MMO: “Halkın istemediği enerji projeleri, iptal edilsin”

Türkiye’nin termik, doğalgaz, nükleer, rüzgar ve güneş enerjisi yatırımları ile enerji sektörünün geleceğinin tartışıldığı Türkiye Enerji Görünümü raporunda, Elbistan ve Afşin bölgesini de yakından ilgilendiren tespitler yer aldı.

MMO: “Halkın istemediği enerji projeleri, iptal edilsin”
MMO: “Halkın istemediği enerji projeleri, iptal edilsin”
Haber albümü için resme tıklayın

Raporun termik santraller ve linyit kömüründen elektrik üretimiyle ilgili bölümünde plansız, çevre ve toplumla uyumsuz, yatırım yerinde yaşayan halkın istemediği, topluma maliyeti faydasından fazla olan projelerden vazgeçilmesi gerektiğinin altı çizildi.

TMMOB Makine Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu ve ODTÜ Maden Enerji Komisyonu’nun hazırladığı ‘Türkiye Enerji Görünümü’ isimli raporda, yerli kömür santralleri arasında en büyük üretim eksikliğinin Afşin-Elbistan A ve B Termik Santralleri’nde ortaya çıktığı kaydedildi.

TMMOB Makine Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu ve ODTÜ Maden Enerji Komisyonu’nun enerji sektörüne ilişkin olarak hazırladığı ‘Türkiye Enerji Görünümü’ raporu yayınlandı. Enerji sektörünün ulusal ölçekte değerlendirildiği, tespit ve önerilerin yer aldığı raporda, Elbistan-Afşin bölgesiyle ilgili de veriler bulunuyor.

Kamu ve özel sektörün yapmayı planladığı termik santral yatırımlarının başta Elbistan-Afşin olmak üzere insan ve doğal yaşam üzerinde doğuracağı olumsuzlukların da dile getirildiği raporda, mevcut ve yatırım sürecindeki termik santrallere çevreyi kirletme ve kirletmeye devam etme hakkı tanınmaması gerektiğine işaret edildi.

Raporun elektrik üretimindeki verimi değerlendiren bölümünde Afşin-Elbistan A ve B Termik Santrallerinin köklü bir çözüme kavuşturulması gerektiği önerildi. Eski kömür santrallerinin planlı bir şekilde üretim dışına çıkarılmasının gerekliliğine vurgu yapılan raporun bu bölümünde, “Sık arızalanan, düşük verimli ve/veya çevre koruyucu tesisleri olmayan, eski, yerli kömür santralleri planlı bir şekilde üretim dışına çıkartılarak iyileştirilebilir. Yerli kömür santralleri arasında en büyük üretim eksikliği Afşin-Elbistan A ve B Santrallerinde ortaya çıkmaktadır. Bu santrallerin ve kömür havzalarının köklü bir çözüme kavuşturulması gerekmektedir” denildi.

Raporda, şu tespitler yer aldı:

“Türkiye kayda değer bir linyit potansiyeline sahiptir ve bu potansiyelin daha da artma olasılığı da yüksektir. Linyit kaynaklarının büyük bölümü Kangal’dan güneye önce Afşin-Elbistan’a, sonra Adana-Tufanbeyli’ye uzanan, oradan Konya-Karapınar, Afyon-Dinar ve Eskişehir’e kıvrılan bir yay üzerindedir. Bu grup linyitler düşük kalorili, kül ve nem oranı yüksek linyitlerdir ve yalnız elektrik üretimi için değerlendirmeye uygundur. Son yıllarda yeni sondajlarla hızla artan potansiyel rezerv rakamları ise sorunludur ve ciddi bilimsel çalışmalarla güncellenmesi ve teyit edilmesi gerekmektedir. Türkiye, enerji arzında ve elektrik üretimi içinde yenilenebilir enerji kaynaklarının payını hızla arttırmakla yükümlü olmakla birlikte, dışa bağımlılığı azaltmak ve ithalat faturalarını düşürmek için, bir süre daha yerli fosil kaynaklarından yararlanmak alternatifini de düşünebilir.”

Linyit kaynaklarının enerjiye dönüştürülmesi noktasında bir dizi kritere uyulmasının zorunluluğuna değinilen raporda, Kömür Strateji Belgesi, Eylem Planı ve Yol Haritası hazırlanması istendi.

Termik santraller için yer seçiminde azami dikkat gösterilmesi arzu edilen raporda, “Linyit kaynaklarının değerlendirilmesi için; sağlıklı rezerv tespiti, toplumsal ve fiziki çevreye olumsuz etkileri asgari düzeye düşürülmüş kömür madenciliği planlaması, iş güvenliği ve işçi sağlığına özel ağırlık ve öncelik veren güvenli bir maden işletmeciliği, santraller için doğru yer seçimi, yerleşim planlaması ve imar düzenlemelerinin yapılması, santral tasarımında verimliliğin azami, çevreye verilen zararın ise asgari düzeyde olmasının hedeflenmesi, bu amaca yönelik ileri teknoloji seçimi, geliştirilmesi ve uygulanması, geliştirilen ileri teknolojiyle imal edilecek olan santral ekipmanlarının, yurt içinde yerli kuruluşlar eliyle, tasarımı, imalatı, tesisi gibi tüm uygulamaların kurgulanmasını, planlanmasını ve ilgili ve yetkili kuruluşlar eliyle gerçekleştirilmesini öngören bir Kömür Strateji Belgesi, Eylem Planı ve Yol Haritası, Enerji ve Kalkınma Bakanlıklarının koordinasyonunda, ilgili tüm kuruluşların katılımlarıyla, katılımcı ve demokratik anlayışla hazırlanmalıdır” tavsiyeleri yer aldı.

Bölgede yaşayan halkın istemediği enerji projelerinin tamamının iptal edilmesinin savunulduğu raporda, “Mevcut ve yatırım sürecindeki kömür yakıtlı santrallere, yasal hilelerle; “çevreyi kirletme ve kirletmeye devam etme hakkı” kesinlikle tanınmamalı ve elektro filtre, baca gazı arıtma (desülfürizasyon, azot oksit giderme) gibi yatırımlarını çok ivedi olarak yapmaları ve bu sistemleri etkin ve verimli bir şekilde çalıştırmaları sağlanmalıdır. Bu yatırımlar yeni projeler için de zorunlu olmalıdır. Plansız, çevre ve toplumla uyumsuz, yatırım yerinde yaşayan halkın istemediği, topluma maliyeti faydasından fazla olan projelerden vazgeçilmelidir. Verimli tarımsal arazilere, ormanlara, SİT alanlarına, yerleşim yerlerinin yakınına santral kurulmamalıdır. Bölgede yaşayan halkın istemediği tüm projeler iptal edilmelidir” görüşleri paylaşıldı.

27 Nis 2017 - 15:28 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

Kıraç - Yapalak ve Til santrali bölgeyi bitirir.Yapalak santralinin kömür ve külü kıraç ve boş araziler dururken,Yapalağın en verimli ve sulu(çakırcı yeri,mezere,pınar suyu)yrine dökülecek.Yetkililer bunada çare bulsun.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 27 Nisan 15:28