Greenpeace’den termik santrale karşı balonlu eylem

Greenpeace eylemcileri, Manisa’nın Soma ilçesinde bir sıcak hava balonu ile kömürlü termik santrallerin sağlık, çevre ve iklim üstündeki etkisine dikkat çeken bir eylem gerçekleştirdi.

Greenpeace eylemcileri, Manisa’nın Soma ilçesinde bir sıcak hava balonu ile kömürlü termik santrallerin sağlık, çevre ve iklim üstündeki etkisine dikkat çeken bir eylem gerçekleştirdi.

Greenpeace, Manisa’nın Soma ilçesinde bir sıcak hava balonu havalandırarak, kömür yakıtlı termik santrallerin sağlık, çevre ve iklim üstündeki etkisine dikkat çekmek amacıyla bir eylem yaptı. Balon, geçen yıl kömürlü termik santral projesi için 6 bin ağacı kestiği zeytinlik alan üzerinde uçtu. Greenpeace eylemcilerinin uçurduğu sıcak hava balonunun üstünde bulunan 100 m2’lik “Kömür Can Alır” pankartı bütün Soma ilçesinden görüldü. Eylemi desteklemek için Soma Termik Santrali’nin yanındaki zeytinlik arazide buluşan insanlar, Greenpeace eylemcileri ile birlikte “Kömürü Değil Yaşamı Seç” pankartı açtı.

Uluslararası çevre örgütü Greenpeace, ilginç bir fosil yakıt eylemine imza attı. Türkiye’nin en önemli kömür üretim merkezlerinin başında gelen Elbistan-Afşin bölgesini de ilgilendiren eylemde, bir termik santralin faaliyet gösterdiği, yenisinin de projelendirildiği Soma`da çevreciler, 2014 Kasım ayında, 6 bin zeytin ağacının kesildiği Yırca Köyü’nde toplandı. Burada Hollanda’dan getirilen dev sıcak hava balonu, kesilen zeytin ağaçlarının bulunduğu alanında eylem için hazırlandı. Greenpeace üyeleri ile onlara destek veren vatandaşlar, balonun şişirilmesine yardım etti. Üzerinde, `Kömürü değil, yaşamı seç` pankartı açılan balon, şişirilip havalandı. Kömürün çevreye neden olduğu kirliliği dikkat çekmek isteyen çevreciler, dev balonun üzerine, 100 metrekarelik ‘Kömür can alır’ pankartı açtı. Dev balon, kömürlü termik santralin, bacalarının yanından geçti.

Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası sorumlusu Avukat Deniz Bayram, dünyada kömüre dayalı enerji üretimine karşı verilen mücadelenin bir sonucu olarak kömürden çıkış politikaları konusunda çok önemli yol kat edildiğini belirtti. Türkiye’nin kömür projeleri ile Çin ve Hindistan’dan sonra dünyanın 4`üncü büyük kömür tehdidi olduğunu vurgulayan Bayram, `Yaşamı tehlikeye atan kömürlü termik santraller iklim değişikliği, hava kirliliği, çevre tahribatları ve olumsuz sağlık etkilerinin baş sorumlusudur. Geçtiğimiz ay COP21 Paris Zirvesi’nde kabul edilen Paris Anlaşması iklim değişikliğini 1.5 derecede tutma hedefine ulaşmak için devletlerin kömür projelerine karşı somut politikalar üretmesini öngörüyor. Türkiye`de kömürün, enerji üretiminde yüzde 29’luk bir paya sahip. Bakanlık tarafından kabul edilen enerji stratejisi kömürü teşvik etmeye devam ediyor” şeklinde konuştu.

Türkiye’de, çevreyi kirleten, sağlığı bozan ve iklimi değiştiren mevcut 20 santralin yanı sıra planlanan 80 santralin olduğunu da vurgulayan Deniz Bayram, “Çevreyi kirleten, sağlığı bozan ve iklimi değiştiren mevcut 20 santralin yanı sıra planlanan 80 santralle birlikte proje sayısının her geçen gün artışı Türkiye için umut verici değil. Yaşamı tehdit eden kömür politikası bir an önce terk edilmeli. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, başta Soma’da yapılması planlanan Kolin Termik Santrali olmak üzere tüm yeni santral başvurularını reddetmeli. Etkin enerji verimliliği politikaları ve yenilenebilir enerji üretiminin önündeki engellerin kaldırılması yönünde derhal etkili politikalar hayata geçirilmeli” ifadelerini kullandı.

12 Oca 2016 - 16:03 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

03

eser - greenpeace elbistanın halkndan duyarlı teşekkürler greenpeace.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 12 Ocak 16:03
02

zahittin kılınç - kömür aynı zamanda enerji üretiminde de kullanılır beş dakika eletrık kesilse herkes isyan ediyor.Bu memleketin eletrigi nerden üretilecek nerden karşılamayı düsünüyorlar.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 12 Ocak 16:03
01

Vatandaş - Yıllarca zehir soluyup termik santralın 20'de biri bile olmayan şekere ceza yazıyorlar koskoca termik santrale bişi yok bu neyin kafası Allah rızası için bir kendinize sorun yahu.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 12 Ocak 16:03