MTA’dan Elbistan’da önemli keşif

Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü, Elbistan’da seramik sanayi, cam sektörü, boya ve plastik sanayi gibi birçok sektörde hammadde olarak kullanılan feldspat (feldispat) minerali tespit edilen sahada ruhsat çalışmalarını tamamladı.

MTA’dan Elbistan’da önemli keşif
Haber albümü için resme tıklayın

Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü, 2018 yılı faaliyet raporunu, resmi internet sitesinden yayınladı. MTA’nın yayınladığı faaliyet raporunda kurumun Türkiye genelinde yaptığı çalışmalara ilişkin olarak kapsamlı bilgiler yer aldı. Raporda, Elbistan özelindeki maden arama faaliyetlerinde gelinen son nokta açıklandı.

MTA’nın 2018 yılı faaliyet raporundan derlenen bilgilere göre, Elbistan’da, cam, seramik, kaynak elektrotları ve boya sanayisinde kullanılan önemli bir endüstriyel hammadde olan feldspat arama ve ruhsatlandırma çalışmaları tamamlandı. Feldspat arama çalışmalarının 2016 yılında başladığının bilgisine yer verilen raporda, sahanın ekonomik olabileceği düşünülerek de ruhsat talebi yapıldığı kaydedildi.

Sahada planlanan 51 karotlu feldispat sondajından 47’sinin tamamlandığı belirtilen raporda, şu ifadelere yer verildi:

“Kahramanmaraş-Elbistan feldspat aramaları kapsamında; ruhsat sahasındaki çalışmalar 2016 yılında başlamıştır. Sahanın ekonomik olabileceği düşünülerek ruhsat talebinde bulunulmuştur. Sahada 51 lokasyonda karotlu feldispat sondajı planlanmış olup 47 adet lokasyonda sondaj gerçekleştirilmiştir. Bölgede yayılım sunan granitik kayaçlar ve granitoyidlerde prospeksiyon, jeolojik harita alımı ile detay jeolojik harita alımı gerçekleştirilmiştir. Ruhsat sahasında çalışmalar tamamlanmıştır” denildi.

Feldispat (feldspat) nedir?

Özellikle sodyum ve potasyumlu feldspatlar olmak üzere, dünya feldspat üretiminin yüzde 60'ı cam, yüzde 35’i seramik sanayisinde, yüzde 5’i kauçuk, plastik ve boya sanayilerinde dolgu malzemesi olarak kullanılmaktadır. Türkiye'de üretilen feldspatların en büyük tüketim alanı seramik ve cam sanayisidir. Ayrıca boya ve kaynak elektrotlarıdır. Plastik sanayisinde de tüketimi mevcuttur. Feldspat Türkiye’de seramik sektörü, ürün kalitesi ve üretim miktarı bakımından Avrupa ile yarışacak hale gelmiş olup, fayans ve seramik imalinde temel hammaddelerden biri olan feldspatın üretimi ve kalitesi büyük önem taşımaktadır. Bir mineral grubunun genel adı olan feldispatlar, birçok magmatik kayacın temel bileşenini oluşturur. Feldispatlar camsı özellikleriyle, seramik sanayi, cam sektörü, kaynak elektrotu üretimi, boya sanayi, plastik sanayi gibi birçok sektörde kullanılırlar. Türkiye, dünya feldispat üretim ve ihracat sıralamasında ilk sırada yer alıyor.

26 Mar 2019 - 17:25 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.