedir vede Afşin ilçesi olacak demişsiniz ama elbistanlilar once afsinlileri sevmeyi ve saygi gostermeyi ogrensin referandum yapinda sonucun ne olacagini gorun

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ağustos 14:42
25

VATANDAŞ - HELAL OLSUN SANA OY VERMEDİĞİM İÇİN ÇOK PİŞMANIM

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ağustos 14:42
24

Onur - Mehmet bey maraş li galiba. Kardeşim elbistana sülük gibi yapıştınız elbistanın bütünün gelirini harcıyorsunuz birgün elbistan il olcak bunu kafana sok

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ağustos 14:42
23

Genç Atsız - bir ülkücü olarak söylüyorum ki : SONUNDA ELBİSTANIN BİR SAHİBİ OLDU

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ağustos 14:42
22

Elbistan Pınarbaşı mahallesi - Adama helall olsun durmadan uğraşıyor birşeyler yapmak için diğer vekiller kanun teklifi bile vermiyorlar yan gelip yatmıyor

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ağustos 14:42
21

Vatandaş - Helal olsun size Sayın vekilim sizin kadar diğer millet vekillerimiz de uğraş saydı şimdi Elbistan il olmuştu

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ağustos 14:42
20

Elbistanlı - Çok şükür memleketten bir vekil çıktı

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ağustos 14:42
19

Elbistanlı - Aynı teklifi Sn.Mahir Ünal'da yaparsa ve bu konun üzerine durulursa olabilir.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ağustos 14:42
18

vatandaş - Bu teklif başta M.Ünal olmak üzere hiç bir m.vekilinin işine gelmez, bu yüzden sayın Öztunçu bu konuda yalnız bırakırlar; bizde ilk seçimde kendilerini yalnız bırakırız. Onlar hala 24 hazirandaki mesajı almamışlar.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ağustos 14:42
17

E.G - Helal olsun inş.Elbistanımız il olur böylesi çalışkan bir vekilimizin emeği rabbimin izniyle boşa çıkmasın Elbistan hak ettiği değeri alsın.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ağustos 14:42
16

Mehmet - Helal Ali bey birde Elbistanı edersen inşAllah sırada Elbistan belediyesi kalıyor onuda alacağız inşAllah kolay gelsin

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ağustos 14:42
15

Elbistanlı - Kazım bey birkez 95 in 60 yılını CHP yönetmedi tarihi siyaseti iyi öğren, ikincisi 67. Vilayete kadar var olan iller gerçekten ildi. Ne zamanki popülizm başladı tuhaf ilçeleri bu siyaset anlayışı il yaptı. Ki bu anlayış 1989 yılında Aksaray ın il olmasıyla başlamıştır. 1989 dan beri 14 ilçe il olurken kimlerin iktidarda olduğuda neler yaptığıda belli. Biraz siyaset gözlüğünü çıkar öyle yorum yap. Elbistan ın günahı ne?

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ağustos 14:42
14

Öz elbistanlı - Ali bey kardeşim tebrikler tebrikler ben akp liyim ama sana helal olsun birdaki secimde hayatımda hiç sol a oy vermedim ama seni desteklerim belki akp li kardeşler bunu bile yapamadı ancak proje ile gelin diyor aha sana proje hadi destekle bey efendi

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ağustos 14:42
13

Memet - AKP milletvekilleri yalakalık ve parmak indirip kaldırmadan başka bir şey yapmazlar elbistanin da bir adım ilerlemesini istemezler sayın milletvekilleri Ali oztunc a çalışmalarından dolayı teşekkür ederim

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ağustos 14:42
12

VATANSEVER - özelleştirme almış başını gidiyor yıllardır bu memleket fakülte diye yırtındı şimdi öğrenci yok il olacakta ne olacak sorarım size işsizlik almış başını gitmiş bir iş ortamı oluşturulsunda insanlardan bir dua alın bari

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ağustos 14:42
11

Ali Avşar - akpli vekiller önünü keserler bu teklifin. bi sonuç çıkmaz.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ağustos 14:42
10

