Maden sahasına ÇED desteği

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı, Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü tarafından, Elbistan, Afşin, Göksun üçgeninde 4. grup metalik maden sahalarının belirlenmesi amacıyla başlatılan süreçle ilgili olarak, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) gerekli değildir kararı verildi.

Maden sahasına ÇED desteği
Maden sahasına ÇED desteği
Haber albümü için resme tıklayın

Bölgedeki maden sahalarının belirlenmesi amacıyla, Elbistan, Afşin, Göksun ilçeleri Purçallık tepe ve Büyükyanardıç tepe mevkiinde, 7 lokasyonda derinlikleri 500 ila 750 metre arasında değişen sondajlar yapılacak.

4. grup metalik madenler olarak adlandırılan; altın, gümüş, platin, bakır, kurşun, çinko, demir, pirit, manganez ve krom gibi maden sahalarının belirlenmesi ve kayıt altına alınması amacıyla yapılacak sondaj çalışmalarını, MTA Genel Müdürlüğü yürütecek.

MTA Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak çalışmalar öncesinde hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunda, bölgedeki maden çeşitliliğinin belirlenmesi amacıyla derin sondajlar yapılacağı duyurulmuştu.

MTA, bölgede yapacağı sondaj çalışmaları ile ilgili olarak şu bilgileri paylaşmıştı:

“Yapılması planlanan maden arama sondaj çalışmalarında 3 vardiyada 5 mühendis, 17 işçi olmak üzere toplam 22 personel istihdam edilecektir. Sondaj çalışması için öngörülen proje bedeli 660 bin 20 TL’dir. Toplam 7 noktada sondaj yapılacaktır. Sondaj derinlikleri minimum 500 metre, maksimum 750 metre olarak planlanmıştır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, MTA Genel Müdürlüğüne ait Esenköy mahallesi, Purçallık tepe civarının içinde olduğu 37 bin 219 hektarlık sahada 3 adet IV. Grup Metalik Maden arama işlemi yapılacaktır. Kötüre, Ördekköy, Aliler mahalleri, Büyükyanardıç tepe ve Ördek tepe civarında ise, 55 bin 333 hektarlık sahada 4 adet IV. Grup Metalik Maden arama işlemi yapılacaktır.”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, MTA’nın yapacağı çalışmayla ilgili ÇED sürecini tamamlarken, yapılan açıklamada, şu bilgilere yer verdi:

“Kahramanmaraş ili Afşin, Elbistan, Göksun, ilçesi Purçallık Tepe ve Büyükyanardıç Tepe mevkiindeki Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan Kahramanmaraş ili, Afşin-Göksun-Elbistan ilçeleri, Esenköy ve Ördekköy mahalleri IV. grup maden arama ruhsat etüdü projesi ile ilgili olarak bakanlığımıza sunulan dosyası incelenmiş ve değerlendirilmiştir. ÇED Yönetmeliği’nin 17. maddesi gereğince Kahramanmaraş ili, Afşin-Göksun-Elbistan ilçeleri, Esenköy ve Ördekköy mahalleri IV. grup maden arama ruhsat etüdü projesine valiliğimizce ‘çevresel etki değerlendirmesi gerekli değildir’ kararı verilmiştir.”

MTA, önceki yıllarda yaptığı çalışma ile Afşin’de 810 milyon ton rezerve sahip bakır madeni tespit ederken, MİGEM’e devredilen bakır madeninin ne zaman işletmeye açılacağı ise netlik kazanmadı.

16 Ağu 2017 - 12:53 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.