Karahüyük ve Keçemağara kazıları devam ediyor

Kahramanmaraş Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ve Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü ile koordinesinde Elbistan’a bağlı Karahüyük ve Keçemağara Mahalleleri’nde 2014 ve 2015 yıllarında başlatılan kazı çalışmaları devam ediyor.

Karahüyük ve Keçemağara kazıları devam ediyor
Karahüyük ve Keçemağara kazıları devam ediyor
+2
Haber albümü için resme tıklayın

Karahüyük’teki kazı çalışmaları Cumhuriyet Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bora Uysal’ın bilimsel danışmanlığında, Keçemağara’daki çalışmalar ise Gazi Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Cevdet Merih Erek’in gözetiminde sürüyor.

Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü ile Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nün, Elbistan’ın en eski yerleşim alanlarından olan Karahüyük ve Keçemağara bölgelerindeki arkeolojik kazı programının 2017 yılı ayağı start aldı. Kapsamı daha da genişletilerek sürdürülen çalışmalarda ilçenin bilinen tarihine ışık tutacak önemli yeni bulgular elde edilmesi amaçlanıyor.

Elbistan’da bulunan höyüklerin en eskilerinden biri olan Karahüyük’ün tarihini ortaya çıkaracak kazı çalışmaları, Cumhuriyet Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bora Uysal’ın bilimsel danışmanlığındaki ekip tarafından sürdürülüyor. Geride bıraktığımız 3 yıllık sürenin sonunda büyük bir bölümü incelenen höyük ve çevresinde tarih sahnesinden silinen medeniyetlerin geride bıraktıkları her detay özel olarak değerlendiriliyor. Geçtiğimiz yıl yapılan çalışma sonucunda Elbistan’ın bilinen tarihine yeni katkılar sağlayacak önemli ünik arkeolojik eserler ortaya çıkarılmış ve bu eserler Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi’ne teslim edilmişti. İlk yerleşimin milattan önce 2000 yılında Asur ticaret kolonileri döneminde başladığı düşünülen höyük alanındaki titiz çalışmalar sonucunda topraktan pişirilerek yapılmış yazılı levhalar, heykel başları ve çeşitli ev eşyaları bulunmuştu.

Elbistan’ın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Keçemağara Mahallesi’ndeki doğal mağaraların tarihini ortaya çıkaracak kazı çalışmaları ise 2015 yılında başladı. Gazi Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Cevdet Merih Erek ve beraberindeki ekip, şimdiye kadar hiç incelenmeyen ve tespiti yapılmayan doğal mağaraların hem sosyal, hem de mimarlık tarihini ortaya çıkarmak için uğraş veriyor. Milattan önce 20.000 ve 29.000 yıllarındaki yaşamın varlığına işaret eden bulguların elde edildiği mağaradaki çalışmalar, bölgede insanla ilgili en eski kültürel kalıntıları ortaya çıkararak uluslar arası platformlarda duyurulmasını, ülkenin tanıtımında bilimsel olarak yer almasını sağlamayı amaçlıyor. Birden fazla mağara silsilesinden oluşan bölgede özellikle mağara duvarlarına çizilmiş figürlerin incelenmesi ile mağara tabanının katmanlarının ortaya çıkarılması için kazı çalışmaları yapılıyor.

22 Tem 2017 - 15:46 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.