Emin - Kazım efendi senin mantığına göre il teklifini iktidardakiler yapması gerekiyorsa iktidardaki vekiller ne işe yarıyor şuanda 60 yılı da iyi hesapla senin matematik dersine beden eğitimi hocasımı giriyordu

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ağustos 14:42
08

Bekir - Bu teklifi sen verdiğin için Elbistan il olacaksada yapmazlar.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ağustos 14:42
07

Mükremin - Say'ın vekilim gayretlerinize teşekkür ederim.elbistan sevdalısı bir vekil olduğunuz için sizlere teşekkür ederim sayğılar sunarım

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ağustos 14:42
06

Yakup - Teklifteki ilçelerin arasına Darende de katılabilir onlarda il merkezine çok uzaklar

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ağustos 14:42
05

Abuzitdin Dingiltop - Karıncaya sormuşlar ağzında suyla böyle nereye gidiyorsun Oda ibrahim A.s mı nemrut ateşe atmış onu söndürmeye gidiyorum demişler ağzındaki bu suyla o ateş sönermi bende biliyorum sönmesede Allah bilsinki be ibrahim a.s safındayım.Şimdi bende şahsım AKP li olarak vekili takdir ve teşekkür ediyorum diğer yandan 16 yıldır iktidarda olan partinin bölgeden çıkan vekillerin tamamına yakınını çıkartmasına rağmen bir bakanlık dahi alamayan göstermelik vekillerede ilanen duyurulur.siz bari ilçenin il olması için önerge verme iradesine sahip değilsiniz bari önerge veren sayın vekile ilçe adına desdek verinde vatandaş en azından size oy verdiğine pişman olmasın

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ağustos 14:42
04

Zafer Öztürk - Helal olsun sana,Elbistan icin calisan tek yalniz Adam.

Yapilmasa da caba gösteriyor helal Baskan.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ağustos 14:42
01

İyi olacak - Senin Allahına kurban sekiz vekilin içinde tekdensin vesselam...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ağustos 14:42

ELEMANLAR ARANIYOR

KARÇEK TARIM ÜRÜNLERİ ÇALIŞMA ARKADAŞLARI ARIYORUZ

Kiralık Oto Yıkama

Kiralık Oto Yıkama şartlar yüz yüze görüşülecek 0543 485 8743

ELEMANLAR ARANIYOR

Temap harita ve inşaat Mühendislik Ön Muhasebe Personeli *Ms Office (word-excell) programlarına hakim. *Faturalama ve ön muhasebe işlerini yönetebil...

MATEMATİK DERSİ VERİLİR

İşletme mezunuyum kendi evimde İlk ve Ortaokul öğrencilerine matematik dersi vermekteyim ilgilenirseniz . Ayrıntı ve bilgi için 0543 583 86 11

BAYAN ELE­MAN ARA­NI­YOR

BAYAN ELE­MAN ARA­NI­YORÇay ve te­miz­lik yemek iş­le­ri­ne ba­ka­cak bayan ele­man ara­nı­yor.Mü­ra­ca­at şah­sen ya­pı­la­cak­tır. GÜ­MÜŞ­LER TRAK­T...

KİRALIK İŞYERi

Kızılcaoba Mahallesi Kışla Caddesi Corcular Market yanı 66 m2 işyerim kiralıktır. Tel: 0 543 618 21 04

BAYAN ELEMAN ARANIYOR

BAYAN MUHASEBE ELEMAN ARANIYOROrganizede kurulan işletmemize iş tecrübesi olan bayan muhasebe elemanı alınacaktır. Tel: 0553 940 23 75 Mail:Ybmermerr@...

KAYIP İLANI

Saraykent Ehli Beyt Cami taraflarında Şok Markete gidilen yolda altın zincir kolyem kaybolmuştur bulan kişinin Ehli Beyt Cami Hocasına vermelerini ric...

KAYIP İLANI

Bileklik 2 yarım altın ve 1 çeyrek altınım kaybolmuştur. Bulanların ve görenlerin insaniyet namına bu telefona bildirmeleri rica olunur.

0542 214 33 42

ELEMAN ARANIYOR

Bilgisayar kullanmasını bilen diksiyonu düzgün bayan çalışma arkadaşı arıyoruz.Vestel Bayii

Tel. 0 538 0970439