Nurhak, HES istemiyor

Nurhak Belediye Başkanı Av. Ahmet Akkuş, Göksu Çayı üzerine kurulması planlanan Umutlu Barajı ve HES’le ilgili olarak ÇED Raporu’na itiraz ettiklerini söyledi.

Nurhak, HES istemiyor
Nurhak, HES istemiyor
+2
Haber albümü için resme tıklayın

Başkan Akkuş, söz konusu projeye toplumun birçok kesiminin karşı çıktığını belirterek, “Bilirkişi raporlarına göre yapılacak HES, doğa yıkımına yol açacak” dedi.

Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu ile ilgili sürecin devam ettiği Umutlu Barajı ve HES’le ilgili olarak, sivil toplum kuruluşları, muhtarlar ve vatandaşlarla bir toplantı yapan Nurhak Belediye Başkanı Av. Ahmet Akkuş, toplantı sonucunda yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

“Nurhak ilçesi, Çağlayancerit sınırları içerisinde Göksu çayı üzerinde Nur- En Enerji A.Ş tarafından yapılması planlanan Umutlu Barajı ve HES projesi ile ilgili olarak hazırlanan ÇED raporunun bakanlıkça uygun bulunması üzerine itirazlarımızın sunulmasıdır. HES projesi ile ilgili olarak daha önce Kahramanmaraş İdare Mahkemesine iptal davası açılmış olup açılan bu davada, Mahkemece icra edilen keşif sonrası düzenlenen bilirkişi heyeti raporuna göre ilçemiz Çamrak mevkiinde yapılması planlanan projenin doğanın yıkımına yol açacağı, ağırlıklı olarak hayvancılıkla geçinen bölge insanına zarar vereceği ve özetle kamu yararına aykırı olduğu açıktır. Aynı yer ve aynı konu ile ilgili Kahramanmaraş idare mahkemesinin 2016/1012 karar sayılı kesinleşmiş kararı ile proje iptal edilmiştir.”

Söz konusu HES projesine, ‘ÇED uygundur raporu’ verilmemesi gerektiğini kaydeden Başkan Akkuş, “Nurhak Belediye Başkanı olarak, mahalle muhtarları ve sivil toplum kuruluş temsilcileri olarak bu projeye ve proje ile ilgili olarak hazırlanan ÇED olumlu kararının iptal edilmesi için gerekli kurum ve kuruluşlara itirazlarımızı sunduk. Bölgemizin doğal güzelliğinin bozulmamasının, üstün kamu yararına olduğunu bildirir ve kamuoyunun bilgisine sunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Umutlu HES için İDK Toplantısı

Nurhak’ta yapımı planlanan ancak, Nurhak ve Çevre Köyleri Doğal Hayatı Koruma ve Kültür Derneği’nin başvurusu üzerine, Kahramanmaraş İdare Mahkemesi tarafından ÇED olumlu raporu iptal edilen Umutlu Barajı ve Hidroelektrik Santrali için, 22 Aralık 2017 tarihinde İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK) Toplantısı yapıldı.

Nur-En Enerji tarafından Nurhak-Çağlayancerit sınırında, Göksu Çayı üzerine kurulacak Umutlu Barajı ve Hidroelektrik Santrali projesine Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) onayı verilirken, 2014 yılındaki ÇED olumlu raporu, yapılan iptal başvurusu üzerine, Kahramanmaraş İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. 2016 yılında neticelenen mahkeme kararı, 2017 yılında Danıştay tarafından onanırken, mahkemeye sunulan bilirkişi raporunda Göksu Çayının ikinci bir HES’i kaldıramayacağı görüşüne yer verilmişti.

Umutlu Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nin ÇED raporunun bilirkişi raporuna istinaden mahkeme tarafından iptal edilmesinin ardından firma, yeniden girişimlerde bulunarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurdu.

Göksu çayı üzerinde kurulması hedeflenen Umutlu HES Projesi, 20.5 MW kurulu güce sahip olacak. Umutlu Barajı dipsavağı çıkışında inşa edilmesi planlanan Cansuyu HES’in kurulu gücü ise 0.541 MW olarak projelendirildi. Umutlu Barajı ve HES’in toplam depolama hacmi ise 155 milyon metreküp olarak hesaplanıyor.

20 Oca 2018 - 16:06 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

07

Nurhaklı - Sayın başkanım emeğinize sağlık. ya bu nasıl bir iş İdare mahkemesinin iptal ettiği bir projeye Çevre Bakanlığı nasıl oluyorda ÇED raporu veriyor. Bu işin peşini bırakmayın başkanım. Bu tür firmalar siyaseti kullanıp adaleti katlettikten sonra doğayı hayli hayli katletmesi istenmesede olağandır. Eğer adalet varsa Çevre bakanlığı bu adaleti yıkmamalı. Nurhak halkının kararından büyük karar yoktur. Halkın gücü üstünde hiç bir kurumun ve bakanlığın üstünlüğü yoktur. Bu projeye karşıyız.lanet olsun ....

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 20 Ocak 16:06
06

vatandaş - Bu zihniyet neyi istedi ki zaten! 3. Havalimanını, 3.köprüyü istemeyende aynı kişiler. Manzaraları bozuluyormuş(!); e kullanma o zaman elektriği. Şu an senin kullaıdığın elektrik bir başka şehrin manzarasını hatta çevresini, havasını bozarak sana geliyor farkında mısın. Bunlar hep;" biz vermeyelim ama devlet bizim yerimize yapsın" zihniyeti...hiç değişmeyecekler...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 20 Ocak 16:06
05

YUSUF KONAK - Ufak akarsular üzerine, gölet projesi istemiyoruz.Büyük nehirler üzerine baraj zaten istemiyoruz. Termik santral istemiyoruz .Elektrigi bugünkü fiat üzerinden üçte bir oranında ucuzlatacak olan nükleer santral hiç istemiyoruz.Rüzgar ve güneş enerjisi ne kedar yapsanda bize yetmiyor. Bölge insanı olarak soruyorum ne istiyorsunuz o zaman nurhak girişindeki elektrik hatlarını komple iptal edin elektrikte istemiyoruz deyinde olsun bitsin. Yusuf Konak.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 20 Ocak 16:06
04

Vatandaş. - Başkan projelere itiraz yerine NURHAK ilçesine ve halkına yeni projeleri nasıl getiririze enerjinizi harcamak daha iyi olmaz mı?

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 20 Ocak 16:06
03

mustafa akıl - sayın başkanı bu konuda sonuna kadar destekliyorum..

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 20 Ocak 16:06