Kahraman: “Pınarbaşı ve Şardağı, doğal anıt ilan edilmeli”

Elbistanlılar Eğitim Kültür Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ali İhsan Kahraman, Ceyhan Nehri’nin kaynak noktası olan Pınarbaşı ile Şardağı’nın doğal anıt olarak kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

Kahraman: “Pınarbaşı ve Şardağı, doğal anıt ilan edilmeli”
Kahraman: “Pınarbaşı ve Şardağı, doğal anıt ilan edilmeli”
+2
Haber albümü için resme tıklayın

Pınarbaşı ve Şardağı’nın Elbistanlıların yaşamı ile iç içe olduğunu belirten Elbistanlılar Eğitim Kültür Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ali İhsan Kahraman, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Görülmeye değer doğal yapılara doğal anıt denmektedir. Bu itibarla Elbistan’ a has Pınarbaşı ve kaynarcadan çıkan su kaynağı ve görkemli Şardağı birer doğal anıt yapısına sahiptir. Bu iki doğal anıt Elbistan’ın kültür yapısına adeta bir nakış gibi işlenmiş ve kültür dokusuna nakşedilmiştir. Düğünlerimizde, şiirlerimizde, gelenek ve göreneklerimizde, tarımımızda, ekonomimizde, sosyal hayatımızda, iklimimizde yani her şeyimizde Pınarbaşı ve Şardağı yaşanmış ve yaşanmaktadır. Bu iki doğal anıt, ekmek ve su gibi yaşamımızla iç içedir.

Ancak ne var ki bu günlerde gerek Pınarbaşı’nın üst kesimlerinde, gerekse Şardağı’nın batı yönünde Mekan bağları olarak bilinen mevkiinde üst kısmında olmak üzere iki adet mermer işleme firması ruhsatlı bir şekilde mermer çıkarmaktadır. Her iki dağ silsilesi de Pınarbaşı su kaynakları için birer depo görevi görmektedir. Bu yerlere kurulan mermer ve kalker ocakları mermer kesimi ve kalker çıkartılması sırasında için yeraltına vurulan sondaj suları ile kayaları keserek mermer işlemesi, dinamit patlatılarak kalker çıkartılması işlemi yapmaktadır. Dolayısıyla bu amaçla yeraltından çekilen sular önce Pınarbaşı su kaynaklarını kurutarak, bu bölgedeki kayaların kesilerek buralardan uzaklaştırılması sonucu kaya kütledeki su deposu küçültüldüğünden Pınarbaşı’na akan su miktarı da azalacaktır. Ayrıca kalker ocağında patlatılan dinamitlerin oluşturduğu küçük depremsi sarsıntılar su kaynaklarını olumsuz yönde etkileyecektir. Yıllar içerisinde her iki etkide sinerjik bir etki oluşturarak su kaynaklarının hızla azalması ve neticede Pınarbaşı’ndan yeryüzüne çıkan su miktarının düşmesine sebebiyet verecektir.”

Pınarbaşı ve Şardağı’nın doğal anıt olarak ilan edilmesi için mücadeleyi sürdüreceklerini ifade eden Kahraman, “Bundan 10-20 yıl sonra Pınarbaşı kaynaklarındaki su çıkışı azalacaktır. Hatta son 3 yıl içerisinde KASKİ’nin çalışmalarından dolayı Kaynarca su kaynaklarından çıkan su miktarı azalmış ve sonucunu Elbistan şehir merkezinden akan Ceyhan Nehri’nin kanal kısmının kenarından su seviyesi düşüklüğü gözlenmektedir. Durum bu kadar vahimken bu tür yapılara da izin verilmemelidir. Burada tüm yerel yetkililere mülki idare amirlerine, STK’lara sesleniyorum. Pınarbaşı su kaynakları ve Şardağı’nın doğal anıt olarak ilan edilmesi için Orman ve Su İşleri Bakanlığı yetkililerince harekete geçilmesi gerekmektedir. Bizler Elbistanlılar Derneği olarak bu işin takipçisi olacağız. Şardağı ve Pınarbaşı su kaynaklarının doğal anıt olarak ilan edilmesi, ayrıca mermer kalker ocaklarının iptali için hukuk mücadelesine devam edeceğiz” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

