Meslek lisesi öğrencileri 400 metre menzilli roket yaptı

Elbistan’daki 5 mesleki ve teknik lisede eğitim ve öğretim yılı boyunca yapılan ürünlerin yer aldığı mesleki eğitim fuarına Karaelbistan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrenci ve öğretmenlerinin yaptığı ‘Kanarya’ adlı roket damgasını vurdu.

Meslek lisesi öğrencileri 400 metre menzilli roket yaptı
Meslek lisesi öğrencileri 400 metre menzilli roket yaptı
+8
Haber albümü için resme tıklayın

2 kez ateşlenen roketler, başarıyla kalkışını gerçekleştirdikten sonra paraşüt yardımıyla tekrar sorunsuz bir şekilde indi.

Fuarda bilişim, robot teknolojisi, el işi ürünleri, sağlık ve spor alanlarında birçok proje katılımcıların büyük ilgisi ile karşılaştı.

Elbistan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 2023 Eğitim Vizyonu kapsamında mesleki ve teknik eğitime atfedilen değerin artırılması kapsamına ilçedeki 5 mesleki ve teknik lisenin katılımıyla mesleki eğitim fuarı açıldı. Fuarda; Elbistan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Karaelbistan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Akşemsettin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Çok Programlı Lise ile Yavuz Selim Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin, öğretmenleri ile birlikte hazırladıkları projeler ve eserler sergilendi. Elbistan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi spor salonundaki fuara, Elbistan Kaymakamı Özkan Demir, Elbistan Belediye Başkanı Mehmet Gürbüz, İlçe Emniyet Müdürü Hakan Aşık, İlçe Milli Eğitim Müdürü Kürşat Bayazıt, HEM Müdürü Faruk Doğan, İŞKUR Hizmet Merkezi Müdürü Hüseyin Açar, milli eğitim şube müdürleri, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Fuarda güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik üretimi, protez kol, bluetooth kontrollü robotlar, akıllı kronometre, 3 boyutlu yazıcı, hız sensörü, robot ekskavatör, cep telefonu ile kontrol edilen traktör, doğalgaz projeleri, yürüyen robotlar, bakır rölyefler, sağlıkla ilgili çalışmalar, muhasebe ve bilgisayar yazılımları, çizgi film maskotları ve buzdolabı gibi birçok proje yer aldı. Elbistan Kaymakamı Özkan Demir ve Belediye Başkanı Mehmet Gürbüz, fuardaki projelerle tek tek ilgilenerek öğrencilerden kapsamlı bilgiler aldı.

Roketleri başarıyla uçurdular

Öğrencilerin uzun emekler vererek ortaya çıkardığı birçok özgün tasarımın ve çalışma arasından en öne çıkan proje ise Karaelbistan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrenci ve öğretmenlerinin hazırladığı roketler oldu. 400 metre menzili olan ve bu uçuş mesafesi 3 bin 500 metreye kadar yükseltebilen ve ‘Kanarya’ adı verilen ve katı yakıtla uçan roketler, 8 öğrenci tarafından tasarlandı. Roketlerin ilki, Elbistan Kaymakamı Özkan Demir ve Belediye Başkanı Mehmet Gürbüz, ikincisi ise İlçe Milli Eğitim Bayazıt tarafından uzaktan kumanda ile ateşledi. Butona basılmasıyla saniyeler içinde yükselen roketler, yaklaşık 400 metre yükseldikten sonra paraşüt yardımıyla yere indi.

Başkan Gürbüz: “Gelecek adına çok umutlandım”

Fuar hakkında değerlendirmelerde bulunan ilk isim Elbistan Belediye Başkanı Mehmet Gürbüz oldu. Öğrencilerin projelerini görünce gelecek adına çok umutlandığını belirten Başkan Gürbüz, “Mesleki ve teknik Anadolu liselerimizin yapmış olduğu teknoloji ve el sanatları ile ilgili fuarındaydık. Öğrencilerimizin yeteneklerinin sergilendiği bu salonda Elbistan’da bu kadar güzel bir teknoloji üretiminin olması bizleri çok mutlu etti. Meslek liselerinin, teknolojik anlamda desteklenmesi gerektiğini, laboratuar kapasitesinin artırılması gerektiğini düşünüyorum. Bu anlamda biz de belediye olarak meslek liselerimizin ve eğitim camiasının yanında olacağız. Çok umutlandım gelecek adına. Çünkü gençlerimizin hem hayal gücü çok güzel hem de sosyal olaylara yaklaşımları çok güzel. Yapmış olduklarını tüm çalışmalar, tamamen sosyal hayatın bir kesimini rehabilite etmek ve ayağa kaldırmak için. Bu anlamda hem duyarlılıkları hem de Elbistan’ın ekonomisine gelecekte katkı sunabileceğini düşündüğümüz projeleri nedeniyle öğrencilerimizi, öğretmenlerimizi ve emeği geçen herkesi kutluyorum” şeklinde konuştu.

