Konuk: “Şeker fabrikaları, elektrik santrali mantığıyla özelleştirilemez”

1,5 milyondan fazla pancar üreticisini temsil eden Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği (PANKOBİRLİK) Genel Başkanı Recep Konuk, şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin bir demir-çelik fabrikası veya elektrik santrali özelleştirmesiyle eşdeğer tutulmaması gerektiğini belirtti.

Konuk: “Şeker fabrikaları, elektrik santrali mantığıyla özelleştirilemez”
Haber albümü için resme tıklayın

1,5 milyondan fazla pancar üreticisini temsil eden Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği (PANKOBİRLİK) Genel Başkanı Recep Konuk, şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin bir demir-çelik fabrikası veya elektrik santrali özelleştirmesiyle eşdeğer tutulmaması gerektiğini belirterek, “En sağlıklı modelin de üreticinin de içinde olduğu bir özelleştirme modeli olduğunu biliyoruz” diye konuştu.

PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk, aralarında Elbistan Şeker Fabrikası’nın da bulunduğu TÜRKŞEKER’e ait 25 tesisin özelleştirilmesiyle ilgili olarak değerlendirmelerde bulundu.

Şeker özelleştirmesinde tek kaygılarının fabrikaların üretime devam edebilmesi olduğunun altını çizen PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk, bu önemli konuda hep yapıcı davrandıklarını anlattı.

Genel Başkan Konuk, şöyle konuştu:

“Şeker özelleştirmesi bildiğiniz gibi ülkemizin gündeminde olan konulardan biri. Biz PANKOBİRLİK olarak şeker özelleştirmesinde hiç istemezükçü bir tavır takınmadık. Hep yapıcı davrandık. Bizim bir tane kaygımız var, bu fabrikaların şeker üretmeye dolayısıyla da pancar üreticisinin pancar üretmeye devam edebilmesi. Bunun da ancak üreticinin de içinde olduğu bir özelleştirme modeli ile mümkün olduğunu her platformda yüksek sesle ifade ediyoruz. Biz yine aynı yerde duruyor ve hükümetimize bu özelleştirme ile ilgili tavsiyelerimizi ısrarla ifade etmeye devam ediyoruz. Bizim bağcı dövmek gibi bir derdimiz yok. Bizim derdimiz bağın üzüm vermeye devam etmesi. O nedenle biz şeker fabrikalarının nasıl özelleştirileceğinden, özelleştirilip özelleştirilmeyeceğinden çok bu fabrikaların şeker üretmeye çiftçinin de şeker pancarı üretmeye devam edebilmesi ile ilgileniyoruz.”

Kendilerinin önerdiği modelin Avrupa ve ABD’de başarıyla uygulandığını ifade eden Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği (PANKOBİRLİK) Genel Başkanı Recep Konuk, “Bunun için en sağlıklı modelin de üreticinin de içinde olduğu bir özelleştirme modeli olduğunu biliyoruz. Bu, dünyada denenmiş ve başarısı tescilli bir model. Mesela ABD’de pancar şekeri fabrikalarının tamamı üretici kooperatiflerinindir ve bu fabrikaların başarısı tartışmasızdır. ABD’de kooperatiflerin şeker fabrikalarındaki sahiplik oranı yüzde 60’ın üzerindedir. Almanya’da bu oran yüzde 75’tir. Şeker sektörünün özelliği gereği pancarı üretenin sanayisinin de içinde olması sektörde başarıyı arttıran bir durumdur ve bu birçok ülkede uygulama ile tescillenmiştir.

Biz bu süreçte arkadaşlarımıza özellikle şunu ifade ediyoruz, şeker özelleştirmesi bir demir-çelik fabrikası, bir elektrik santrali özelleştirmesi gibi değildir ve tarım takviminden bağımsız yapılamaz.” Bizim ki toprağa ve çiftçiye bağımlılık. Bizim ki kalkınma, sanayileşme hastalığı bunu terk etmek bırakmak yok. Allah bu derdi bizden eksik etmesin” cümlelerini kullandı.

22 Kas 2017 - 16:31 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

06

Mehmet - Başkan hangi matıktan bahsediyorsun iktidara para gerek geldiklerinden beri satıorlar birde geçmiş hükümetleri begenmiyorlar onların yaptıklarını sattı.Akp bir tane markasını söylesin,botaş gibi telekom gibiyada aselsan gibibir tane sunu yaptık marka oldu devlete cok büyük geli rgetiriyor desin..

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Kasım 16:31
05

Ali - Issizlige çözüm bulun

Emekli kişileri çalıştırma yın

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Kasım 16:31
04

Mustafa - BUNDAN BEŞ YIL ÖNCE DE ELBİSTAN, MALATYA, ELAZIĞ VE ERZİNCAN FABRIKALARI DÖRDÜ YALNIZ MALATYA ŞEKER FABRIKASININ ARSASININ DEGERININ ALTINDA SATIŞA ÇIKARILMIŞTI. YİNE OYLE OLACAKTIR BAKALIM HANGİ YANDAŞA YEM OLACAK...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Kasım 16:31
03

duyarlı vatandaş - Niye ki şeker fabrikası bir demir çelik fabrikasından bir elektrik fabrikasından daha mı önemliki sayın Koncuk bey. Öyle bir demeç vermiş demir çelik ve elektrik fabrikasının özelleştirilmesiyle şeker fabrikasının özelleştirilmesi bir tutulamazmış. Altı üstü eskimiş ve ömrünü doldurmuş eski teknolojili bir fabrika çevreye verdiği zararlar da alınmayan tedbirlerden ötürü cabası. Şeker fiyatları da dış ülkelere göre çok pahalı. Niye çünki maliyet pahalı. Niye maliyet yüksek herkesin malumu. Siz önce bu fabrikanın çevre için niçin tedbir alınmadan çalıştırıldığını insan sağlığının hiçe sayıldığını dile getirmediniz. Yazık değil mi bunca insana. Sizin gayeniz başka herhalde.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Kasım 16:31
01

kılıçoba - sayın başkan satabilirsiniz diyor .. bunu yürektenmi söylüyor yoksa iktidara hoş görünmek için koltuğu sağlama almak içinmi.. ülke üretim adına geriye giderken elindeki tek üretim kamu iktisadi teşebbüsünü satıyorum diyor başkanda alkış tutuyor .. pes doğrusu kardeşim

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Kasım 16:31