26 May 2018 - 15:03 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

11

Cesur - Pınarbaşı suyu niye azaldı çoğaltmak için ne yapmalı onu araştırsınlar su olmazsa Pınarbaşı mesire alanı değil bataklık ve çöplük haline gelir

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 26 Mayıs 15:03
10

Elbistanlı - Başkan doğru söylemişsin şarfağını adamlar dediğiniz yerden kazmsya başlamışlar. Mekan bağlarından yol çıkartmışlar. Çirkin bir görüntü. Ceyhan nehrinin kaynağının üstünü kapatmışlar. Su deposu yapmışlar yazık olmuş kaynarcaya. İnsanlar doğal kaynakları nasıl bozarız diye uğraşıyorlar sularımız dağlarımız bozuluyor kimse bu gidişata dur demiyor yazık yazık

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 26 Mayıs 15:03
09

Burak - Bence bunlar talep edilmeden önce pınarbaşı biraz olsun temizlenmeli insanların midesini bulandıran bir bataklık görünümünde şuan madem bu kadar önemseniyor temizlemek çokta zor olmamalı..

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 26 Mayıs 15:03
08

Çiçek Mahallesi - Biraz empati yap

Doğal anıt olabilmesi için çevre düzenlemesi temizlenmesi daha değişik yenilik yapılsa

Bu arada suyun kaynağı sularımızın çok klorlu ve aşırı kirecli

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 26 Mayıs 15:03
07

Mehmet - Pınarbaşının suyunu kaçırıp Akp iktidarı alış veriş merkezi yapsın,zaten işleri güçleri yeşil düşmanlığı beton sevdası..

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 26 Mayıs 15:03
05

Byk - Kim tanir sizi maasinizi alip alip yiyin işte oturun oturdugunuz yerde.yoksa rahatiniz bozulur farki dasiz

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 26 Mayıs 15:03
04

Mehmet kara - Bu fikri Arif bilgin hoca bir kaç sene önce köşesinde yazmıştı.hatta sardagina demir kapı yaptıralım gibi şeyler soylemisti

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 26 Mayıs 15:03
03

Murat - Pınarbaşı maalesef bataklık haline geldi.40 yıldır gittiğim, avuçla sularínı içtiğim,içtiğimiz cennet köşe;nasıl bu hale geldi?Yazıklar olsun.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 26 Mayıs 15:03
02

elbistanlı - Başkan doğru söylemiş,çünkü bu gün bu her iki doğal kaynak bakımsızlaşmış ve insanlar tarafından yağmalanıyor.Gün gelecek bu kaynaklar yok edilecek. derhal bu kaynaklar koruma altına alınmalı ve dağın mermerocağına ve kalker ocağına açılması önlenmeli,kaynarca kaynaklarınadaki KASKİ nin dolgu malzemeleri kaldırılmalı.(su deposunun işgal ettiği kaynarcanın içindeki 5 dönümlük depo sahası)

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 26 Mayıs 15:03
01

Elbistanlı Ruhu - Başkan, özellikle bu öngörünüz ve tespitleriniz için Derneğinize teşekkür ediyorum. Bu gün Elbistan'da yaşayan ve faaliyet gösteren hiç bir dernek ve STK bu konuya bir türlü değinmiyor. Ne kaybolan Ceyhan nehrinin su miktarına, ne Şardağı'nın mermer ocağına dönüştürülmesine, nede kaynarca su kaynaklarının KASKİ tarafından doldurulup su doposu sahasına dönüştürülerek bu kaynaklarının körelmesine dur diyemedi.O zaman bu STK'lar ne işe yarıyor ? Elbistan da ne için varsınız ? bu sorulara cevap versinler... En kısa sürede bütün STK' ları Başkana destek vermeye ve iş birliği yapmaya davet ediyorum. Eğer Elbistan ruhunu taşıyorsanız bu işe bir dur deyin.Başkanım tüm Elbistanlılar olarak yanınızdayız.... Durmak Yok Yola Devam.....

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 26 Mayıs 15:03