Kaymakam Demir: “Gelecek, bilgide, teknolojide ve akılda”

Elbistan Kaymakamı Özkan Demir ise, gençlere fırsat verildiğinde neler yapabildiklerini görmekten dolayı mutluluk duyduklarını söyledi. Geleceğin, bilgi, akıl ve teknoloji üçgeninde şekilleneceğini kaydeden Kaymakam Demir, “Meslek liselerimizin hazırlamış olduğu bu geniş kapsamlı ve güzel sergiden dolayı okul idarecilerimiz, öğretmenlerimizi ve öğrencilerimizi kutluyorum. Ülkemizin en büyük zenginliği gençlerimiz. En büyük sermayemiz olan gençlerimize fırsat verildiğinde ne yapabildiklerini görmekten her seferinde mutluluk duyuyoruz. Gelecek, bilgide, teknolojide ve akılda. Aklı, bilimi ve teknolojiyi en iyi şekilde kullanıp bunu da gençlerimize en iyi şekilde aktarmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

22 May 2019 - 13:24 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

10

mamili - Eskiden rahmetlik Dıngır Ahmet'in dükkanında satılırdı o roketlerden.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Mayıs 13:24
09

Vatandaş - Cok uzun Bi video olmuş inşAllah daha kısa Bi video çekersiniz

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Mayıs 13:24
08

Vatandaş - Cok büyük bir başarı uzayada çıkar bu gidişle

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Mayıs 13:24
07

Fatih - İstenen ,beklenen,ve vaad edilen eğitim modeli bu ve buna benzer şeyler.... Geç kaldılar ama hiç baskamamaktan iyidir,.. adam mucit olacak ama sistem ona trigonometri,vb şeyleri bilmez isen hiç birşey olamazsın diyor...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Mayıs 13:24
06

Murat - Karaelbistan Meslek lisesi mehmet hoca robotik kodlamamda ülkemizde sayılı hocalardan.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Mayıs 13:24
05

ak adam - işte bu gardaşım osmanlı nesli geliyor hele şuna bahın bu çoçuklar gelecekte 4 bin km menzilli yapacak küffarın sonu geliyor

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Mayıs 13:24
04

Boş verin - Çocuklar emek verin ve yapmış en azından düşünmüş varsa sizde biraz akıl sizde yapın eyvALLAH mehmet gürbüz bey'e selamlar....

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Mayıs 13:24
03

Vatandaş - İş hayatında yapamayanlar yapanların önüne geçirilir anlatabildim mi?

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Mayıs 13:24
02

Mehmet ÖKSÜZ - Gençler emek vermiş yapmış. Elbistanın bu geri görüşünden hoşnut değilim bir elbistanli olarak. Gençlere umut verin , yolunu açın . Olumsuz yorum yazacaginiza. Aklı başında 40 yıl sonra bir belediye başkanı geldi ordan oraya koşturuyor. Elbistani anlamaya halkına adapta olmaya çalışıyor adamcağız. Biraz halk olarak bunları görün... !

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Mayıs 13:24
01

Mustafa46 - Olumsuz yorum yapanlar fuara gelip gezdi mi acaba. Çocuklar emek vermiş 3d yazıcı ve bu 3d yazıcıdan yapılmış onlarca ürün fotoda görüne protez kolu öğrenciler 3d yazıcı ile yapmış. Elektronik olarak çalışıyor. Bir elbistanlı olarak yorumlardan utandım öğrenciler ve öğretmenler emek vermiş. Gidip bizler için açtıkları sergiyi gezmeye üşenenler anca böyle oturduğu yerde yorum yapar. Sergiyi gezmeden önce meslek liselerine bakış açım ve gezdikten sonraki bakış açım değişti. Gelecek adına umutlandım. Karaelbistanda meslek lisesi olsuğunu dahi bilmiyordum. Ama sergiyi gezince özelikle karaelbistan meslek lisesi öğrencilerinin 3d yazıcıları ve bu 3d yazıcı ile ürettikleri protez kol, akıllı sokak lambası ve robotlar benim ve ilk okula giden çocuğumun ilgisini çok çekti. Bize düşen bir elbistanlı olarak bu gençlere ve öğretmenlere destek olmak.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Mayıs 13:24