Macit, kayısı rekoltesini açıkladı

Malatya Gıda Tarım ve Hayvancılık ​İl Müdür Vekili Tahir Macit, Malatya kayısı coğrafi haritasına dahil olan Malatya, Elbistan, Baskil ve Gürün ilçelerindeki kayısı rekoltesine ilişkin bir açıklama yaptı.

Macit, kayısı rekoltesini açıkladı
Macit, kayısı rekoltesini açıkladı
+2
Haber albümü için resme tıklayın

Kayısıda ilkbahar geç donu nedeniyle Malatya, Elbistan, Baskil ve Gürün ilçelerinde hasar oluştuğunu hatırlatan Macit, son yağışların da dondan kurtulan bölgelerdeki meyvelerde çil hastalığına neden olduğunu söyledi.

Malatya Gıda Tarım ve Hayvancılık ​İl Müdür Vekili Tahir Macit, yaptığı yazılı açıklamada, şu ifadeleri kullandı:

“İlimiz, Türkiye yaş kayısı üretiminin yüzde 55, dünya yaş kayısı üretiminin yüzde 12, Türkiye kuru kayısı üretiminin yüzde 90, dünya kuru kayısı üretiminin yaklaşık yüzde 70'ini karşılamaktadır. Malatya'da yaklaşık olarak 40 bin aile geçimini kayısı üretimi yaparak sağlamaktadır. Bu kıymetli ürün ülkemize ortalama olarak yıllık 350 milyon dolar gelir sağlamaktadır. Kayısı İlimizin Ülkemizde ve Dünyadaki markamızdır. Ayrıca ekolojik özelliklerinden dolayı renk, tat, koku, aroma ve kuru madde bakımından dünyanın en kaliteli kayısıları yine Malatya'da yetiştirilmektedir.

Bilindiği üzere İlimiz ekonomisi için oldukça önem arz eden ve tarımsal üretimin lokomotifi olan kayısı ilimiz genelinde heyet olarak yapılan çalışmalar sonucunda tahmini kayısı rekoltesi bu değerler üzerinden tespit edilmiştir. 2-3-4 Nisan ve 18-20 Nisan 2018 tarihlerinde muhtelif bölgelerde meydana gelen zira don neticesinde bazı bölgelerde ürün kayıplarına neden olduğu tespit edilmiştir. İlimiz ve komşu ilçelerinde (Baskil, Elbistan, Gürün) yoğun yetiştiriciliği yapılan kayısıda geçmiş yıllarda da sıklıkla karşılaşılan ve dönem itibari ile başta rekolte olmak üzere taban fiyat oluşmasını, stok durumunun oluşmasının şekillenmesinde en etkin faktör olarak bakılan ilkbahar geç donları 2018 yılı üretim döneminde de gerçekleşmiştir. 1-20 Mayıs 2018 tarihleri arasında meydana gelen dolu zararı nedeni ile meyvede kalite ve ürün kaybı tespit edilmiştir. Ayrıca Mayısı ayında meydana gelen aşırı yağışlar nedeni ile yaprak delen (çil) hastalığı yaygınlaşmış bu ise kalite kaybına neden olmuştur.”

Bu yıl 401 bin 363 ton yaş kayısı rekoltesi beklendiğini kaydeden Macit, “Bu yıl başta kalite nedeni ile geçmiş yıllardan bir miktar fazla 65 bin 987 ton kayısı sofralık ve meyve suyu olarak değerlendirileceği, 335 bin 376 ton kayısı ise kurutmalığa ayrılarak toplam 80 bin 818 ton kuru kayısı elde dileceği tahmin edilmektedir. Elde edilecek kuru kayısının yaklaşık yüzde 30’una tekabül eden 24 bin tonu düşük kalite, 56 bin 818 ton olarak değerlendirilen yüzde 70’inin ise yüksek kaliteli kayısı olacağı tahmin edilmektedir” bilgilerini aktardı.

13 Haz 2018 - 17:27 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.