Mezarsız işçiler için verilen karar, İstinaf Mahkemesi’nce onandı

Çöllolar Kömür İşletmesi’nde yaşanan ve 11 işçinin hayatını yitirmesine neden olan göçüklerle ilgili olarak sahanın işletmecisi Park Teknik AŞ ile EÜAŞ Genel Müdürlüğü'nde görevli 23 kişinin yargılandığı dava hakkında Elbistan Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği karar, Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi (İstinaf) tarafından onandı.

Mezarsız işçiler için verilen karar, İstinaf Mahkemesi’nce onandı
Mezarsız işçiler için verilen karar, İstinaf Mahkemesi’nce onandı
+2
Haber albümü için resme tıklayın

16. Ceza Dairesinin onadığı karar, daha önce soruşturma izni verilmeyen ve söz konusu davada bilirkişi raporları doğrultusunda asli kusurları olduğuna kanaat getirilen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Elektrik Üretim Anonim Şirketi’nin (EÜAŞ) üst düzey yöneticileri için yeniden yargılama ihtimalinin de yolunu açmış oldu.

Afşin-Elbistan B Termik Santrali’nin kömür ihtiyacının karşılandığı Park Teknik A.Ş. tarafından işletilen Çöllolar Kömür İşletmesi’nde 6 yıl önce yaşanan ve 9 işçinin bedeni milyonlarca toprak altında kaldığı için ‘Mezarsız işçiler davası’ olarak adlandırılan davada 22.duruşmanın sonucunda Elbistan Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin verdiği karar, şirket avukatlarının ve işçi yakınlarının müvekkillerinin itirazı üzerine Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 16. Ceza Dairesi’nce görüşüldü. Elbistan Ağır Ceza Mahkemesi’nin 21 Ocak 2017’de verdiği kararı değerlendiren 16. Ceza Dairesi, kararı onadı. Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi’nce onanan kararla birlikte, sahanın işletmecisi Park Teknik A.Ş.’de görevli 4 kişi hakkında verilen 91 bin 200’er lira adli para cezası kesinleşmiş oldu. Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebep olmak suçundan haklarında 5 yıl hapis istemiyle dava açılan söz konusu sanıkların cezası,1/6 oranında indirilmiş ve 4 yıl 2 aya çevrilmişti. Bu ceza da adli para cezasına çevrilerek sanıklar Refik Güray Eken, Şeref Göksu, Yakup Kaygusuz ve Yusuf Aydın’ın 91 bin 200 TL para cezası ile cezalandırılmasını kararlaştırılmıştı.

Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 16. Ceza Dairesi’nin onadığı karar, söz konusu davanın devamı niteliğini de taşıyor. Elbistan Ağır Ceza Mahkemesi, bütün işçi yakınlarının şikâyetinden vazgeçtiği davada, Elektrik Üretim Anonim Şirketi’nin (EÜAŞ) ve Enerji Tabi Kaynakları Bakanlığı’nın projenin hazırlandığı tarihte görevi başında olan bazı üst düzey yetkilileri için asli kusurlu olarak yeniden yargılama talebinin de onanması, yeni bir sürecin başlamasını sağlayabilecek niteliğe sahip.

Elbistan Ağır Ceza Mahkemesi’nin aldığı kararda, “Karar kesinleştiğinde, her ne kadar haklarında daha önce soruşturma izni verilmemiş olduğu görülmekte ise de; gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere meydana gelen heyelanların asli sebebinin heyelan sahasına ilişkin projenin hatalı olarak yapılmış olması olduğu ve bu suretle hatalı projeyi Çöllolar Kömür İşletme sahasına tatbik edilmek üzere yapılan ihaleye eklemek ve şartnameyi bu doğrultuda inşa etmek sureti ile asli kusurlu oldukları bilirkişi raporlarında ittifak ile değerlendirilen, davaya konu heyelanın yaşandığı Çöllolar Maden Sahasına ilişkin sözleşme ve şartnamenin yapıldığı tarih itibariyle görevde bulunan EÜAŞ Genel Müdürleri, EÜAŞ Genel Müdür Vekili, EÜAŞ Genel Müdür Yardımcıları, EÜAŞ Yönetim Kurulu Üyeleri, EÜAŞ Maden Sahaları Müdürü ile Enerji ve Tabi Kaynakları Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürü, Enerji ve Tabi Kaynakları Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdür Yardımcısı ve Enerji ve Tabi Kaynakları Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü Heyet Üyelerinin, heyelanlara konu alana ilişkin projenin hazırlanmasında aktif katılımlarının bulunup, bu suretle teftiş raporları ve bilirkişi raporlarından ittifakla belirtildiği üzere meydana gelen heyelanlarda asli kusurlarının bulunduğuna dair kuvvetli şüphe oluştuğu anlaşılmakla, haklarında Taksirle Birden Fazla Kişinin Ölümüne Neden Olma suçu açısından, dosya kapsamında mübrez bütün bilirkişi ve teftiş raporları eklenmek sureti ile gereğinin takdir ve ifası için Afşin Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına” ifadeleri yer almıştı.

Onama kararının Elbistan Ağır Ceza Mahkemesi’ne ulaşmasının ardından Afşin Cumhuriyet Başsavcılığı’nca adı zikredilen Bakanlık ve EÜAŞ’ın üst düzey yöneticileri için yeniden soruşturma izni verilmesine yönelik dava açılacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, daha önceden bu görevliler hakkında soruşturma izni vermemişti.

Olay

2011 yılı Şubat ayında meydana gelen ve 11 işçinin ölümüyle sonuçlanan göçükle ilgili olarak 9’u özel şirket görevlisi ve 14’ü de kamu personeli toplam 23 kişi hakkında, “Bilinçli taksirle birden çok kimsenin ölümüne sebebiyet vermek” suçundan kamu davası açılmıştı. 23 kişinin yargılandığı davada karar, 6 yıl sonra 22.duruşmada verilmişti.

20 Tem 2017 - 16:56 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

03

Muhammet - Mezarsiz işçiler evet bahsettiğiniz gibi bir mezarları bile yok.21.yy da maalesef toprak altında kaldı canlar.çok daha hafif suçlar için çok daha fazla cezalar verilirken saniklara verilen cezalar vijdanlari tatmin etmemiştir. Tekrar Allah rahmet etsin nur içinde yatsinlar

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 20 Temmuz 16:56
02

Şaban Tek demir - yazıklar olsun olan yine garibana oldu

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 20 Temmuz 16:56
01

Mk - Yani diyirki paran varsa içerde bir gün yatmazsin milyonlari gotur,önlem alma para hirsi burusun kimi babasini kimi esini kimi oğlunu kaybetsin sonuç parayı ver kurtul

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 20 Temmuz 16:56