Gübre, karekodlu ve barkodlu takip sistemi ile izlenecek

İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü sistem sorumlularının katılımı ile Gübre Takip Sistemi (GTS) Hazırlık Toplantısı Yapıldı.

Gübre, karekodlu ve barkodlu takip sistemi ile izlenecek
Haber albümü için resme tıklayın

Piyasaya arz edilen gübrelerin paketleme aşamasından son kullanıcıya kadar takibinin sağlanmasına ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

Tarımda kullanılan gübrelerin, taklit, tağşiş ve sahteciliğin önlenerek dağıtımının amacına uygun yapılması, güvenli şekilde kullanılması ve bu anlamda tarımsal verimliliği artırıp, yanlış gübre kullanımın önlenmesi ile gübre üretim ve tüketiminin kayıt altına alınabilmesi amacıyla kurulan “Gübre Takip Sistemi’nde (GTS), gübre üretici- ithalatçı firmalar 2D barkod ve karekod sistemi uygulayacaklar ve bu sistem aracılığı ile Bakanlık tarafından oluşturulan (GTS) üzerinden dağıtıcıdan kullanıcısı olan çiftçiye kadar bu sistem üzerinden gübre ve satışları yapılarak takip edilecek. Gübre takip sisteminde, 01 Ocak 2018 tarihinde nitratlı gübreler ile organik gübrelerin uygulaması başlayacak. 1 Temmuz 2018 tarihinde ise tüm gübreler sisteme dahil olacak. Tebliğ, piyasaya arz edilen gübrelerin paketleme aşamasından son kullanıcıya kadar takibine yönelik içerik ve ambalajların işaretlenmesiyle gübre dağıtıcılarının depo veya satış yerlerine kamera takılmasına ilişkin usul ve esasları içeriyor. Düzenlemeye göre, işaretleyici etiket ve karekod bulunmayan gübreler “güvensiz ürün” olarak değerlendirilecek.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan tebliğe göre, gübrelerin izlenmesine ilişkin yeni uygulama ana hatlarıyla şöyle olacak:

“Üreticiler ve ithalatçılar piyasaya arz edilecek gübrelerde izlenebilirliği sağlayacak şekilde karekod ve DNA barkod içeren işaretleyici etiketli takip sistemini kurmak ve uygulamakla yükümlü olacak. Elektronik ürün kodları, ambalajlara ve içindeki ürüne de uygulanabilir olacak, ürünün teknik düzenlemeye uygunluğunu bozmayacak. Kurulacak takip sistemiyle ambalajların ve içindeki ürünün izlenebilirliği, eklenecek işaretleyici etiketle eşlenik olarak sağlanacak. Dağıtıcılar, depo veya gübre satış yerlerine izlenebilirliği sağlayacak şekilde kamera sistemini kurarak tebliğe uygun şekilde uygulanmasından ve sistemin işlemesi için gerekli altyapıyı sağlamaktan sorumlu olacak. Takip sistemi, Tarım Bilgi Sistemiyle entegre çalışacak. Takip sistemi ve kameralar Bakanlığa eş zamanlı olarak veri akışını sağlayacak şekilde tasarlanacak. Ürünlerin, üreticiden son kullanıcıya kadar olan sevkiyat ve tesliminde, üzerindeki karekod okutularak işlem yapılacak.

Üreticiler, sahip oldukları tescilli tüm ürünlerin ambalajlarını paketleme aşamasında karekodla etiketleyerek kimliklendirecek. Karekod etiketi, ambalaj üzerindeki diğer bilgileri engellemeyecek şekilde iliştirilecek, seri numarası, üreticiye ait lisans, ürüne ait tescil, seri veya parti numarası, üretim tarihi, son kullanma tarihi bilgilerini taşıyacak. Karekodda bulunan bilgiler DNA barkod içinde de bulunacak ve karekodla eşlenik olacak. Üreticiler, izlenebilirliğin tam sağlanması için piyasaya arz edecekleri tescilli tüm ürünlerini işaretleyici etiketle kimliklendirecek. Kullanılacak işaretleyici etiket elektronik kodlama sistemine uygun olacak.”

23 Kas 2017 - 15:15 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.