Okur’dan işverenlere asgari geçim indirimi uyarısı

Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanlığı Elbistan Temsilcisi Servet Okur, işverenlere çalıştırdıkları işçilerin 2019 yılı sigorta primlerindeki asgari geçim indirimiyle ilgili olarak açıklamada bulundu.

Asgari geçim indirimi uygulamasının 2019 Aralık ayına kadar devam etmesini öngören genelgenin yayımlandığını belirten Okur, Bu genelgeye göre, işverenlerimizin çalıştırdıkları sigortalı işçi için ödeyecekleri prim üzerinden sigortalı başına 150 TL indirim ödeme anında otomatik olarak kurum tarafından uygulanarak kalan primlerinin ödemelerini yapacaklardır” dedi.

Okur, konuyla ilgili olarak şu hatırlatmalarda bulundu:

“İşverenlerimizin çalıştırdıkları işçilerin 2019 yılı sigorta prim ödemeleri ile ilgili olarak asgari geçim indirimine ilişkin Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü’nün genelgesi, 2019 yılı Aralık ayı sonuna kadar uygulanmak üzere yayımlanmıştır. Bu genelgeye göre, işverenlerimizin çalıştırdıkları sigortalı işçi için ödeyecekleri prim üzerinden sigortalı başına 150 TL indirim ödeme anında otomatik olarak kurum tarafından uygulanarak kalan primlerinin ödemelerini yapacaklardır. Ancak yapılacak indirim tahakkuk makbuzunda görülmemektedir. Tahakkuk makbuzunda yazılı ödenecek net tutar üzerinden, ödeme yaparken her sigortalı için 150 TL indirim yapılacağından, ödeme yaparken işverenlerin dikkat etmeleri gerekmektedir.”

İşverenlerin ödeyecekleri prim tutarını da örnekler vererek anlatan Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanlığı Elbistan Temsilcisi Servet Okur, “İşverenlerimizin Mart ayı sonuna kadar ödeyecekleri 2019 yılı Şubat ayı priminden mahsup edilmek üzere uygulamaya başlayacaktır. İşçi çalıştıran işverenlerimizin Sosyal Güvenlik Kurumu’na sigorta primi ve BAĞ-KUR borcu olmaması durumunda 1 işçi çalıştıran işveren 2019 Şubat primi olarak ödenmesi gereken 527,98 TL olacaktır. İşverenin kuruma BAĞKUR borcu varsa 1 sigortalı için ödeyeceği prim 681,48 TL’dir. Kurumlar vergisine tabi olan (şirketler) işverenlerden şirket ortaklarının BAG-KUR borcu olması prim indiriminden faydalanmasını etkilemediğinden; bu işverenlerin sadece kuruma sigorta prim borcu olmaması şartıyla 1 sigortalı için ödeyecekleri prim tutarı 527,98 TL’dir. İşverenler yanında kaç işçi çalışırsa çalışsın toplam ödeyeceği rakamın üzerine 35,70 TL damga vergisi eklenecektir. Örnek verecek olursak, 1 sigortalı çalıştıran işveren 527,98 TL prim + 35,70 TL damga vergisi 563,68 TL ödeyecek. Birden fazla işçi çalıştıran işverenin de 5 işçi çalıştırdığını kabul edersek 5×527,98 TL=2.639,90 TL prim +35,70 TL damga vergisi= 2.675,60 TL ödeme yapacaktır. Yani damga vergisi kaç işçi çalışırsa çalışsın ödenecek toplam tutarın üzerine 35,70 TL eklenecektir” bilgilerini aktardı.

Okur, son olarak işverenlerin, 2019 Aralık ayı sonuna kadar ödemesi gereken prim üzerinden bu indirimin devam edeceğini de sözlerine ekledi.

23 Mar 2019 - 18:19 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.